«Ελπίζω αυτοί οι θάνατοι να μας κάνανε όλους σοφότερους», είπε ο Γ. Μουζάλας από τη Μόρια

Για όλα φταίνε… οι άλλοι!

03/02/2017 - 13:56

Στις αντιδράσεις των κατοίκων της Λέσβου και της τοπικής αυτοδιοίκησης τα «έριξε» την Τετάρτη για άλλη μια φορά ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας αναφορικά με την καθυστέρηση της βελτίωσης των συνθηκών στη Μόρια, στο φόντο των τριών μεταναστών που πέθαναν μέσα σε μία εβδομάδα.

Στις αντιδράσεις των κατοίκων της Λέσβου και της τοπικής αυτοδιοίκησης τα «έριξε» την Τετάρτη για άλλη μια φορά ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας αναφορικά με την καθυστέρηση της βελτίωσης των συνθηκών στη Μόρια, στο φόντο των τριών μεταναστών που πέθαναν μέσα σε μία εβδομάδα.

«Ελπίζω αυτοί οι θάνατοι να μας κάνανε όλους σοφότερους», είπε χαρακτηριστικά. Ο υπουργός επισκέφθηκε τη Λέσβο προκειμένου να επιβλέψει τις εργασίες που πραγματοποιούνται ώστε να αναβαθμιστούν οι συνθήκες στη Μόρια. Μαζί του ήταν και ο αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Φιλίπ Λεκλέρ.

Ο κ. Μουζάλας τόνισε στο ΑΠΕ: «Θα μπορούσε κανείς να ρωτήσει, και θα ήταν αυτή μια έντιμη ερώτηση, γιατί αυτές οι προσπάθειες γίνονται τώρα και δεν έγιναν πριν από 20 μέρες. Η απάντηση που εγώ μπορώ να δώσω είναι ότι πριν από 20 μέρες είχαμε μια πολύ μεγάλη άρνηση στο να χρησιμοποιηθούν άλλοι χώροι ώστε να αποσυμφορηθεί το μέρος και να μπορέσουν να αρχίσουν οι εργασίες.

Όπως βλέπετε, θέλουμε μηχανήματα και ανθρώπους. Αυτή η δυνατότητα δίνεται τώρα. Κάνω έκκληση για μια ακόμη φορά να αυξηθεί η δυνατότητα προσωρινής μεταφοράς των ανθρώπων, ώστε να μπορέσουμε να διαμορφώσουμε συνθήκες καλύτερες.

 

«Αργήσαμε...»

«Πρακτικά αργήσαμε», παραδέχθηκε ο κ. Μουζάλας, προσθέτοντας όμως ότι από την πλευρά της κυβέρνησης η αναγκαιότητα δημιουργίας νέων χώρων είχε τεθεί από το Σεπτέμβριο. «Δεν μπορέσαμε να ξεκινήσουμε τις εργασίες, γιατί μέχρι και το χιονιά και αμέσως μετά δεν μας δίνονταν οι χώροι για να αδειάσουμε τη Μόρια και να μπορέσουμε να δουλέψουμε. Δεν μπορούσαμε να ξεκινήσουμε νωρίτερα διότι, παρότι υπήρχε σχέδιο, δεν υπήρχαν οι χώροι. Τώρα που επιτέλους δόθηκαν οι χώροι, προχωράμε και ελπίζουμε να τα καταφέρουμε», ανέφερε.

Ο κ. Μουζάλας, ενώ στις καινούριες εγκαταστάσεις που στήθηκαν από την οργάνωση «IRC» έμπαιναν μετανάστες, αναφέρθηκε «στην τεράστια προσπάθεια να διαμορφωθούν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης στο hot spot της Μόριας. «Αυτό», τόνισε, «έγινε δυνατόν τις τελευταίες μέρες, επειδή ακριβώς μας δόθηκε η δυνατότητα να μεταφερθούν άνθρωποι έξω από το χώρο της Μόριας, ώστε να μπορέσουν να αρχίσουν οι εργασίες. Βλέπετε μπαίνουν καινούριες σκηνές, μιας μορφής χειμερινά καταφύγια, έργο που υλοποιείται με τη βοήθεια της Ύπατης Αρμοστείας. Ευχαριστούμε και το διοικητή του Καρά Τεπέ που βοήθησε να αποσυμφορηθεί η Μόρια. Είναι ένα πολύ δύσκολο έργο, αλλά νομίζουμε ότι θα τα καταφέρουμε».

