FOLLOW US

Πολιτική

  • Στην έκτακτη μίνι σύνοδο για το προσφυγικό
Ανταλλάγματα και ενίσχυση θα ζητήσει η Αθήνα

Ανταλλάγματα για το δυσανάλογο φορτίο που σηκώνει, αναμένεται να ζητήσει η Αθήνα στην έκτακτη μίνι σύνοδο που συγκάλεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το προσφυγικό. Όλα τα κράτη - μέλη συμφωνούν ότι πρέπει να αναθεωρηθεί το Δουβλίνο ΙΙ, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της θητείας αυτής της Επιτροπής, δηλαδή τον Μάιο του 2019. Μέχρι τότε, όμως, δεν υπάρχει σύμφωνη γνώμη όλων των κρατών για το πώς θα αντιμετωπιστεί το θέμα, γι’ αυτό και ο στόχος της συνάντησης είναι να βρεθεί μια ενδιάμεση συμφωνία και να μη μείνει η Ευρώπη όμηρος της έλλειψης ολοκληρωμένης συμφωνίας αναθεώρησης του Δουβλίνου.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν, όπως σημειώνει σε ανταπόκριση της από τις Βρυξέλλες η εφημερίδα «Καθημερινή» ότι η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ στην προχθεσινή συνάντησή της με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ήρθε σε μία κατ’ αρχήν συμφωνία, που προβλέπει ότι από την πλευρά της θα συναινέσει όσο το δυνατόν περισσότερο με τις γαλλικές προτάσεις για την εμβάθυνση της Ευρωζώνης, με αντάλλαγμα την υποστήριξη του Παρισιού για τις μεταρρυθμίσεις στο μεταναστευτικό, που... καίνε τη Γερμανία και δημιουργούν τεράστιο ενδοκυβερνητικό πρόβλημα στην Καγκελάριο.

Αναβάθμιση της φύλαξης των συνόρων

Ανάμεσα σε αυτά που θα συζητηθούν την Κυριακή συγκαταλέγονται ένα πολύ πιο εκτεταμένο σύστημα ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, άρα και της Ελλάδας, επιτάχυνση της διαδικασίας που θα αποφασίζει ποιος έχει δικαίωμα ασύλου και ποιος όχι, δηλαδή να ξεκαθαρίζεται πιο γρήγορα ποιός είναι πρόσφυγας και άρα χρήζει ασύλου και ποιός είναι οικονομικός μετανάστης και άρα πρέπει να επαναπροωθηθεί και σημαντική αναβάθμιση της ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής. Ενεργό ρόλο στην οργάνωση της μίνι αυτής συνόδου θα διαδραματίσει ο αρμόδιος επίτροπος για τα θέματα μετανάστευσης Δ. Αβραμόπουλος, ο οποίος αναμενόταν πριν την πραγματοποίηση αυτής της συνόδου, να παρουσιάσει σε συνέντευξη Τύπου τον σκοπό της.

Ένα από τα προβλήματα που θα κληθούν να λύσουν οι ηγέτες αύριο, Κυριακή, είναι οι δευτερογενείς κινήσεις των προσφύγων που έχουν λάβει άσυλο σε ένα κράτος - μέλος, π.χ. Ελλάδα, και μετακινούνται σε άλλο, π.χ. Γερμανία. Για να λυθεί αυτό το συγκεκριμένο πρόβλημα δεν αποκλείεται να υπάρξουν διμερείς συμφωνίες ανάμεσα στις χώρες πρώτης υποδοχής και στις χώρες στις οποίες στη συνέχεια μετακινούνται οι πρόσφυγες. Η Ελλάδα σε αυτή την περίπτωση μπορεί να βρεθεί να διαπραγματεύεται με τη Γερμανία, η οποία εκ των πραγμάτων είναι η χώρα που κατευθύνονται οι περισσότεροι δικαιούχοι ασύλου πρόσφυγες, από πλεονεκτική θέση, καθώς μεγάλο μέρος των προσφύγων που βρίσκονται σε άλλα κράτη - μέλη, έχουν λάβει άσυλο στη χώρα. Γι’ αυτό δεν θα αποτελέσει έκπληξη αν καταφέρει η Ελλάδα να λάβει περαιτέρω χρηματοδότηση ή άλλα ανταλλάγματα.

Προσέρχεται με πάγια αιτήματα

Η Αθήνα στη μίνι σύνοδο προσέρχεται με τα δύο πάγια αιτήματά της κατά τα τελευταία χρόνια: Να υπάρξει στα συμπεράσματα συγκεκριμένη αναφορά σε αναθεώρηση του κοινού συστήματος ασύλου προς μια περισσότερο προοδευτική κατεύθυνση και, δεύτερον, να δοθεί ενίσχυση στις χώρες πρώτης υποδοχής σε υλικοτεχνικά μέσα και σε προσωπικό, προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες εξέτασης των αιτημάτων χορήγησης ασύλου. Τα αιτήματα αυτά έχουν διατυπωθεί από την αρχή της προσφυγικής κρίσης και παρά τις διαβεβαιώσεις για ενίσχυση, κυρίως σε προσωπικό, τελικά δεν έγινε τίποτα και έμειναν οι όποιες υποσχέσεις ευχολόγια χωρίς αντίκρισμα. Την ίδια στιγμή, η ελληνική πλευρά εμφανίζεται έτοιμη να συμπαραταχθεί με τους εταίρους στην εφαρμογή μιας περισσότερο δυναμικής πολιτικής επιστροφών στις χώρες καταγωγής για τους παράνομους μετανάστες.

Πολιτική πίεση

Οι εκτιμήσεις της Αθήνας είναι ότι η συζήτηση ανακινείται τη δεδομένη συγκυρία από την πολιτική πίεση που δέχεται η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και όχι διότι αίφνης έχει επιδεινωθεί το πρόβλημα. Αναμένει προς τούτο ότι θα ασκηθούν πιέσεις για επιστροφή παράνομων μεταναστών στις χώρες πρώτης εισόδου, άρα και στην Ελλάδα, μία εξέλιξη που δεν είναι για να υποτιμηθεί, αν και ο προκάτοχος υπουργός Γ. Μουζάλας αναφερόμενος σε αυτό ακριβώς το θέμα φρόντιζε να υποβαθμίζει θεωρώντας ότι οι αριθμοί τέτοιων επιστροφών δεν είναι απαγορευτικοί. Όσον αφορά την κατάσταση στη χώρα μας, ο αρμόδιος υφυπουργός Γιάννης Μπαλάφας εκτιμούσε ότι δεν πρόκειται να βελτιωθεί ως το τέλος του χρόνου, αλλά και ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξει ασφαλής εκτίμηση για την εξέλιξη των ροών, που μπορούν ανά πάσα στιγμή να ενισχυθούν.

 

Στο μητρώο του ΟΑΕΔ εγγράφονται πλέον οι πρόσφυγες

Εξού και… οι ουρές στην Εφορία

Αρκετοί προβληματίζονται τις τελευταίες εβδομάδες που βλέπουν ουρές αιτούντων άσυλο προσφύγων και μεταναστών στην Εφορία. Αν και ανεπίσημα η εφημερίδα μας ενημερώθηκε για τις νέες δυνατότητες ενσωμάτωσης των προσφύγων και μεταναστών, η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού επισημοποίησε κάποιες εξελίξεις.

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων, που ήταν πριν μερικές μέρες, η κυβέρνηση υπενθυμίζει, με δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα, την ανάγκη αντιμετώπισης και διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης με γνώμονα τις αρχές της αλληλεγγύης και του ανθρωπισμού, υποστηρίζοντας ότι: «Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή έθεσε αυτές τις αρχές στο επίκεντρο άσκησης της πολιτικής της. Η αλληλεγγύη και η στήριξη των προσφύγων είναι η καλύτερη απάντηση στην ξενοφοβία και τον ρατσισμό, στις ακροδεξιές δυνάμεις και στη λογική των κλειστών συνόρων».

Σε αυτό το πλαίσιο και το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ανέπτυξε δράσεις για τη στήριξη και την προστασία των προσφύγων.

Δυνατότητες για αιτούντες ασύλου

Οι δράσεις αυτές, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν:

- Τη δυνατότητα εγγραφής των προσφύγων στο Μητρώο του ΟΑΕΔ και τον σχεδιασμό ένταξής τους στην εργασία. Γι’ αυτό και η προσέλευση προσφύγων αιτούντων ασύλου στα γραφεία του ΟΑΕΔ.

- Την υποστήριξη των προσφυγικών δομών με προγράμματα κοινωφελούς εργασίας.

- Την  απόδοση ΑΜΚΑ σε δικαιούχους διεθνούς προστασίας και αιτούντες άσυλο.

- Την προστασία των ασυνόδευτων ανήλικων προσφυγόπουλων με το σύστημα της επιτροπείας.

- Τη δυνατότητα ανάθεσης της διαβίωσης και φροντίδας ασυνόδευτων ανηλίκων σε ανάδοχους γονείς.

Οι παραπάνω δράσεις στοχεύουν στη στήριξη των προσφύγων αιτούντων ασύλου με δεδομένο ότι οι τελευταίοι θα ενταχθούν σε προγράμματα εργασίας, αφού πολλοί απ’ αυτούς ήρθαν για να μείνουν στη χώρα μας, έστω και μέχρι να βρουν διέξοδο σε χώρα που επιθυμούν. Αυτό προϋποθέτει ασφαλώς ότι στις δράσεις αυτές θα μπορούν να έχουν πρόσβαση οι δικαιούχοι ασύλου και όσο η απονομή καθυστερεί οι παραπάνω δράσεις ενδεχομένως να μείνουν ανενεργές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Δευτέρα, 25 Ιουνίου 2018 11:50
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top