Δηλώνει ο Γιώργος Πάλλης, ενώ συνεχίζονται οι αντιδράσεις

Ανοιχτό το θέμα της βίζας στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου

09/02/2017 - 19:55

«Το θέμα της συνέχισης του προγράμματος της πιλοτικής βίζας για τους Τούρκους πολίτες, δεν έχει κλείσει για την ελληνική κυβέρνηση, ενώ ταυτόχρονα διαφαίνεται η διάθεση των αρμοδίων οργάνων της Ευρωπαϊκή Ένωση, να επανεξεταστεί το ζήτημα» δήλωσε, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Πάλλης, τονίζοντας πως «αυτή είναι η επίσημη ενημέρωση που έχουμε από τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Γ. Κατρούγκαλο».

«Το θέμα της συνέχισης του προγράμματος της πιλοτικής βίζας για τους Τούρκους πολίτες, δεν έχει κλείσει για την ελληνική κυβέρνηση, ενώ ταυτόχρονα διαφαίνεται η διάθεση των αρμοδίων οργάνων της Ευρωπαϊκή Ένωση, να επανεξεταστεί το ζήτημα» δήλωσε, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Πάλλης, τονίζοντας πως «αυτή είναι η επίσημη ενημέρωση που έχουμε από τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Γ. Κατρούγκαλο».

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Πάλλη «σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από το ποια θα είναι η εξέλιξη στο συγκεκριμένο θέμα, που όλοι και όλες μας ελπίζουμε να είναι η καλύτερη για τα νησιά μας, θα πρέπει να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ενίσχυση των δυνατοτήτων έκδοσης βίζας των προξενικών μας Αρχών στη γειτονική χώρα».

Κι ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ καταλήγει: «Ήδη, μέσα στο 2016, μόνο από το προξενείο μας στη Σμύρνη, εκδόθηκαν πάνω από 50.000 βίζες, ενώ ταυτόχρονα έχουν μειωθεί σημαντικά οι χρόνοι έκδοσή τους, Αυτή η καλή δουλειά πρέπει να συνεχιστεί με μεγαλύτερη ένταση και μέσα στο 2017».

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την βίζα

 

Την ώρα που ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Πάλλης διαβεβαιώνει ότι παραμένει ανοιχτό το θέμα της βίζας συνεχίζονται οι αντιδράσεις από την πλευρά των φορέων και πολιτικών δυνάμεων.

Ο ΕΟΑΕΝ κάνει λόγο για «Νέο Γολγοθά για τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου» και σημειώνει:«Κεραυνό εν αιθρία χαρακτηρίζει  ο πρόεδρος του Ε.Ο.Α.Ε.Ν Θράσος Καλογρίδης το περιεχόμενο της επιστολής  του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών Γεώργιου Κατρούγκαλου προς τους Βουλευτές των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, που δημοσιοποιήθηκε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, σύμφωνα με το οποίο τερματίζεται το ευεργετικό πιλοτικό πρόγραμμα θεώρησης διαβατηρίων για υπηκόους τρίτων χωρών στα λιμάνια των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, επειδή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αποδέχεται πλέον την πρακτική αυτή.

Σ’ επιστολή διαμαρτυρίας του προς τον Υπουργό την οποία κοινοποιεί  στην Υπουργό Τουρισμού, Ε. Κουντουρά, τον Υφυπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτ. Πολιτικής,  Ν. Σαντορινιό, τον Γενικό Γραμματέα Αιγαίου & Νησ. Πολιτικής, κ. Γ. Γιαννέλη, τους Περιφερειάρχες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, του Βουλευτές Αιγαίου καθώς και τα Επιμελητήρια Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσου ο πρόεδρος του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών τονίζει,  αναφορικά με την εν λόγω απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιοποιήθηκε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα παρακάτω: «Η τουριστική δραστηριότητα στα περισσότερα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα τελευταία χρόνια και κυρίως μετά το αποκορύφωμα της προσφυγικής-μεταναστευτικής κρίσης το έτος 2015, στηριζόταν αποκλειστικά στην θεαματική αύξηση των Τούρκων επισκεπτών, σε ποσοστό 40% έως 70%, δεδομένου ότι η μεταναστευτική κρίση οδήγησε σε κατακόρυφη πτώση τις αφίξεις ξένων τουριστών με charters και κρουαζιερόπλοια, καθώς και των Ελλήνων τουριστών. Επομένως η απόφαση για την κατάργηση του μέτρου της θεώρησης στα λιμάνια των νησιών, θέτει πολλαπλά εμπόδια στην προσέλκυση Τούρκων επισκεπτών στα νησιά μας και μοιραία θα αναδειχθεί σε ταφόπλακα για την τουριστική τους δραστηριότητα».

Παράλληλα εκφράζει την απορία «πως είναι δυνατόν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με αποφάσεις της  να καταδικάζει σε αφανισμό  τον τουρισμό, βασικό πυλώνα  οικονομικής δραστηριότητας των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, τα οποία σήκωσαν και σηκώνουν το βάρος της προσφυγικής – μεταναστευτικής κρίσης για λογαριασμό ολόκληρης της Ευρώπης».

Επίσης επισημαίνει ότι «τα μέτρα που αναφέρετε ότι λήφθηκαν από το Υπουργείο Εξωτερικών για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της απόφασης,  όπως η ενίσχυση του προσωπικού των Προξενείων μας στην Τουρκία, καθώς και η βελτίωση των  διαδικασιών χορήγησης θεωρήσεων, σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να εξισορροπήσουν τις απώλειες από την μείωση των τούρκων επισκεπτών στα νησιά μας, δεδομένου ότι το πιλοτικό πρόγραμμα θεωρήσεων στα λιμάνια των νησιών διευκόλυνε τους Τούρκους τουρίστες που ήταν επισκέπτες της τελευταίας στιγμής και με τον τρόπο αυτό απέφευγαν την γραφειοκρατία στα ελληνικά Προξενεία και το σημαντικότερο κατέβαλαν ως παράβολο στο τελωνείο το ήμισυ του ποσού που θα καταβάλουν στο Προξενείο».   

Καταλήγοντας στην επιστολή του ο πρόεδρος του Ε.Ο.Α.ΕΝ ζητά από τον Υπουργό να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την αναθεώρηση της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ώστε να εξασφαλιστεί η επανέναρξη του προγράμματος».

Άμεση ήταν η αντίδραση του Ανεξάρτητου Ευρωβουλευτή Καθηγητή Νότη Μαριά μετά την γνωστοποίηση της προχθεσινής γραπτής ενημέρωσης του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών κ. Κατρούγκαλου ότι απορρίφθηκε το Ελληνικό αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και δη προς τον Αντιπρόεδρο της κ. Timmermans και τον Επίτροπο κ. Αβραμόπουλο για συνέχιση και το 2017 της εφαρμογής του πιλοτικού προγράμματος διευκόλυνσης  θεωρήσεων για τα νησιά του Β. και Ν. Αιγαίου.

Έτσι σήμερα 8/2/2017 ο Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής κατέθεσε στην Ευρωβουλή Γραπτή Ερώτηση ζητώντας τη συνέχιση και το 2017 της εφαρμογής του πιλοτικού προγράμματος διευκόλυνσης θεωρήσεων για τα νησιά του Β. και Ν. Αιγαίου.

Στην Ερώτησή του η οποία απευθύνεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής επισημαίνει ότι «μεγάλη αγανάκτηση επικρατεί πλέον στα νησιά του Αιγαίου μετά την από 6/2/2017 έγγραφη ενημέρωση του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών κ. Κατρούγκαλου ότι παρά το σχετικό Ελληνικό αίτημα «προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν κατέστη δυνατή η επέκταση του πιλοτικού προγράμματος διευκόλυνσης θεωρήσεων για τα νησιά του Β. και Ν. Αιγαίου μετά την 30η Οκτωβρίου 2016».

«Και όλα αυτά», συνεχίζει ο Νότης Μαριάς «παρά το σχετικό αίτημα του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών που ζητά να εφαρμοστεί και για το 2017 το εν λόγω πιλοτικό πρόγραμμα διευκόλυνσης  της διαδικασίας χορήγησης  βίζας (gate visa Schengen) στις πύλες εισόδου νησιών που ως γνωστόν ήδη κάθε χρόνο από το 2012-2016 εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία κυρίως στα 5 μεγάλα νησιά Λέσβου, Χίου, Σάμου, Κω και Ρόδου σε υπηκόους  τρίτων χωρών, που έρχονται για τουρισμό».

Δεδομένου ότι «η σημασία αυτού του πιλοτικού προγράμματος  τόσο για τον τουρισμό εν γένει όσο  και την τοπική οικονομία είναι πολύ μεγάλη ειδικά  από τη στιγμή που ο τουρισμός και όχι μόνο  στα νησιά του Αιγαίου έχει πληγεί  ανεπανόρθωτα από τις τεράστιες προσφυγικές-μεταναστευτικές ροές», ο Νότης Μαριάς ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αν «επιβεβαιώνει την παραπάνω έγγραφη ενημέρωση του Έλληνα Αναπληρωτή Yπουργού Εξωτερικών» και σε περίπτωση θετικής απάντησης καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «να δεχθεί την εφαρμογή στην νησιωτική Ελλάδα του παραπάνω πιλοτικού προγράμματος για το 2017».

Ο ευρωβουλευτής Νότη Μαριάς κατέθεσε ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην οποία αναφέρει:«Μεγάλη αγανάκτηση επικρατεί πλέον στα νησιά του Αιγαίου μετά την από 6/2/2017 έγγραφη ενημέρωση του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών κ. Κατρούγκαλου ότι παρά το σχετικό Ελληνικό αίτημα «προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν κατέστη δυνατή η επέκταση του πιλοτικού προγράμματος διευκόλυνσης θεωρήσεων για τα νησιά του Β. και Ν. Αιγαίου μετά την 30η Οκτωβρίου 2016».

Ερώτηση κατέθεσε και ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μανώλης Κεφαλλογιάννης, στην οποία επισημαίνει «Νέο πλήγμα για τον Τουρισμό στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου»

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης επικεφαλής της Κ.Ο. των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας μετά την ενημέρωση από τους τοπικούς βουλευτές, Δωδεκανήσου Μάνο Κόνσολα, Χίου Νότη Μηταράκη και Λέσβου Χαράλαμπο Αθανασίου για την αναστολή εφαρμογής του πιλοτικού προγράμματος διευκόλυνσης στη διαδικασία χορήγησης βίζα σε κατοίκους τρίτων χωρών, κάτι που πλήττει καίρια τον Τουρισμό των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου κατέθεσε κατεπείγουσα ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

 «Τα τελευταία δύο χρόνια λόγω των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών έχει πληγεί σημαντικά η πραγματική οικονομία των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Ιδιαίτερα όλων αυτών των κατοίκων που απασχολούνται στον τομέα του Τουρισμού και των συναφών επαγγελμάτων. Τομέων που υπέστησαν τη μεγαλύτερη μείωση εσόδων.

Από το 2012 έως το 2016 εφαρμόστηκε με μεγάλη επιτυχία το πιλοτικό πρόγραμμα διευκόλυνσης της διαδικασίας χορήγησης βίζα (gate Visa Schengen) στις πύλες εισόδου των νησιών, κυρίως στα 5 μεγάλα νησιά (Λέσβος, Χίο, Σάμο, Κω και Ρόδο) σε υπηκόους τρίτων χωρών όπως είναι και η Τουρκία που έρχονταν για τουρισμό.

Οι επισκέψεις Τούρκων τουριστών στα νησιά αυτά σε όλη τη διάρκεια του χρόνου συνέτειναν να εξισορροπηθεί κάπως η απώλεια του τουριστικού ρεύματος από την Ευρώπη και την Ελλάδα και να αποκαταστήσει ένα μέρος των χαμένων εσόδων.

Η επέκταση του συγκεκριμένου προγράμματος σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση δεν κατέστη δυνατή μετά την 30η Οκτωβρίου 2016.

Αυτό θα σημάνει ένα ακόμη πλήγμα για τον Τουρισμό. Θα έχει ως συνέπεια σημαντική απώλεια τουριστικών εσόδων για τους κατοίκους των νησιών αυτών. Θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την ήδη άσχημη οικονομική κατάσταση που βιώνουν λόγω της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης.

Ερωτάται η Επιτροπή:

- Είναι σε γνώση της τα ανωτέρω;

- Σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να εφαρμοστεί και φέτος το πιλοτικό πρόγραμμα διευκόλυνσης θεωρήσεων εισόδου στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου για τους κατοίκους τρίτων χωρών που έρχονται για τουρισμό;»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey