Μόνο 230 πρόσφυγες αιτούντες άσυλο έχουν μεταφερθεί στην ενδοχώρα από τη Λέσβο και άλλοι 362 από τη Χίο από τον περασμένο Σεπτέμβριο

Αποσυμφόρηση… στα λόγια

21/11/2016 - 14:25

Μόνο 230 πρόσφυγες αιτούντες άσυλο έχουν μεταφερθεί στην ενδοχώρα από τη Λέσβο και άλλοι 362 από τη Χίο από τον περασμένο Σεπτέμβριο έως σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία που διέθεσε στο «Ε» η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Συνεπώς τα περί «2.000 προσφύγων και μεταναστών που μεταφέρθηκαν στον Πειραιά τον τελευταίο ενάμιση μήνα» από τη Χίο που αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ως δείγμα αποσυμφόρησης δεν προκύπτουν από πουθενά και δικαιολογημένα ανησυχούν και στη γειτονική Χίο αλλά και εδώ, όπου τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα.

Μόνο 230 πρόσφυγες αιτούντες άσυλο έχουν μεταφερθεί στην ενδοχώρα από τη Λέσβο και άλλοι 362 από τη Χίο από τον περασμένο Σεπτέμβριο έως σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία που διέθεσε στο «Ε» η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Συνεπώς τα περί «2.000 προσφύγων και μεταναστών που μεταφέρθηκαν στον Πειραιά τον τελευταίο ενάμιση μήνα» από τη Χίο που αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ως δείγμα αποσυμφόρησης δεν προκύπτουν από πουθενά και δικαιολογημένα ανησυχούν και στη γειτονική Χίο αλλά και εδώ, όπου τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα.

Στο μεταξύ, από 1ης Νοεμβρίου έως και χτες το πρωί στη Χίο πέρασαν μόλις 95 άτομα, στη Σάμο 169, ενώ στη Λέσβο 486, σύμφωνα με το ΑΠΕ. Στη Λέσβο χτες από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου ανακοινώθηκε ότι καταμετρήθηκαν 5.709 άτομα, στη Χίο 3.403 και στη Σάμο 2.266. Συνολικά καταμετρήθηκαν στα τρία νησιά 11.378 εγκλωβισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες, που όσο περνά ο καιρός συνεχώς «αβγατίζουν» προς δόξα της αποσυμφόρησης.

 

Έκκληση Μουζάλα για τις αιτήσεις ασύλου

Έκκληση για στήριξη των υπηρεσιών ασύλου στην Ελλάδα με προσωπικό, ώστε να επισπευσθούν οι διαδικασίες και να αποσυμφορηθεί η κατάσταση στα ελληνικά νησιά απευθύνει ακόμα μια φορά ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας στις συναντήσεις του με Ευρωπαίους αξιωματούχους στις Βρυξέλλες. Μάλιστα, ο Έλληνας υπουργός αναμένεται να ανακοινώσει ότι έως το τέλος του μήνα θα έχουν συσταθεί 14 δευτεροβάθμιες επιτροπές εξέτασης αιτημάτων ασύλου έναντι πέντε που είχαν συγκροτηθεί αρχικά.

«Κατά συνέπεια, το Υπουργείο κάνει ό,τι μπορεί για να προχωρούν γρήγορα οι διαδικασίες», αναφέρουν κύκλοι του Υπουργείου. Αυτήν τη στιγμή στα πέντε ελληνικά νησιά όπου λειτουργούν hot spots, στη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο, τη Λέρο και την Κω, καθώς και στην Κόρινθο όπου λειτουργεί υπηρεσία ασύλου, βρίσκονται 68 Έλληνες και 42 άτομα από την EASO (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου), ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευτεί να αποστείλει τουλάχιστον 100 άτομα. Όπως εξηγεί η κ. Μαρία Σταυροπούλου από την Ελληνική Υπηρεσία Ασύλου, είναι αδύνατον να επισπευσθούν οι διαδικασίες αν δεν έρθει προσωπικό και μάλιστα εξειδικευμένο. Την προηγούμενη εβδομάδα, καταγράφηκαν 436 περιπτώσεις αιτημάτων ασύλου, ωστόσο οι υπάρχοντες υπάλληλοι δεν «μπορούν περισσότερο».

 

Η αποχώρηση των Δανών

Τον περασμένο Ιούνιο, όταν έγιναν σοβαρά επεισόδια στη Μόρια, περίπου 10 Δανοί που εργάζονταν στην EASO (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου), πραγματοποιώντας συνεντεύξεις με πρόσφυγες και μετανάστες, έφυγαν από την υπηρεσία. Οι ίδιοι ήθελαν να μείνουν στην Ελλάδα, αλλά η κυβέρνηση της Δανίας αποφάσισε να μην ανανεώσει τις συμβάσεις τους. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», εκτιμήθηκε ότι οι συνθήκες που επικρατούν στο νησί δεν εγγυώνται την ασφάλειά τους.

«Μας έλειψαν τότε, γιατί ήταν πολύ καλοί στη δουλειά τους, πολύ αποδοτικοί», λέει η διευθύντρια της Ελληνικής Υπηρεσίας Ασύλου Μαρία Σταυροπούλου. Έκτοτε η Δανία δεν έστειλε άλλους υπαλλήλους να συνδράμουν την καταγραφή αιτημάτων ασύλου στα ελληνικά νησιά. Για το θέμα με την απόσυρση των Βέλγων εμπειρογνωμόνων σημειώνεται αρμοδίως ότι «αυτήν τη στιγμή κανένας Βέλγος δεν χειρίζεται αιτήματα ασύλου στα νησιά, οπότε το γεγονός ότι δεν ανανεώθηκε η σύμβαση όσων υπηρετούσαν στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου (ΕASO) δεν δημιουργεί άμεσα πρόβλημα», όπως απαντά το ελληνικό Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής όσον αφορά το θέμα που προέκυψε με τους πέντε Βέλγους εμπειρογνώμονες, που βρίσκονταν στην Ελλάδα μέχρι πρόσφατα, αλλά δεν ανανέωσαν τη θητεία τους.

 

Η Χ. Καλογήρου

Έκκληση για στήριξη των υπηρεσιών ασύλου με προσωπικό -ώστε να επισπευσθούν οι διαδικασίες και να αποσυμφορηθεί η κατάσταση στα νησιά- απηύθυνε μιλώντας χτες στο ΣΚΑΪ η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου.

Όπως είπε, λόγω της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας από τον περασμένο Μάρτιο οι πρόσφυγες που φθάνουν στα νησιά δεν μπορούν να μεταβούν στην ενδοχώρα αν δεν διεκπεραιωθούν στον τόπο άφιξης οι αιτήσεις ασύλου. Η κα Καλογήρου τόνισε ότι εκκρεμούν χιλιάδες αιτήσεις ασύλου και οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν έχουν τη δυνατότητα να διεκπεραιώνουν περισσότερες από 30 την ημέρα. Παράλληλα, οι προσφυγικές ροές συνεχίζονται. Μόνο προχθές, είπε, στη Λέσβο κατέφθασαν 150 άτομα.

Δεύτερη σημαντικότατη προτεραιότητα η κα Καλογήρου είπε πως είναι η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων. Σημείωσε όμως ότι όλα αυτά θέλουν πράξεις και από την Ελλάδα και από την Ευρώπη και όχι μόνο λόγια.

 

Η Ε. Βόζεμπεργκ

Εντωμεταξύ, την ανησυχία της για την ανάκληση των Βέλγων ειδικών σε θέματα ασύλου από τα ελληνικά νησιά εκφράζει με ερώτησή της προς την Επιτροπή η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Ελίζα Βόζεμπεργκ, φοβούμενη ότι μπορεί να αποσύρουν και άλλα κράτη τούς δικούς τους εμπειρογνώμονες τη στιγμή που ήδη καθυστερούν οι διαδικασίες ασύλου και εγκλωβίζονται χιλιάδες άνθρωποι στα νησιά. Η κ. Βόζεμπεργκ ζητά να πληροφορηθεί πώς κρίνει η Επιτροπή την ενέργεια αυτή, αν υπάρχουν πραγματικοί και βάσιμοι λόγοι για την ανάκληση, καθώς και εάν άλλα κράτη-μέλη σκοπεύουν να πράξουν αναλόγως.

Θεωρεί, επίσης, ότι η εξέλιξη δεν συμβάλλει στην επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου και στην αποσυμφόρηση των ελληνικών νησιών, αλλά αντιθέτως δημιουργεί περαιτέρω καθυστερήσεις στην εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας για τους πρόσφυγες.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey