FOLLOW US

Πολιτική

  • Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκόβει κάθε κουβέντα για τη διατήρηση του ΦΠΑ, αλλά στη Λέσβο το Οικονομικό Επιμελητήριο καλεί σε… συστράτευση
Ανένδοτος ο Τσίπρας, οιωνοί… «ανένδοτου» στη Λέσβο

Η περιβόητη τοποθέτηση του Ευρωπαίου Επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί και ο ισχυρισμός του, πως η ελληνική κυβέρνηση επέλεξε την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ, όχι απλά δεν τυγχάνει σχολιασμού εκ μέρους της τελευταίας, αντίθετα την οδηγεί στο άλλο άκρο. Και τη στιγμή που ο ίδιος ο Επίτροπος -αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες των πέντε επιβαρυμένων (και) από το προσφυγικό νησιών- ρίχνει έως και γέφυρα συζήτησης για ένα ειδικό μόνιμο φορολογικό καθεστώς, «ζωντανεύοντας» και την υπόθεση διατήρησης του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ, ο πρωθυπουργός αναγάγει το αδιευκρίνιστο ακόμα «Μεταφορικό Ισοδύναμο» ως το… απόλυτο νομοθέτημα, ικανό να γιατρέψει κάθε πληγή. Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα μάλιστα στο Αναπτυξιακό Περιφερειακό Συνέδριο του Νοτίου Αιγαίου που διεξήχθη προχθές στη Ρόδο και στον… αστερισμό του Μ.Ι., ξέκοψε κάθε συζήτηση που μπορεί να αποτρέψει την εξίσωση των φορολογικών συντελεστών στην Ελλάδα. Με τον ίδιο να εμφανίζεται ουσιαστικά… ανένδοτος σε οποιαδήποτε κουβέντα μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα. Ταυτόχρονα πάντως, διαμορφώνεται πίσω στη Λέσβο ένας οιωνός «ανένδοτου» απέναντι στην κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ, με τον πρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου (Παράρτημα Β.Α. Αιγαίου) Παναγιώτη Μπαρούτη στον απόηχο… «Μοσκοβισί», να καλεί χθες όλους τους βουλευτές της νησιωτικής Περιφέρειας και τους τοπικούς φορείς, «να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και αφήνοντας πίσω κομματικές αγκυλώσεις και αναστολές να σταθούν αρωγοί στο δίκαιο αίτημα εφαρμογής μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ».

Τι κι αν μετά τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, βγήκε και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί να πει ουσιαστικά πως η Ε.Ε. δίνει τους δημοσιονομικούς στόχους και όχι αποκλειστικά τον τρόπο επίτευξης αυτών, διαψεύδοντας δηλαδή πως οι «θεσμοί» υπέδειξαν την κατάργηση του μειωμένου νησιωτικού ΦΠΑ, ο πρωθυπουργός εξακολουθεί να… διαψεύδει. «Όλοι γνωρίζουμε σε αυτόν τον τόπο ότι δεν ήταν επιλογή μας η φορολογική εξίσωση στον ΦΠΑ. Σας θυμίζω, για όσους δεν θυμούνται, ήταν και παραμένει μία από τις βασικές εμμονές κάποιων εκ των θεσμών, την ιδέα όμως τους την έδωσαν κάποιοι από την χώρα. Σας θυμίζω ότι ήταν μία από τις βασικές δεσμεύσεις, στο mail Χαρδούβελη το περιβόητο, η αύξηση του ΦΠΑ στο Αιγαίο. Για να συνεννοούμαστε και για να μην ξεχνάμε τα βασικά…», είπε χαρακτηριστικά από του βήματος του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου στη Ρόδο, συνεχίζοντας στον… αστερισμό του Μεταφορικού Ισοδύναμου.

Το… ξέκοψε ο Τσίπρας!

Απαντώντας μάλιστα στον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Χατζημάρκου που του είπε ευθέως πως εάν ήταν στη θέση του πρωθυπουργού θα ανέστειλε τους σχεδιασμούς του Μ.Ι. και θα κρατούσε το μειωμένο ΦΠΑ, ο Αλέξης Τσίπρας χωρίς περιστροφές είπε: «Αγαπητέ Περιφερειάρχη, ξέρεις, επειδή άκουσα την παρατήρηση σου, αν ήμουν στην θέση σου, σχετικά εκ του ασφαλούς δηλαδή, με την έννοια γενική κυβέρνηση έχει την ευθύνη της φορολογίας ακόμα, ίσως δυστυχώς, αλλά ακόμα, στον τόπο, δεν θα έλεγα αυτό που είπες. Δεν θα έλεγα καταργείστε το μεταφορικό ισοδύναμο. Θα έλεγα προχωρήστε σε αυτήν την τομή, τη μεγάλη τομή, την εμβληματική τομή και όταν βγούμε από τα μνημόνια, φέρτε και το καθεστώς του ΦΠΑ. Αλλά εσύ μας έβαλες να διαλέξουμε ένα από τα δύο. […]. Όμως ανεξάρτητα από αυτό, εγώ πιστεύω ότι δεν πρέπει να συσχετίσουμε την συζήτηση που κάνουμε τώρα για το μεταφορικό ισοδύναμο με την φορολογική πολιτική. Επαναλαμβάνω, πρόκειται για ένα αίτημα πολλών δεκαετιών, αίτημα των πολιτών, των νησιωτών μας, και είναι ένα αίτημα δίκαιο πάνω στο οποίο, αν το δουλέψουμε σωστά, μπορούμε να οικοδομήσουμε ένα πιο δίκαιο αναπτυξιακό μοντέλο…». Ξεκόβοντας δηλαδή κάθε κουβέντα που να… ανοίξει μετά το «παράθυρο» (και) Μοσκοβισί για την αναστολή της κατάργησης του ειδικού φορολογικού καθεστώτος στα νησιά.

Μπαρούτης: «Απαράδεκτη η παρουσίαση του Μ.Ι. ως αντίδοτου»

Η κουβέντα όμως αυτή, στην πραγματικότητα έχει ανοίξει ήδη, μετά και την τοποθέτηση του Ευρωπαίου Επιτρόπου στα νησιά που βρίσκονται εν αναμονή της φορολογικής τους εξίσωσης. Με τον πρόεδρο του παραρτήματος Β.Α. Αιγαίου του Οικονομικού Επιμελητηρίου, Παναγιώτη Μπαρούτη, να συνεχίζει τον δικό του… «ανένδοτο» κατά της προοπτικής αυτής, καλώντας χθες με ανακοίνωσή του σε συστράτευση τους πάντες εκ των θιγόμενων νησιών. «Καλούμε όλους τους βουλευτές της νησιωτικής Περιφέρειας να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και αφήνοντας πίσω κομματικές αγκυλώσεις και αναστολές να σταθούν αρωγοί στο δίκαιο αίτημα εφαρμογής μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ. Ένα αίτημα που αποκτά διαρκώς μεγαλύτερη σημασία δεδομένων τόσο της εντεινόμενης προσφυγικής - μεταναστευτικής κρίσης όσο και των προβληματικών σχέσεων με τη γείτονα χώρα», γράφει χαρακτηριστικά η νέα τοποθέτηση του κ. Μπαρούτη και συνεχίζει: «Στην ίδια προσπάθεια καλούμε και όλους τους κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς της Περιφέρειας καθώς και την Κεντρική Διοίκηση του Οικονομικού Επιμελητηρίου που τα τελευταία χρόνια πρωτοστάτησαν δυναμικά στην διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας. Εμείς από την πλευρά μας, θα εξακολουθήσουμε να αγωνιζόμαστε για την δικαίωση του ζωτικού στόχου των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και καμία εκλογική διαδικασία και κανένα κοινοτικό πρόγραμμα δεν θα μας υποχρεώσει να αλλάξουμε θέση. Και θα θέλαμε να επισημάνουμε, ότι δεν είναι αποδεκτό να προβάλλεται η εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου ως επαρκές οικονομικό αντιστάθμισμα στους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ. Το μεταφορικό ισοδύναμο είναι ένα πάγιο αίτημα που ξεκίνησε πριν από μια δεκαετία τουλάχιστον από το Δήμο Τήλου και επομένως η προσπάθεια να εμφανιστεί ως αντίδοτο στην κατάργηση των μειωμένων συντελεστών είναι εντελώς απαράδεκτο…».

«Η Κοινότητα δεν απαιτεί εξομοίωση των συντελεστών»

Ο κ. Μπαρούτης ακόμα, βάσει της δήλωσης Μοσκοβισί, θεωρεί ότι το θέμα των μειωμένων συντελεστών δεν πρέπει να θεωρείται ως μια οριστικά χαμένη υπόθεση. Αντίθετα κατά την εκτίμησή του ανοίγει ένα παράθυρο ελπίδας τόσο για τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών πέραν του Ιουνίου, στα νησιά Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο, όσο και για τη διεκδίκηση της επαναφοράς τους σε όσες περιοχές αυτοί καταργήθηκαν. Κι αυτό γιατί απεδείχθη -βάσει του ισχυρισμού του Επιτρόπου- ότι η Κομισιόν δεν προτίθεται να αλλάξει το ευνοϊκό καθεστώς που επιτρέπει στην Ελλάδα να εφαρμόζει συντελεστές μέχρι 30% χαμηλότερους από εκείνους που εφαρμόζονται στην ηπειρωτική Ελλάδα σε συγκεκριμένα γεωγραφικά διαμερίσματα και νησιά και ότι δεν υπάρχουν σχέδια τροποποίησης του εδαφικού σχεδίου εφαρμογής της οδηγίας ΦΠΑ. «Επομένως δεν έχουν βάση ισχυρισμοί ότι η Κοινότητα έχει πρόθεση να εξομοιώσει τους συντελεστές ΦΠΑ σε όλη τη χώρα», γράφει χαρακτηριστικά ο κ. Μπαρούτης και έχει ενδιαφέρον να φανεί το αν μπορεί να συμπαρασύρει και… άλλους στην προσπάθειά του αυτή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Πέμπτη, 19 Απριλίου 2018 13:40
Ετικέτες
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top