 

Μεταφέρθηκαν 700

Τέλος, ο κ. Μουζάλας αναφέρθηκε στην προοπτική αποσυμφόρησης των νησιών. «Τον τελευταίο μήνα έχουμε μεταφέρει 700 ανθρώπους στην ενδοχώρα. Συνεχίζουμε τις προσπάθειες να μεταφέρονται αυτοί οι οποίοι μπορούν να μεταφερθούν, χωρίς να διαταραχθεί η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας. Αυτό είναι και για το καλό του νησιού και για το καλό αυτών των ανθρώπων. Αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε μεταφορές που θα θέσουν σε κίνδυνο τη συμφωνία αυτήν».

 

Η Ύπατη

Στο χειμώνα που ήταν απρόβλεπτα δριμύς επέρριψε τις ευθύνες και ο αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Φιλίπ Λεκλέρκ, προσθέτοντας ότι η Ύπατη Αρμοστεία υποστηρίζει την ελληνική κυβέρνηση. «Όπως ξέρετε, δεν μπορούμε να προβλέψουμε το δριμύ κύμα ψύχους που χτύπησε το νησί, καθώς κάτι τέτοιο δεν είχε συμβεί ποτέ στην πρόσφατη ιστορία του», τόνισε.

Επίσης, σημείωσε πως «είναι εξαιρετικά σημαντικό να κάνουμε όλες τις αναγκαίες προσπάθειες, ώστε οι άνθρωποι που βρίσκονται αυτήν τη στιγμή στη Μόρια να μην υποφέρουν περισσότερο απ’ όσο έχουν ήδη υποφέρει. Όλες οι προσπάθειες έχουν γίνει για να υποστηριχθεί η κυβέρνηση, ο Δήμος, ώστε να μεταφερθούν οι άνθρωποι έξω από τη Μόρια για να αρχίσουν οι εργασίες. Και με αυτές τις επιπλέον προσπάθειες έχουμε πετύχει σήμερα. Και θα συνεχίσουμε να βοηθούμε την ελληνική Αστυνομία, την Υπηρεσία Ασύλου, την Υπηρεσία Υποδοχής, ώστε να μεταφέρουμε τους ανθρώπους που μπορούν να μεταφερθούν στην ενδοχώρα. Επτακόσιοι άνθρωποι έχουν ήδη μεταφερθεί και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε».

 

Έως 1.700 στη Μόρια

Σε οικόπεδο δίπλα στο hot spot στήθηκαν «πολικές σκηνές» που έχουν τις προδιαγραφές να στεγάσουν ανθρώπους όταν επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες, οπότε και σταδιακά ξεκίνησαν να μεταφέρονται άτομα από τη Μόρια. Ταυτόχρονα, περίπου 300 άτομα, κυρίως οικογένειες, «μετακόμισαν» στον Καρά Τεπέ, ενώ κάποιοι μεταφέρονται και σε δωμάτια ξενοδοχείων. Εκτιμάται ότι στη Μόρια ο πληθυσμός όσων τελικά θα παραμείνουν δεν θα ξεπερνά τα 1.500-1.700 άτομα με την ολοκλήρωση των διαδικασιών, ενώ τις προηγούμενες ημέρες στο hot spot βρίσκονταν εγκλωβισμένα 2.700 άτομα.

 

 

Επαναπροωθήθηκαν πέντε Σύροι

 

Πέντε Σύροι επαναπροωθήθηκαν χτες, τέσσερις γυναίκες και ένας άντρας, από το αεροδρόμιο της Μυτιλήνης στα Άδανα της Τουρκίας, σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας.

Επίσης, η προγραμματισμένη για χτες επαναπροώθηση 13 μεταναστών με πλοίο από τη Μυτιλήνη στο λιμάνι του Δικελί της Τουρκίας ακυρώθηκε από τουρκικής πλευράς για τις 10 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ, η τουρκική πλευρά επικαλέσθηκε τεχνικούς λόγους.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey