Τοποθέτηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Λέσβου – Προοδευτική Συμμαχία

«Απαιτούνται ουσιαστικές ενέργειες, για την αντιμετώπιση πολλαπλών προβλημάτων στα αποχετευτικά δίκτυα και τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων της Λέσβου»

19/07/2021 - 10:45

«Η ουσιαστική βελτίωση των συνθηκών υγιούς διαβίωσης στο Νησί μας, απαιτούν συντονισμένες και διαρκείς προσπάθειες, ώστε να μην χαθούν άλλα χρόνια και άλλες χρηματοδοτικές πηγές, εις βάρος των κατοίκων που βιώνουν πάντα τις συνέπειες» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους στελέχη της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. –Προοδευτική Συμμαχία Λέσβου σχολιάζοντας τα αποχετευτικά δίκτυα και την κατάσταση των εγκαταστάσεων λυμάτων στην Λέσβο.

Αναλυτικότερα στο σημείωμά τους αναφέρουν:

«Κατά καιρούς έχουν δημοσιοποιηθεί πολλά προβλήματα χρόνιας καθυστέρησης έργων, για την αναγκαία λειτουργία σύγχρονων δικτύων αποχέτευσης και εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων ( βιολογικών καθαρισμών ). Δυστυχώς εκκρεμεί η εκτέλεση αρκετών, αλλά και έργα που φαίνονται στα χαρτιά σαν εκτελεσμένα από τους πρώην Δήμους, παραμένουν μισοτελειωμένα, μη λειτουργικά και με πολλές κακοτεχνίες.

Σε μεγάλο μέρος των συνοικιών της Μυτιλήνης, Συνοικισμού, Κουλμπάρας, Μακρύ Γιαλού και Χαλίκων, εκκρεμεί από το 2003 η ολοκλήρωση κατασκευής αποχετευτικών δικτύων βιολογικού καθαρισμού, καθώς και η μη σύνδεση πολλών νοικοκυριών με κατασκευασμένους αγωγούς, με αποτέλεσμα τη ρύπανση και τη δυσοσμία σε αρκετά σημεία της πόλης.. Ακόμα να αρχίσει το μεγάλο έργο βιολογικού καθαρισμού Νότιων Προαστίων Μυτιλήνης , ενώ είχε χρηματοδοτηθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών το Μάιο του 2019 με 5 εκατομμύρια ευρώ. Από τότε καμιά ουσιαστική ενέργεια δεν έγινε από τη δημοτική αρχή και το συμβούλιο της ΔΕΥΑΛ, για την εξασφάλιση της επιπλέον χρηματοδότησης 9 εκατομμυρίων που απαιτούνται, ώστε να ολοκληρωθούν τα έργα αποχέτευσης και ύδρευσης στα Νότια Προάστια της Μυτιλήνης.

Παρά τις προσπάθειες με ένταξη νέων έργων κατασκευής βιολογικών, αλλά και την ολοκλήρωση μισοτελειωμένων , πρώην Δήμων της Λέσβου , τα προβλήματα παραμένουν οξύτατα, επέρχονται δε και υψηλά πρόστιμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Γενικής Γραμματείας Διαχείρισης Λυμάτων από το 2022, που βέβαια θα βαρύνουν για ακόμα μια φορά τους κατοίκους και όχι τους υπεύθυνους για τις κακοτεχνίες και την διασπάθιση των αρχικών πιστώσεων.

Έχουν δημοσιοποιηθεί τα προβλήματα με το έργο βιολογικού καθαρισμού του πρώην Δήμου Γέρας , όπου απαιτείται επανακατασκευή τμημάτων αγωγών και σύνδεση των χωριών με τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων.

Στις Δημοτικές Ενότητες Καλλονής, Πέτρας, Αγίας Παρασκευής, Αγιάσου, Πολιχνίτου πρέπει να προχωρήσουν τα νέα έργα, να ολοκληρωθούν μισοτελειωμένα και σε κάποια να αποκατασταθούν απαράδεκτες κακοτεχνίες της αρχικής τους εκτέλεσης, ώστε να είναι δυνατή η λειτουργία τους.

Είναι γεγονός ότι με την αναγκαστική σύμπτυξη των 13 Δήμων της Λέσβου σε έναν το 2011, (πέρα από τα πολλά άλλα προβλήματα που δημιουργήθηκαν), συγκεντρώθηκαν όλα τα θέματα δικτύων αποχέτευσης και ύδρευσης στη ΔΕΥΑΛ, χωρίς παράλληλα να αυξάνεται αντίστοιχα το αναγκαίο μόνιμο τεχνικό προσωπικό (που λόγω συνταξιοδοτήσεων μειώνεται ) και χωρίς να γίνονται από τις δημοτικές αρχές επίμονες ενέργειες για τη λειτουργική ολοκλήρωση των έργων. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΛ, καταβάλουν σημαντικές προσπάθειες να αντιμετωπίσουν πολλαπλά προβλήματα. Για την λειτουργία και τη συντήρηση δε των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων, απαιτείται η πρόσληψη μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού, που πέραν της καθημερινής φροντίδας, θα απαλλάξει τους καταναλωτές από τα μεγάλα ποσά που δίνονται με αναθέσεις.

Η ουσιαστική βελτίωση των συνθηκών υγιούς διαβίωσης στο Νησί μας, απαιτούν συντονισμένες και διαρκείς προσπάθειες, ώστε να μην χαθούν άλλα χρόνια και άλλες χρηματοδοτικές πηγές, εις βάρος των κατοίκων που βιώνουν πάντα τις συνέπειες».


Εμβολιασμός 2021

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey