Θέλει να προτείνει δομή - φυλακή για τους παραβατικούς μετανάστες, κι η Αριστερά δεν τον αφήνει!

Ο «γόρδιος» επικοινωνιακός δεσμός του Γ. Μουζάλα

17/01/2017 - 13:39

Αρκετά παραγωγική ήταν η επίσκεψη του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, στη Λέσβο, όπου επισκέφτηκε τον καταυλισμό του Δήμου στον Καρά Τεπέ, διαπιστώνοντας την πολύ καλή λειτουργία του, το Κέντρο της Μόριας, αλλά και το αρματαγωγό πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού στο λιμάνι της Μυτιλήνης, που φιλοξενεί περί τους 120 μετανάστες. Ενώ εκτός από τη συνάντηση με το δήμαρχο Λέσβου και το Επιμελητήριο, είχε και συζήτηση με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Αρκετά παραγωγική ήταν η επίσκεψη του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, στη Λέσβο, όπου επισκέφτηκε τον καταυλισμό του Δήμου στον Καρά Τεπέ, διαπιστώνοντας την πολύ καλή λειτουργία του, το Κέντρο της Μόριας, αλλά και το αρματαγωγό πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού στο λιμάνι της Μυτιλήνης, που φιλοξενεί περί τους 120 μετανάστες. Ενώ εκτός από τη συνάντηση με το δήμαρχο Λέσβου και το Επιμελητήριο, είχε και συζήτηση με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει ο κ. Μουζάλας έχει να κάνει και με το «παρελθόν» του, αλλά και με το κόμμα στο οποίο βρίσκεται, το οποίο εμφανίζεται να καταστρατηγεί συστηματικά τις πρότερες θέσεις του, τόσο στο οικονομικό πεδίο, όσο και στο πιο ανθρωπιστικό, που αποτελούσε εν πολλοίς τη βασική του διαφοροποίηση από τα άλλα κοινοβουλευτικά κόμματα: το προσφυγικό!

Κι ενώ σύσσωμες οι μπάντες, από τα δεξιά έως τα αριστερά, στηλιτεύουν τις εικόνες που ντροπιάζουν τη Λέσβο, από τις φωτιές και τα επεισόδια στο Χοτ-Σποτ έως τις παγωμένες σκηνές μέσα στο χιονιά, ο κ. Μουζάλας εμμένει στην πάγια θέση του, τη δημιουργία προαναχωρησιακού κέντρου.

Βεβαίως, η τοπική κοινωνία αλλά και οι φορείς της, δεν θέλουν ούτε να ακούσουν για τη δημιουργία νέας δομής. Ωστόσο εκείνος φαίνεται ότι θέλει να δρομολογήσει αυτό το νέο εγχείρημα, χωρίς όμως να μπορεί να πει δημόσια, ότι ένα νέο κέντρο - «φυλακή» για τους «παραβατικούς μετανάστες», αποτελεί το δικό του ζητούμενο. Εξ ου και η στροφή του στο δημόσιο λόγο τους τελευταίους μήνες, περί μεταναστών και όχι προσφύγων που έρχονται πλέον στα νησιά.

 

Επιμένει στην ερμηνεία του

Από την άλλη είναι σαφές προς όλους ότι αυτό που ζητά η τοπική κοινωνία, είναι «άμεση αποσυμφόρηση». Για τον κ. Μουζάλα όμως, αυτό σημαίνει, σύμφωνα με την ερμηνεία που ο ίδιος εμμένει, κατευθείαν κατάρρευση της συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας. Εδώ όμως η υπόθεση σηκώνει πολύ μελάνι. Γιατί αφενός δεν είναι καθόλου σαφές το κατά πόσο τηρεί την περιβόητη συμφωνία η Τουρκία και αφετέρου η μη μετακίνηση προσφύγων στην ενδοχώρα, αποτελεί ερμηνεία, που όμως αμφισβητείται η εγκυρότητα της. Και σχετίζεται με την ευρωπαϊκή ερμηνεία, που θέλει η Ε.Ε. να «διαβάζει» τη σχετική συμφωνία και την οποία επικαλείται σε κάθε ευκαιρία και ο κ. Μουζάλας. Αν κάποιος διαφωνεί με αυτή την κίνηση, δεν είναι η Τουρκία, αλλά η ίδια η Ευρώπη. Συνεπώς το θέμα δεν είναι νομικό, αλλά καθαρά πολιτικό. Κι εφόσον στο επίπεδο το πολιτικό και της διαπραγμάτευσης, δεν φαίνεται η κυβέρνηση να τα έχει καταφέρει καλά -αν αναλογιστεί κανείς ότι αναμένονται και επαναπροωθήσεις από τη Γερμανία στην Ελλάδα- το Υπουργείο προτείνει την εγγύηση ενός κλειστού κέντρου.

Πάντως, το «ανοιχτό κέντρο» της Μόριας δεν το λες και λειτουργικό. Ο κ. Μουζάλας αποδίδει τα προβλήματά του, στην ανεπάρκεια του μηχανισμού του Υπουργείου και του προσωπικού του. Όμως είναι ακατανόητο πώς το κέντρο του Δήμου λειτουργεί χωρίς ευτράπελα, και πώς η Μόρια μάς ντροπιάζει. Σε αυτή την κατεύθυνση είναι να απορεί κανείς πώς πιστεύει ο κ. Μουζάλας ότι με μια κλειστή δομή - «φυλακή», δεν θα έχουμε νέα ευτράπελα, χώρια τη «μικρή» διαφορά που θα πρέπει να διανύσει κανείς αν θέλει να μιλά για ανθρώπινα δικαιώματα. 

 

 

«Ανίκανη η κυβέρνηση», λέει η ΝΟΔΕ Λέσβου

 

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση σε ό,τι αφορά το προσφυγικό, ασκεί η ΝΟΔΕ Λέσβου της ΝΔ, τονίζοντας ότι «οι εξελίξεις στο προσφυγικό - μεταναστευτικό πρόβλημα αποδεικνύουν για άλλη μια φορά την ανικανότητα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Η δήθεν ευαίσθητη κυβέρνηση, παρά τις διαβεβαιώσεις της για το αντίθετο, άφησε απροστάτευτους τους πρόσφυγες - μετανάστες μέσα στο χειμώνα».

Επίσης, η ΝΟΔΕ Λέσβου της ΝΔ, επισημαίνει ότι η κυβέρνηση «προσπαθεί να κρύψει την ανικανότητα της, στοχοποιώντας αυτή τη φορά την Ένωση των Ξενοδόχων Λέσβου. Γιατί δεν είχατε φροντίσει για τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων - μεταναστών πριν έρθει ο χειμώνας, ενώ έχετε πάρει και ευρωπαϊκούς πόρους για το σκοπό αυτό; Γιατί έπρεπε να καλυφθούν οι καλοκαιρινές σκηνές με χιόνι στη Μόρια και να φθάσουν αυτές οι εικόνες σε όλο τον κόσμο, για να αποφασίσετε να πάρετε μέτρα; Δεν είχατε, λέει, τη συνεργασία των ξενοδόχων της Λέσβου, συναντήσατε αντίδραση από τοπικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, την τοπική αυτοδιοίκηση, την τοπική κοινωνία…».

Και καταλήγει: «Κύριοι της κυβέρνησης σοβαρευτείτε, παραδεχτείτε την ανικανότητά σας και αποσυμφορείστε τα νησιά σήμερα, όπως έχετε δεσμευτεί να κάνετε εδώ και μήνες. Η δημιουργία ενός νέου hot spot στο λιμάνι της Μυτιλήνης, δεν επιτρέπεται. Οι κάτοικοι της Λέσβου έδωσαν και δίνουν καθημερινά μαθήματα ανθρωπιάς. Δεν αντέχουν όμως άλλα πλήγματα στην εικόνα του νησιού τους και την τοπική οικονομία».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey