FOLLOW US

Πολιτική

  • «Παραβίασαν ανοιχτές θύρες» πρόσφυγες «της πλατείας Σαπφούς» και αλληλέγγυοι
Από το συλλαλητήριο στην κατάληψη του ΣΥΡΙΖΑ
Με κουκούλες και κράνη, μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου και αλληλέγγυοι περιφρουρούν την κατάληψη των προσφύγων στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ/ Σάββατο 25.11.2017

Το σημείο έντασης και διαμάχης στην πόλη της Μυτιλήνης, που κατείχε η πλατεία Σαπφούς και μάλιστα με διακριτική κορδέλα και φυλασσόμενη από άντρες της Αστυνομίας, μεταφέρθηκε το περασμένο Σάββατο στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην ΚΕΠ, έναντι της Περιφέρειας. Το συλλαλητήριο που ξεκίνησε από την πλατεία Σαπφούς κατέληξε στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ με κατάληψη και παρά τις διαπραγματεύσεις, αυτή συνεχίστηκε και χτες. Αλγεινή εντύπωση, πάντως, προκάλεσε τόσο στους συμμετέχοντες του συλλαλητηρίου, όσο και σε περαστικούς το γεγονός ότι μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου φορούσαν κράνη και κουκούλες, ενώ κάποιοι εξ αυτών κρατούσαν και κοντάρια, δηλώνοντας -τουλάχιστον αισθητικά- άγριες διαθέσεις.

Το παραπάνω γεγονός, μάλιστα, στάθηκε βούτυρο στο ψωμί γνωστού για τις ακραίες απόψεις του που προσπάθησε να τους προκαλέσει κατά την είσοδό τους με την πορεία στην Ερμού με βρισιές, και αν δεν παρενέβαιναν οι πιο ψύχραιμοι για να μη γίνει συμπλοκή, εκτός του ότι θα είχαμε βέβαιους τραυματισμούς ένθεν κακείθεν, ο εν λόγω θα καθίστατο ήρωας, πυροδοτώντας νέα «εμφυλιακή» κατάσταση. Το ότι αποφεύχθηκαν τα χειρότερα δεν σημαίνει βέβαια ότι η ένταση σταμάτησε ή ότι δεν θα υπάρξουν νέες αφορμές για διαμάχες. Το νησί και ιδιαίτερα η πόλη της Μυτιλήνης βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα. Από τη μία το τεράστιο συλλαλητήριο της προηγούμενης εβδομάδας έδειξε κλίμα ενότητας ως προς τα αιτήματα της αποσυμφόρησης, από την άλλη αρκετοί επισημαίνουν ότι αυτό το κλίμα σύμπνοιας έχει πολλές ρωγμές και οι επόμενες ημέρες το απέδειξαν. Καθώς αρκετοί επίσης θέλουν να διαφοροποιηθούν από τη «γραμμή» του Δημάρχου.

 

Διχασμός

Έτσι η διαμαρτυρία μερίδας καταστηματαρχών της Τρίτης στην πλατεία Σαπφούς και ειδικότερα της επομένης έγινε πεδίο δόξης λαμπρό για τα ακροδεξιά στοιχεία. Και η «απάντηση» σε αυτό το σκηνικό έντασης ήταν το συλλαλητήριο αλληλεγγύης, με μεγάλο μειονέκτημα τα κράνη και τις κουκούλες. Και ενδεικτικό του σκηνικού έντασης και του εντεινόμενου διχασμού, είναι ότι περνώντας η πορεία από την Ερμού από τη μία «τρόμαξε» κάποιους περαστικούς, από την άλλη δέχτηκε επιδοκιμασίες από άλλους που φώναξαν με τη σειρά τους «Λέσβος, γη αντιφασιστική».

Θυμίζουμε ότι την περασμένη Τετάρτη, μετά από συμπλοκές και διαπραγματεύσεις οι Αφγανοί κυρίως πρόσφυγες που διαμαρτύρονταν πάνω από 20 μέρες στην πλατεία Σαπφούς, μεταφέρθηκαν στο ΠΙΚΠΑ για τις επόμενες ημέρες. Το Σάββατο όμως συμμετείχαν στο συλλαλητήριο με αίτημά τους τον απεγκλωβισμό τους από τη Λέσβο και με την «κάλυψη» μελών του Συντονισμού για το προσφυγικό- μεταναστευτικό, αλληλέγγυων, αντιεξουσιαστών και κάποιων μελών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ κατέλαβαν τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ. Βέβαια κι εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι «παραβίασαν ανοιχτές θύρες» γιατί η πόρτα των γραφείων του κυβερνώντος κόμματος στη Λέσβο ήταν ξεκλείδωτη.

Άμεσα έσπευσαν μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ με τη συντονίστρια Εριφύλη Χιωτέλλη και μπήκαν στο κτήριο συνοδευόμενοι από τον Αστυνομικό Διευθυντή και, μεταξύ άλλων, τον Διοικητή του Τμήματος Ασφαλείας Μυτιλήνης. Στη συνέχεια αποχώρησαν και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ επανήλθαν το βράδυ του Σαββάτου με τον διοικητή του κέντρου της Μόριας Γιάννη Μπαλπακάκη, ο οποίος πρότεινε στους πρόσφυγες να μεταβούν στη Μόρια, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες των αιτημάτων ασύλου. Οι πρόσφυγες διαφώνησαν και σε αυτή την πρόταση, αλλά και την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να μεταβούν στο ΠΙΚΠΑ, όπου έμεναν τις τελευταίες ημέρες και η κατάληψη συνεχίζονταν και χτες, Δευτέρα.

Τα αιτήματά τους είναι να απελευθερωθεί ο απεργός πείνας , (ένας από τους πρόσφυγες της πλατείας Σαπφούς, που κρατείται στην Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου και κινδυνεύει με άμεση απέλαση στην Τουρκία), να δοθεί μπλε σφραγίδα στους 30 πρόσφυγες της πλατείας Σαπφούς και να οριστεί χώρος διαμονής των προσφύγων όταν φθάσουν στην Αθήνα.

 
Το συλλαλητήριο περνά μέσα από την Ερμού/ Σάββατο 25.11.2017

 

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου θεωρεί υπαίτιες «ομάδες της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και του αντιεξουσιαστικού χώρου» ότι οδήγησαν ολιγάριθμη ομάδα Αφγανών προσφύγων στην κατάληψη των γραφείων του, πολιτική που τη χαρακτηρίζει τυχοδιωκτική: «Δεν βοηθάει ούτε την ίδια την ομάδα των προσφύγων, αφού δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την υπόθεσή τους, ενώ ταυτόχρονα στοχοποιεί στα μάτια της τοπικής κοινωνίας το σύνολο των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στο νησί μας. Επιπλέον διασπά και φέρνει σε δύσκολη θέση το τοπικό κίνημα αλληλεγγύης και εκ του αποτελέσματος το μόνο που κάνει είναι να ενισχύει και να συσπειρώνει τις ακραίες ξενοφοβικές και ρατσιστές φωνές που το τελευταίο διάστημα προσπαθούν πάλι να σηκώσουν κεφάλι στο νησί».

Επίσης, επισημαίνει ότι «ένας σημαντικός αριθμός από την συγκεκριμένη ομάδα των (κατά τη δήλωσή τους 35) προσφύγων, που βρίσκεται στα γραφεία μας, έχει ήδη πάρει άδεια αποχώρησης από την Λέσβο, ένας έχει ήδη άσυλο, δυο δεν έχουν κάνει ακόμα αίτημα ασύλου, άλλων εκκρεμεί η σε δεύτερο βαθμό εξέταση του αιτήματος ασύλου. Στο σύνολό τους, δηλαδή, είναι άτομα τα οποία είτε μπορούν ήδη να φύγουν για την Αθήνα, είτε μπορούν να φύγουν το επόμενο διάστημα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι η συγκεκριμένη ομάδα «δείχνει μια αδιάλλακτη στάση, απορρίπτοντας ουσιαστικά οποιαδήποτε λύση της έχει κατά καιρούς προταθεί, η οποία θα μπορούσε να αποφορτίσει την κατάσταση. Η αποχώρηση τους από το κάμπ της Μόριας οφείλεται σε διένεξη μελών της ομάδας με ομάδες άλλων εθνικοτήτων, ενώ τις προηγούμενες μέρες με την βία απέρριψαν πρόταση για μεταφορά τους σε άλλη οργανωμένη δομή».

Και καταλήγει: «Ο ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου χειρίζεται την όλη υπόθεση με σοβαρότητα και ψυχραιμία. Επαναλαμβάνουμε ότι αυτή η ακραία συμπεριφορά της ολιγάριθμης αυτής ομάδας των προσφύγων δεν εκφράζει και πολύ περισσότερο δεν καθρεφτίζει το σύνολο των χιλιάδων ειρηνικών προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στο νησί μας. Οι τυχοδιωκτικές ενέργειες αυτών των λίγων που νομίζουν ότι μπορούν να έχουν πολιτικά οφέλη στις πλάτες των προσφύγων, με τίποτα δεν πρέπει να σταθούν εμπόδιο στην τοπική μας κοινωνία να συνεχίσει να δείχνει στην πράξη την αλληλεγγύη της στους πρόσφυγες και μετανάστες».

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Τρίτη, 28 Νοεμβρίου 2017 12:46
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top