Αποτελειώνει τους «μύθους» για τον μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά ο Ευρωπαίος Επίτροπος σε απάντησή του στο Νίκο Ανδρουλάκη Η ανύπαρκτη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης, η σκοπιμότητα ενός ακόμη ψέματος και το ρίσκο της πολιτικής της επιλογής υπέρ του Μεταφορικού Ισοδύναμου

Αλάτι στην «πληγή» από Μοσκοβισί…

17/04/2018 - 12:15 Ενημερώθηκε 17/04/2018 - 13:11

Την αναγκαιότητα να τελειώσουν επιτέλους οι μύθοι, να ακουστούν κρυστάλλινες πια εξηγήσεις και αφού μιλάμε και για την πίεση των «αριθμών» (την οποία δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ε.Ε. σε κάθε περίπτωση πάντα ασκεί), να μπούνε κάτω τα νούμερα και να… υπολογισθούν, καταδεικνύει άλλη μία αρμόδια ευρωπαϊκή τοποθέτηση για το θέμα της κατάργησης των μειωμένων νησιωτικών συντελεστών ΦΠΑ. Μετά από σχετική κοινοβουλευτική παρέμβαση του ευρωβουλευτή   Νίκου Ανδρουλάκη προς τον Πιέρ Μοσχοβισί, αρμόδιου Ευρωπαίου Επίτροπου των Οικονομικών, πήρε ουσιαστικά τη σκυτάλη από τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και επιβεβαίωσε πως η ελληνική κυβέρνηση ουδέποτε απέστειλε αίτημα στην Κομισιόν υπέρ της διατήρησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά. «Οι ελληνικές αρχές έχουν την ευθύνη για την φορολογική πολιτική και για το καθεστώς ΦΠΑ στα νησιά που πλήττονται από τη μεταναστευτική κρίση», εξειδίκευσε ο Πιέρ Μοσκοβισί για τα πέντε νησιά που επιβαρύνονται επιπρόσθετα από την προσφυγική κρίση και με δεδομένο ότι το περίφημο Μεταφορικό Ισοδύναμο (σ.σ. που έρχεται μετά βαΐων και κλάδων από την κυβέρνηση για να καταργήσει οριστικά τις ανισότητες μεταξύ ηπειρωτικού και νησιωτικού χώρου) θεωρητικά κοστίζει… πολλά, τα οποία δια στόματος Υπουργού Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή ακόμα αναζητούνται, επαναφέρει τον προβληματισμό που κράτησε «ζωντανό» τους τελευταίους μήνες και ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Παναγιώτης Μπαρούτης: Γιατί τελικά η κυβέρνηση επέλεξε ελαφρά τη καρδία να θυσιάσει για το δημοσιονομικό όφελος, το νησιωτικό (και φορολογικό) κεκτημένο και πριν αποκαλύψει το μαξιμαλιστικό της σχέδιο περί της εφαρμογής του «Μεταφορικού Ισοδύναμου», κρυβόταν τόσο απροκάλυπτα πίσω από την «κακιά τρόικα»; Και αφού αυτός ο προβληματισμός για την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ προφανώς μεγαλώνει ξανά μετά και την απάντηση Μοσκοβισί, ο λόγος δεν περνάει πια μόνο στην κυβέρνηση που πλέον, έτσι κι αλλιώς, χωρίς φόβο και πάθος δηλώνει ότι «διάλεξε» τελικά το Μ.Ι. αντί του μειωμένου ΦΠΑ, αλλά και στην αντιπολίτευση. Τα κόμματα της οποίας υπενθυμίζουμε ότι όλα, συντάχθηκαν υπέρ του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ, ειδικά στα νησιά της Λέσβου, της Χίου, της Σάμου, της Κω και της Λέρου και μέχρι σήμερα εκφράζουν δυσπιστία ως προς την ουσιαστική εφαρμογή του Μ.Ι.. που ακόμα είναι υπό διαμόρφωση.

Από πού να ξεκινήσει και που να καταλήξει κανείς, αναφερόμενος στην περιπέτεια των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ. Από τον «χαρτοπόλεμο» των δύο τελευταίων κυβερνήσεων σχετικά με το ποια από τις δύο έθεσε εν αμφιβόλω στην τρόικα τον μειωμένο ΦΠΑ (σ.σ. βλέπε email Χαρδούβελη) και κατ΄ επέκταση στο ποιος «συμφώνησε» στο να καταργηθεί, ως την περσινή παράταση της ισχύος του, ακολούθησαν και άλλα πολλά που σήμερα, με τη γνώση που… αποκτήθηκε στην πορεία, μπορούν να περιγραφούν ως κωμικοτραγικά. Στα πιο πρόσφατα, θυμάται κανείς ότι ενόσω οι τοπικοί φορείς των νησιών «φώναζαν» περί τις αναγκαιότητας να διατηρηθεί ο μειωμένος ΦΠΑ, η κυβέρνηση καθησύχαζε δια της  Υφυπουργού Οικονομικών Κατερίνας Παπανάτσιου ότι «γίνεται διαπραγμάτευση», τυγχάνοντας όμως πανηγυρικής διάψευσης από τον ίδιο τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ! Ο οποίος απαντώντας στη δύση του 2017 σε επιστολή του δημάρχου της Κω περί της αναγκαιότητας διατήρησης του ευνοϊκού φορολογικού καθεστώτος, είχε πει κυνικά πως δεν έχει λάβει ποτέ σχετικό αίτημα από την ελληνική κυβέρνηση!

Το… ανύπαρκτο «βέτο» της τρόικας

Ο καιρός πέρασε όμως χωρίς αρμόδιες εξηγήσεις, για να φτάσουμε στον Δεκέμβρη του 2017 και στις συζητήσεις της κυβέρνησης -παρουσία των θεσμών στην Αθήνα- για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, όπου διαρροές από το Μαξίμου, υπογράμμιζαν πως η Κομισιόν ζητά ρητά την κατάργηση του ευνοϊκού αυτού καθεστώτος. Και ακόμα κι αν τα οικονομικά εργαλεία που επιστρατεύτηκαν εκ μέρους των νησιωτικών κοινωνιών όπως η μελέτη «Κορομηλά», αποδείκνυαν το μικρό δημοσιονομικό όφελος που θα προκύψει σε περίπτωση εξίσωσης του νησιωτικού ΦΠΑ με τον πανελλαδικό, η κυβέρνηση συνέχισε να είναι καθησυχαστική για (μία ακόμη) διαπραγμάτευση που χειριζόταν με την Ευρώπη. Χαρακτηριστικό ήταν το «μασάζ» του Υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου στους νησιώτες κυβερνητικούς βουλευτές που του έθεσαν και εκείνοι το αίτημα (έστω) παράτασης του μέτρου για έναν ακόμη χρόνο, πριν ανακοινωθεί (ταυτόχρονα) στην αυγή του 2018, η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ και από το πουθενά, η εφαρμογή του άλλου νησιωτικού καημού: του Μεταφορικού Ισοδύναμου!

Ο κυνισμός Τσίπρα από την Κάλυμνο…

Η χθεσινή απάντηση το λοιπόν, του Ευρωπαίου Επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί στον Ευρωβουλευτή  Νίκο Ανδρουλάκη, ότι η κυβέρνηση μπορεί (αν θέλει) να διατηρήσει το μέτρο, δεν κάνει κανέναν σοφότερο. Ρίχνει όμως αλάτι στην πληγή και παραπέμπει σε θυμηδία. Ειδικά στην θύμηση της κυνικής (εκ των υστέρων πάντα) ομολογίας του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από την ακριτική Κάλυμνο στις 6 του περασμένου Γενάρη. «Φιλοδοξούμε να κάνουμε πράξη ένα αίτημα διεκδίκησης δεκαετιών για τους νησιώτες μας, όχι επειδή βρεθήκαμε στην ανάγκη να υλοποιήσουμε ένα πρόγραμμα που από την αρχή γνωρίζαμε τις δυσκολίες του, μέσα στις οποίες εντάσσεται η εξίσωση του ΦΠΑ σε όλη τη χώρα, αλλά γιατί κατά την εκτίμηση μου αν σήμερα μας έβαζαν να διαλέξουμε από την αρχή αν θα προτιμούσαμε διαφορετικό ΦΠΑ ή μεταφορικό ισοδύναμο, η δική μου άποψη είναι για το μεταφορικό ισοδύναμο», είχε πει χαρακτηριστικά σα να είχε πάθει… αμνησία για όλα όσα επέτρεψε να προηγηθούν.

Τι είπε ο Μοσκοβισί

Επανερχόμενοι στο… παρόν πάντως, ο κ. Ανδρουλάκης που υπέβαλε τον Ευρωπαίο Επίτροπο στην διαδικασία να απαντήσει ειδικά και για τα νησιά της προσφυγικής κρίσης, σχολιάζει ότι επί της ουσίας ο κ. Μοσκοβισί απαντά ότι η Κομισιόν δεν προτίθεται να αλλάξει το ευνοϊκό καθεστώς που επιτρέπει στην Ελλάδα να εφαρμόζει συντελεστές μέχρι 30% χαμηλότερους από τους αντίστοιχους συντελεστές που εφαρμόζονται στην ηπειρωτική Ελλάδα. «Δεν υπάρχουν σχέδια τροποποίησης του εδαφικού πεδίου εφαρμογής της οδηγίας ΦΠΑ», τονίζει εξάλλου ο επίτροπος, διαψεύδοντας και τα ευφάνταστα σενάρια που ισχυρίζονταν πως πάει γενικώς στην Ευρώπη προς κατάργηση το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς για το νησιωτικό χώρο. Και ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το σημείο της απάντησης όπου ο «σκληρός» κ. Μοσκοβισί αναγνωρίζει τις ιδιαίτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, προσκαλώντας(!) την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε διαπραγμάτευση με την Επιτροπή για μόνιμη καθιέρωση του ειδικού καθεστώτος. «Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα είναι πρόθυμα να συζητήσουν προτάσεις των ελληνικών αρχών, όσον αφορά τον καλύτερο δυνατό τρόπο υποστήριξης των πληττόμενων κοινοτήτων», υπογράμμισε μάλιστα χαρακτηριστικά δίνοντας μία αχτίδα… αισιοδοξίας σε όσους πιστεύουν ακόμα πως ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ δεν αντισταθμίζεται από το Μ.Ι.: «Πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι το άρθρο 120 της οδηγίας 2006/112/ΕΚ του Συμβουλίου, της 28ης Νοεμβρίου 2006, σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας, εξακολουθεί να επιτρέπει στην Ελλάδα να εφαρμόζει συντελεστές μέχρι 30% χαμηλότερους από τους αντίστοιχους συντελεστές που εφαρμόζονται στην ηπειρωτική Ελλάδα σε συγκεκριμένα γεωγραφικά διαμερίσματα και νησιά. Δεν υπάρχουν σχέδια τροποποίησης του εδαφικού πεδίου εφαρμογής της οδηγίας ΦΠΑ. Μολονότι η Επιτροπή παρακολουθεί τη φορολογική πολιτική στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης της σταθερότητας για την Ελλάδα, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), η ευθύνη για τη φορολογική πολιτική και τις επιλογές ως προς τον φόρο προστιθεμένης αξίας (ΦΠΑ) εναπόκειται στις ελληνικές αρχές. Αναγνωρίζοντας τις ιδιαίτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα νησιά εξαιτίας της μετανάστευσης, τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα είναι πρόθυμα να συζητήσουν προτάσεις των ελληνικών αρχών όσον αφορά τον καλύτερο δυνατό τρόπο υποστήριξης των πληττόμενων κοινοτήτων, υπό την προϋπόθεση ότι οι προτάσεις αυτές συνάδουν με τις βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζονται σε άλλες περιοχές της Ευρώπης και ότι λαμβάνουν υπόψη τα διαθέσιμα δημοσιονομικά περιθώρια».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey