«Τα δάκρυα δεν αρκούν, αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί»

06/02/2017 - 13:53

Με δριμεία κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης γύρω από το προσφυγικό και αποδεικνύοντας πως είχε αποκτήσει πριν έλθει ικανοποιητική αίσθηση της κατάστασης στη Λέσβο και των ειδικών ζητημάτων που την απασχολούν, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να ανεβάσει κατακόρυφα τους τόνους της αντιπαράθεσής του με την κυβέρνηση, χθες από τη Μυτιλήνη.

Με δριμεία κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης γύρω από το προσφυγικό και αποδεικνύοντας πως είχε αποκτήσει πριν έλθει ικανοποιητική αίσθηση της κατάστασης στη Λέσβο και των ειδικών ζητημάτων που την απασχολούν, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να ανεβάσει κατακόρυφα τους τόνους της αντιπαράθεσής του με την κυβέρνηση, χθες από τη Μυτιλήνη.

«Τα δάκρυα του κ. Μουζάλα δεν αρκούν, η κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να λειτουργήσει αντιμετωπίζοντας τις επιπτώσεις από το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα στις τοπικές κοινωνίες», είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αρκετές φορές στο λόγο του σχολίαζε τη «διαχειριστική ανεπάρκεια της κυβέρνησης στο προσφυγικό πρόβλημα», ενώ για πρώτη φορά επιχείρησε να δώσει ένα πιο σαφές δείγμα των προθέσεων της δικής του ενδεχόμενης κυβέρνησης για τη διαχείριση του μείζονος ανθρωπιστικού ζητήματος στη χώρα μας, υποστηρίζοντας τη θέση του για την προώθηση των οικονομικών μεταναστών σε κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα και «ουσιαστική και αποτελεσματική φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων».

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Μυτιλήνη για το προσφυγικό, ο κ. Μητσοτάκης επισκέφτηκε το hot spot της Μόριας (χωρίς να επιθυμεί να μπει και στο εσωτερικό του για να μην αναστατώσει τις αστυνομικές δυνάμεις), ενώ συναντήθηκε με κατοίκους του χωριού της Μόριας αλλά και με τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Νίκο Τρακέλλη για να καταλήξει στο στρατηγείο της 98 ΑΔΤΕ στην Παγανή, ερχόμενος σε επαφή με στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

 

Με Καλογήρου και Γαληνό

Από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ξεκίνησε αυτή η μικρή «περιοδεία» του προέδρου της Ν.Δ. στη Μυτιλήνη χθες Παρασκευή με τη συνάντησή του με την περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, η οποία και τον ενημέρωσε για την κατάσταση που επικρατεί στα νησιά, με έμφαση αναπόφευκτα στο προσφυγικό. Η κ. Καλογήρου αναφέρθηκε και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο αγροτικός τομέας και γενικότερα η οικονομία στα νησιά του βορείου Αιγαίου. Πριν κατευθυνθεί πεζός προς το παλιό δημαρχείο για να συναντηθεί με το δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό, ο πρόεδρος της Ν.Δ. -εκτός προγράμματος- αποφάσισε να επισκεφτεί το παρακείμενο πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού, έχοντας θερμή συνομιλία με τον κυβερνήτη και το πλήρωμα αυτού. Από το δημαρχείο πια, ο πρόεδρος της Ν.Δ. ενημερώθηκε από τον κ. Γαληνό για τα θέματα που απασχολούν το Δήμο αλλά και για τις συστηματικές ενέργειες και πρωτοβουλίες του Δήμου για το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα.

 

Δεν μπήκε στο hotspot

Η συνέχεια του προγράμματος της επίσκεψης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης περιελάμβανε επίσκεψη στο hot spot της Μόριας για να διαπιστώσει από κοντά την κατάσταση που επικρατεί. Εκεί τον υποδέχτηκε η διευθύντρια της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής Ανθή Καραγγελή, αλλά με απόφασή του δεν ξεναγήθηκε μέσα στο χώρο, αλλά προτίμησε να περιοριστεί στο περίκλειστο κομμάτι του παλιού στρατοπέδου όπου διαμορφώνεται νέος χώρος καταγραφής, γιατί -όπως εξήγησε- «θα έπρεπε να συνοδεύεται από δύο διμοιρίες αστυνομικών»!

 

Με τους κατοίκους της Μόριας

Αντιθέτως, είχε πολλά περισσότερα να ακούσει και να πει στους κατοίκους του χωριού της Μόριας, τους οποίους είχε αποφασίσει να επισκεφτεί από τα μέσα της εβδομάδας και σας είχε ενημερώσει σχετικά το «Ε». Από τα γραφεία της τοπικής κοινότητας του χωριού, τον υποδέχτηκαν ο πρόεδρος αυτής Νίκος Τρακέλλης αλλά και ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Παναγιούδας Βαγγέλης Διόλατζης. Εκεί ο κ. Μητσοτάκης εξαπέλυσε τα πρώτα βέλη του προς την κυβέρνηση, αφού προηγουμένως οι δύο πρόεδροι των χωριών αναφέρθηκαν στα ειδικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα τελευταία δύο χρόνια από τη γειτνίασή τους με το κέντρο.

 

 

 

«Ανεπαρκής η κυβέρνηση στο προσφυγικό»


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στο χωριό της Μόριας

 

«Όλα όσα συμβαίνουν είναι αποτέλεσμα της διαχειριστικής ανεπάρκειας της κυβέρνησης στο προσφυγικό πρόβλημα», είπε στην τοποθέτησή του από τη Μόρια ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε:

«Το Μάρτιο του περασμένου έτους, σε μια σύσκεψη που έγινε στο Προεδρικό Μέγαρο, όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί συμφωνήσαμε σε μια κοινή στρατηγική για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος. Λυπάμαι που το λέω, αλλά βασικές πτυχές αυτής της στρατηγικής δεν υλοποιήθηκαν ποτέ. Βασική πτυχή της στρατηγικής που είχαμε συμφωνήσει είναι ο διαχωρισμός προσφύγων και οικονομικών μεταναστών και ο περιορισμός των οικονομικών μεταναστών σε κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα.

Δυστυχώς, αυτό είναι κάτι το οποίο δεν έγινε. Βασικός πυλώνας της στρατηγικής που συμφωνήσαμε ήταν η γρήγορη απορρόφηση των σημαντικών κοινοτικών πόρων που έχουμε στη διάθεσή μας, έτσι ώστε να μπορέσουν οι υποδομές που υπάρχουν να λειτουργούν σε καλύτερες συνθήκες. Δυστυχώς, η εικόνα την οποία είδα σήμερα στη Μόρια είναι μια εικόνα αποκαρδιωτική».

Πρόσθεσε ακόμη στις δηλώσεις που μετέδωσε το ΑΠΕ τα εξής: «Είναι αδιανόητο να έχουμε σήμερα ανθρώπους, οι οποίοι ζουν σε διαλυμένες σκηνές, μέσα στις λάσπες -και σήμερα είναι και μια μέρα με καλό καιρό. Όλοι είδαμε τι έγινε πριν από κάποιες εβδομάδες με το χιονιά. Και φυσικά όλα αυτά τα γνωρίζαμε και τα γνώριζε η κυβέρνηση». Επίσης, σχολίασε δηκτικά, κλείνοντας την τοποθέτησή του μπροστά στους εκπροσώπους των κατοίκων του χωριού, πως… πάλι καλά που κινητοποιήθηκε ο κρατικός μηχανισμός τις τελευταίες ημέρες λόγω της επικείμενης επίσκεψής του. «Ας είναι, έστω και έτσι. Να σας έρχομαι πιο συχνά, μπας και πάρει μπρος η κυβέρνηση. Να σας βοηθήσει με κάποιο τρόπο πιο ουσιαστικό».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey