Με εξώδικο απάντησε ο περιφερειάρχης Κ. Μουτζούρης στις αιχμές Μηταράκη για τη στάση του στο μεταναστευτικό

Ανέβηκαν οι τόνοι στην κόντρα μεταξύ Μουτζούρη και Μηταράκη

20/04/2021 - 15:10

H κόντρα που ξέσπασε,με αφορμή  δηλώσεις του υπουργού Μετανάστευσης  Νότη Μηταράκη για την πολιτική στάση του Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη μιλώντας στον «Αλήθεια ΤV»  της Χίου, περί ευθυνών του περιφερειάρχη για τη φωτιά στο ΚΥΤ της Μόριας, τον περσινό Σεπτέμβριο προκάλεσε την αντίδραση του τελευταίου με εξώδικο και την ανταπάντηση του υπουργού, δίνοντας έτσι συνέχεια στην έντονη αυτή αντιπαράθεση με φόντο τη διαχείριση του μεταναστευτικού.

Συγκεκριμένα απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την εν γένει στάση  του κ. Μουτζούρη και την άποψη που διατυπώνει για την μη αποδοχή των νέων δομών στα νησιά της περιοχής μας, ο κ. Μηταράκης απάντησε με αιχμές υποστηρίζοντας ότι «εγώ σας θυμίζω πάντως ότι η αντίδραση του κ. Μουτζούρη οδήγησε τελικά στη φωτιά στη Μόρια και στο γεγονός ότι 10.000 πρόσφυγες (κινήθηκαν για ) να μπουν στην πόλη της Μυτιλήνης. Το αν τελικά αυτό που έκανε ο κ. Μουτζούρης έκανε καλό ή κακό στη Μυτιλήνη αυτό θα το κρίνουν οι πολίτες της Μυτιλήνης. Εγώ αυτή τη στιγμή βλέπω στη Μυτιλήνη την ενόχληση, που έχει γίνει μια δομή μέσα στην πόλη».

 Η αναφορά αυτή του κ. Μηταράκη προκάλεσαν την οργή του Περιφερειάρχη, ο οποίος από το βήμα της συνέντευξης  Τύπου που παραχωρούσε για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για το πρόγραμμα ενίσχυσης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, ανακοίνωσε ότι προχώρησε σε εξώδικη διαμαρτυρία επειδή όπως είπε οι ισχυρισμοί του Υπουργού θίγουν την τιμή και την υπόληψή του.

Απαντώντας στο εξώδικο Μουτζούρη ο Υπουργός Νότης Μηταράκης σε γραπτή δήλωσή του σημειώνει μεταξύ άλλων ότι είναι ανήκουστο για δημόσιο πρόσωπο να μην αντέχει την πολιτική κριτική και τις επιπτώσεις των επιλογών του, εμμένοντας να χαρακτηρίζει «αρνητική και στείρα» τη στάση του περιφερειάρχη .

Η απάντηση Μηταράκη στο εξώδικο Μουτζούρη

Αναλυτικά στην ανακοίνωση του Ν. Μηταράκη αναφέρεται μεταξύ άλλων:

«Σε συνέχεια της συνέντευξης , ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Κωσταντίνος Μουτζούρης απέστειλε σήμερα εξώδικη διαμαρτυρία, επειδή δήθεν κατηγορήθηκε από τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου ως ηθικός αυτουργός της φωτιάς που κατέστρεψε το κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης της Μόριας, γεγονός που  «βλάπτει βάναυσα την τιμή και την υπόληψη» του. Ζητά δε από τον τηλεοπτικό σταθμό να καθαιρέσει το σχετικό βίντεο της συνέντευξης μου και δήλωση δημόσιας συγνώμης, υπαγορεύοντας μάλιστα το κείμενό της προς δημοσίευση!

Στο μεταναστευτικό, σημειώνει ο Νότης Μηταράκης κάθε πράξη ή απραξία παράγει αποτελέσματα και δημιουργεί πολιτικές ευθύνες. Σε ένα πράγματι πολύπλοκο ζήτημα, με έντονη ιδεολογική φόρτιση. Παρά τις όποιες πιέσεις, η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει την κρίση με σχέδιο, αποφασιστικότητα και πλέον ορατά αποτελέσματα. Αυτή είναι η δική μας ευθύνη και χρέος.  

Στη συνέντευξη μου σχολίασα την αρνητική και στείρα στάση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου,  που οδήγησε σε αδιέξοδο όταν επιβαλλόταν να βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση για τους πολίτες των νησιών μας. Ως αποτέλεσμα διατηρήθηκε η Μόρια, με τις γνωστές σε όλους άθλιες συνθήκες. Και παρά την ταχύτατη αποσυμφόρηση της Μόριας, λόγω αντιδράσεων δεν μπορέσαμε μέσα στο 2020 να δημιουργήσουμε μια ασφαλή δομή, με όλα  τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας. Αλλά και μετά τον εμπρησμό, κανείς δεν ξεχνά την αδιαλλαξία της Περιφέρειας τη στιγμή που 10.000 μετανάστες ήταν κυριολεκτικά στο δρόμο και βρεθήκαμε στο 'παρά 1' μιας μεγάλης ανθρωπιστικής κρίσης.

Η στείρα άρνηση και οι λεονταρισμοί δεν οδηγούν σε αποτέλεσμα. Αντίθετα κρύβουν τα προβλήματα κάτω από το χαλί και τα κάνουν ακόμα μεγαλύτερα και δυσκολότερα.

Λίγοι αντιλαμβάνονται, για παράδειγμα, την άρνηση του κ. Μουτζούρη να συναντηθεί και να συζητήσει με την Ευρωπαία Επίτροπο, κ. Johansson, ως κίνηση υπεράσπισης των συμφερόντων των νησιωτών του Αιγαίου. Γιατί δεν συναντήθηκε με την κ. Johansson o Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου; Γιατί δεν εκπροσώπησε τους νησιώτες και δεν μετέφερε τα προβλήματά τους όπως είχε την ευκαιρία να κάνει;   

Ας μην κρυβόμαστε, αυτή η αδιαλλαξία διατηρεί  στα νησιά μας δομές, όπως η ΒΙΑΛ ή το Μαυροβούνι. Δομές εντός του αστικού ιστού με κακές συνθήκες διαβίωσης για τους διαμένοντες. Δομές χωρίς εγγυήσεις ασφάλειας για τους διαμένοντες ή τους ντόπιους κατοίκους. Δομές που πρέπει άμεσα να κλείσουν και να αντικατασταθούν από επαρκείς εγκαταστάσεις.  Και αυτό δεν μπορεί να αλλάξει από καμία μονταζιέρα τοπικών μέσων, από κανένα αλαλαγμό στα social media, από καμία παράσταση δήθεν αλληλεγγύης. 

Τα προβλήματα δεν περιμένουν. Είναι μπροστά μας και όσο τα αφήνουμε, θα μεγαλώνουν. Ως Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, αλλά και ως βουλευτής Χίου καλώ τον κ. Μουτζούρη σε συνεργασία. Με ειλικρίνεια και γνώμονα το συμφέρον των νησιωτών του Βορείου Αιγαίου.

Όσο για αυτήν καθ’ αυτήν την εξώδικο διαμαρτυρία, επιφυλάσσομαι παντός νόμιμου δικαιώματός μου», καταλήγει στη δήλωσή του ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης.

Μετά από αυτήν την έντονη δημόσια αντιπαράθεση δεν αποκλείεται να έχουμε και άλλα παρόμοια επεισόδια , που μπορούν να δυναμιτίσουν και άλλο το κλίμα εν όψει των εξελίξεων και των επόμενων κινήσεων γύρω από το μεταναστευτικό. 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey