Γιώργος Πάλλης

Δημοσιονομική προσαρμογή με κοινωνική αλληλεγγύη

05/01/2017 - 13:50

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ο βουλευτής του κόμματος, Γιώργος Πάλλης, ανέφερε: «Ζούμε σε μια εποχή παγκόσμιων προκλήσεων και τεκτονικών γεωπολιτικών αλλαγών, με την Ελλάδα επιβαρυμένη με το χρέος υποδοχής και φιλοξενίας του μεγαλύτερου ποσοστού των προσφύγων και μεταναστών που προσβλέπουν στο “ευρωπαϊκό καταφύγιο”».

 

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ο βουλευτής του κόμματος, Γιώργος Πάλλης, ανέφερε: «Ζούμε σε μια εποχή παγκόσμιων προκλήσεων και τεκτονικών γεωπολιτικών αλλαγών, με την Ελλάδα επιβαρυμένη με το χρέος υποδοχής και φιλοξενίας του μεγαλύτερου ποσοστού των προσφύγων και μεταναστών που προσβλέπουν στο “ευρωπαϊκό καταφύγιο”».

Τόνισε ακόμη ότι εντός του συγκεκριμένου μάλλον εχθρικού και δυσοίωνου πλαισίου, τα περιθώρια είναι περιορισμένα, αλλά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, και αναγνώρισε γρήγορα ότι οφείλει να βρει και να καταπολεμήσει τη ρίζα, την αιτία κάθε προβλήματος με διαρθρωτικές αλλαγές, κάνοντας αναφορά μεταξύ άλλων: Στη φορολογική και ασφαλιστική μεταρρύθμιση, την αναστολή αύξησης του ΦΠΑ για τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, την κατοχύρωση ατομικού αφορολόγητου και την εθνική σύνταξη 384 ευρώ, καθώς και τη θεσμοθέτηση του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, με στόχο τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

  

Παρεμβάσεις για την αγροτική παραγωγή

 

Ο Στρατής Νικολάου εκ μέρους του αγροτικού τμήματος του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου, σημείωσε ότι πρώτη επιδίωξη του ήταν να συνδεθεί η ΚΑΠ με τη νησιωτικότητα και το πώς θα φτιάξει ο ΟΠΕΚΕΠΕ ένα πιο αποτελεσματικό ΟΣΔΕ, ώστε να μοιράζει γρήγορα, δίκαια και σωστά τις ενισχύσεις.

«Παράλληλα υποστηρίξαμε όλα τα δίκαια αιτήματα των αγροτών μας και βοηθήσαμε να λυθούν σημαντικά ζητήματα που παρέμειναν για χρόνια άλυτα, όπως η διαχείριση αποβλήτων ελαιοτριβείων, ο κτηνίατρος εκτροφής, ενώ έχουμε δρομολογήσει θέματα που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, την άρση της καραντίνας και άλλα», τόνισε.

Υπογράμμισε ακόμη ότι στα δύο χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, στα νησιά του νομού όχι μόνο δεν μειώθηκαν κατά 15% οι επιδοτήσεις, όπως αναμενόταν, αλλά αντίθετα αυξήθηκαν κατά 20% οι πληρωμές. Αυτό έγινε κυρίως γιατί λύθηκε το πρόβλημα της επιλεξιμότητας των βοσκοτόπων. Επιπλέον οι επικαλύψεις των κτημάτων μειώθηκαν από τις 7.500 σε 450, ενώ πληρώνονται επιδοτήσεις προηγούμενων ετών (σ.σ. π.χ. βιολογικά). Επίσης αναφέρθηκε στην ανάδειξη των προβλημάτων που υπάρχουν στην Κτηνιατρική Υπηρεσία και στην καραντίνα για τον καταρροϊκό πυρετό, θέμα για το οποίο ο βουλευτής Γιώργος Πάλλης σημείωσε ότι χρειάζεται να γίνει πολύ δουλειά για να αρθεί η καραντίνα.

Τέλος, τόνισε ότι πρόσθετοι πόροι δόθηκαν στις Περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, από το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης. Οι πόροι προέρχονται από μείωση κατά 2% των πόρων που πήραν οι άλλες Περιφέρειες. Επίσης, αυξημένη κατά 2.500 ευρώ θα είναι η εφάπαξ επιχορήγηση των νέων αγροτών των μικρών νησιών του Αιγαίου, των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών. Ειδικότερα, από το ειδικό πρόγραμμα στήριξης των αγροτικών προϊόντων στα νησιά του Αιγαίου, μετά την αύξηση των πιστώσεων του, στα 40 εκατ. ευρώ, αναμένεται η στρεμματική επιδότηση στους ελαιώνες να φθάσει στα 20 ευρώ το στρέμμα και η πριμοδότηση για το γάλα στα 0,14 ευρώ.

 

 

Η υφιστάμενη οικονομική κατάσταση

 

Αναφερόμενος στην υφιστάμενη οικονομική κατάσταση στη Λέσβο, ο Παναγιώτης Λαμπρόπουλος σημείωσε πως η κρίση, τα μνημόνια και οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν, εκφράστηκαν και στη Λέσβο ως «κρίση ανεργίας», που όμως αποκτά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, εξαιτίας της «νησιωτικότητας».

Τα χαρακτηριστικά αυτά είναι: α) πληθυσμιακή γήρανση, β) χαμηλό ποσοστό «οικονομικά ενεργού πληθυσμού», γ) μικρό μέγεθος επιχειρήσεων κυρίως οικογενειακού χαρακτήρα, δ) μικρός βαθμός τοπικής προστιθέμενης αξίας, ε) μικρός βαθμός διασύνδεσης των τοπικών κλάδων.

Το ζητούμενο, σημείωσε ο κ. Λαμπρόπουλος, είναι η διαμόρφωση εκείνου του περιβάλλοντος που θα συμβάλλει στην αναστροφή της υφιστάμενης κατάστασης μέσω της κινητοποίησης των παραγωγικών δυνάμεις του τόπου και ειδικότερα όλον εκείνο τον κόσμο που σήμερα είναι «εκτός» ή στα «όρια».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey