Ο κυβερνητικός βουλευτής στη Σάμο, με τη νέα παρέμβασή του, προκαλεί νέες συγκρίσεις για το επίπεδο ωριμότητας στη διαχείριση του προσφυγικού σε σχέση με το χαμηλό που παρατηρείται στη Λέσβο

Ο Σεβαστάκης εκθέτει τη στάση των δικών μας εκπροσώπων

11/11/2016 - 22:43

Γράφαμε τις προάλλες, με αφορμή τη σύσκεψη των αιρετών φορέων της Χίου στο Μέγαρο Μαξίμου για το προσφυγικό, πως οι συγκρίσεις σε επίπεδο νησιών του βορείου Αιγαίου για το πώς διαχειρίζεται το καθένα το μείζον αυτό ζήτημα είναι αναπόφευκτες και διεξάγονται τόσο στη Χίο σε σύγκριση… με τη Λέσβο, όπως και αντίστροφα, αλλά φυσικά διεξάγονται και σε σύγκριση των δύο προαναφερθέντων νησιών με τη Σάμο. Η τελευταία ομολογουμένως παρουσιάζει μια σαφώς πιο ώριμη αντιμετώπιση της κατάστασης σε σχέση με τη Λέσβο και τη Χίο, διεκδικώντας συγκεκριμένες δεσμεύσεις και λύσεις, με τους αιρετούς φορείς της να προτάσσουν το κοινό συμφέρον, αποτινάσσοντας μικροπολιτικές σκοπιμότητες, διαμορφώνοντας έτσι ένα κοινό μέτωπο στις κυβερνητικές παλινωδίες, οι οποίες εντείνουν τις έτσι κι αλλιώς σημαντικές αντικειμενικές δυσκολίες που υπάρχουν στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Γράφαμε τις προάλλες, με αφορμή τη σύσκεψη των αιρετών φορέων της Χίου στο Μέγαρο Μαξίμου για το προσφυγικό, πως οι συγκρίσεις σε επίπεδο νησιών του βορείου Αιγαίου για το πώς διαχειρίζεται το καθένα το μείζον αυτό ζήτημα είναι αναπόφευκτες και διεξάγονται τόσο στη Χίο σε σύγκριση… με τη Λέσβο, όπως και αντίστροφα, αλλά φυσικά διεξάγονται και σε σύγκριση των δύο προαναφερθέντων νησιών με τη Σάμο. Η τελευταία ομολογουμένως παρουσιάζει μια σαφώς πιο ώριμη αντιμετώπιση της κατάστασης σε σχέση με τη Λέσβο και τη Χίο, διεκδικώντας συγκεκριμένες δεσμεύσεις και λύσεις, με τους αιρετούς φορείς της να προτάσσουν το κοινό συμφέρον, αποτινάσσοντας μικροπολιτικές σκοπιμότητες, διαμορφώνοντας έτσι ένα κοινό μέτωπο στις κυβερνητικές παλινωδίες, οι οποίες εντείνουν τις έτσι κι αλλιώς σημαντικές αντικειμενικές δυσκολίες που υπάρχουν στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.
Χαρακτηριστική αυτής της… ωριμότητας της Σάμου είναι μάλιστα η τελευταία τοποθέτηση του κυβερνητικού βουλευτή του νησιού και προέδρου της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής Δημήτρη Σεβαστάκη, ο οποίος έστειλε ο ίδιος αναλυτική αναφορά με τη μορφή επείγοντος προς τον πρωθυπουργό για τη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί τελευταία, ζητώντας -χωρίς κομματικές παρωπίδες και… «διπλωματίες»- επιτακτικά την άμεση λήψη μέτρων ανακούφισης, τολμώντας να παρατηρήσει την αργοπορία που παρατηρείται αλλά και τη μη τήρηση των συμφωνηθέντων στις κατά καιρούς συσκέψεις που διεξήχθησαν με κυβερνητικά στελέχη!

«Τεράστια καθυστέρηση…»
Ο κ. Σεβαστάκης λοιπόν, ο κυβερνητικός βουλευτής ξαναθυμίζουμε, αφού παρουσιάζει τα μέχρι τώρα συμφωνηθέντα μεταξύ των φορέων της Σάμου με την κυβέρνηση, στη συνέχεια καταγράφει μία προς μία τις δεσμεύσεις που δεν έχουν υλοποιηθεί!
«Τόσο στον κοινοβουλευτικό έλεγχο όσο και σε όλες τις επικοινωνίες μας και τις συναντήσεις μας έχουμε αναδείξει μια σειρά από προβλήματα, για τα οποία η καθυστέρηση στην επίλυσή τους λειτουργεί απολύτως επιβαρυντικά για την κοινωνία της Σάμου», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Σεβαστάκης και συνεχίζει: «Η τεράστια καθυστέρηση στον έλεγχο του ασύλου προκύπτει, πέρα από τις επιβεβλημένες διαδικασίες, κυρίως από μια υπερβολική, γραφειοκρατικού τύπου σχολαστικότητα σε κεντρικό επίπεδο και από την υποστελέχωση της τοπικής υπηρεσίας. Επίσης, η βραδεία ενίσχυση του προσωπικού του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης (hot spot) με επαρκή αριθμό εργαζομένων για την εύρυθμη λειτουργία του, οι σοβαρές πολιτιστικές διαφορές μεταξύ των προσφύγων που οδηγούν και σε αντικρουόμενες συμπεριφορές, η ποιότητα σίτισης και στέγασης των διαμενόντων στο hot spot, αλλά κυρίως η υπερσυγκέντρωση μεγάλου αριθμού ανθρώπων με αποκλίνουσες συμπεριφορές δημιουργούν συνθήκες μιας ακατάστατης και πολυεστιακής βίας.
Αυτό υπογραμμίζει για άλλη μια φορά την επείγουσα ανάγκη για άμεση αποσυμφόρηση και μετακίνηση ικανού αριθμού προσφύγων και μεταναστών προς άλλα κέντρα της ενδοχώρας, που έχουν μεγαλύτερες δυνατότητες φιλοξενίας. Η αποσυμφόρηση και ο πολιτιστικός διαχωρισμός είναι μέτρα και δράσεις που θα αποσυμπιέσουν δραστικά αφενός την κοινωνική δυσφορία αφετέρου την καθημερινή και τώρα πλέον διαρκή και διαχεόμενη ένταση εντός του Κέντρου αλλά και πέρα από αυτό...», προσθέτει σε άλλο σημείο της παρέμβασής του ο κ. Σεβαστάκης.

«Κάντε κάτι»!
Για να… τολμήσει λίγο αργότερα να θυμίσει στον πρωθυπουργό και τους συναρμόδιους υπουργούς, στους οποίους απευθύνει την παρέμβασή του, ότι… «υπήρξε σαφής δέσμευση για την αποσυμφόρηση του νησιού, για κατηγοριοποίηση ανάλογα με τα πολιτιστικά χαρακτηριστικά των προσφύγων και για απομάκρυνση των παραβατικών, για την επιτάχυνση των διαδικασιών των Επιτροπών Ασύλου-Προσφυγών και της ενίσχυσής τους με το απαραίτητο προσωπικό», διαπιστώνοντας πως «υπάρχει μεγάλη αργοπορία»! Κατέληξε δε πως είναι «επείγουσα η ταχεία και πρακτική άσκηση άμεσων πολιτικών με όρους δικαίου και σεβασμό τόσο στις διεθνείς συμφωνίες, τις ανθρωπιστικές προϋποθέσεις, το συλλογικό αίσθημα ασφάλειας όσο και στην ποιότητα της καθημερινής ζωής του πολίτη της Σάμου…».     
Η παρέμβασή αυτή του κ. Σεβαστάκη, εκτός του ότι παρουσιάζει εκτενώς την πραγματική κατάσταση, χωρίς διάθεση «ωραιοποίησής» της και κυρίως χωρίς να μπει στη διαδικασία να εντοπίσει… «εχθρούς» ή πολιτικές σκοπιμότητες που δυσχεραίνουν τη δυνατότητα παρέμβασης της κυβέρνησης, καταδεικνύει και κάτι άλλο εξίσου σημαντικό. Φροντίζει με αναλυτικά στοιχεία του πληθυσμού της Σάμου, του αριθμού των προσφύγων και μεταναστών αλλά και της εθνικότητάς τους να συμβάλλει και ουσιαστικά στην προσπάθεια εξεύρεσης συγκεκριμένων λύσεων. Διαβάζοντάς την κάποιος ολόκληρη, μπορεί να το διαπιστώσει, καθώς εμπεριέχει ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά εκείνου που απλά στη Λέσβο οι δικοί μας φορείς χαρακτηρίζουν χοντρικά ως «αδιέξοδο» ή «χάος» και το δίνουν… εύπεπτο για να το αναμασούν με την ίδια ευκολία κατά το δοκούν ακροδεξιές φωνές.

 

Ούτε ένα follow-up για το Μαξίμου…

Κάπως έτσι η παρέμβαση Σεβαστάκη, που δείχνει πως ο ίδιος διαδραματίζει και έναν ουσιαστικό συντονιστικό ρόλο χωρίς να κρύβεται μπροστά στους συμπολίτες του, αναπόφευκτα φέρνει την κουβέντα ξανά πίσω στα της Λέσβου. Όπου από την ημέρα της σύσκεψης στο Μαξίμου, με εξαίρεση μία παρέμβαση του βουλευτή Λέσβου της Ν.Δ. Χαράλαμπου Αθανασίου (σ.σ. κι αυτή αρχικά για… διευκρινιστικούς λόγους, αφού ασκήθηκε κριτική νωρίτερα για τη… «σύμπλευση κυβέρνησης και Ν.Δ.»), κανένας εκ των εκπροσώπων του νησιού που βρέθηκε στο Μέγαρο δεν έκανε μία παρέμβαση ως… follow up της σύσκεψης.
Έτσι, κανείς δεν παρατήρησε πως από τα συμφωνηθέντα για την ενίσχυση της επιτροπής ασύλου ή την… αποσυμφόρηση δεν έχει γίνει ως σήμερα απολύτως τίποτε το αξιοσημείωτο. Και αν εξειδικεύσουμε σε επίπεδο ΣΥΡΙΖΑ στη Λέσβο, ούτε η Νομαρχιακή του Επιτροπή, πολύ περισσότερο ο ίδιος ο βουλευτής του Γιώργος Πάλλης, δεν τόλμησε να μπει στη διαδικασία να «ασκήσει παρατήρηση» έστω στους κυβερνητικούς χειρισμούς.
Η όποια συζήτηση έγινε μετά τη σύσκεψη στο Μαξίμου εμπεριείχε κριτική στο πώς βλέπει η Ν.Δ. τη συμφωνία Τουρκίας-Ε.Ε., με αφορμή την παρέμβαση του κ. Αθανασίου που υποστήριζε πως… υπάρχει «παράθυρο» μετακίνησης μεταναστών στην ηπειρωτική χώρα, προκαλώντας δηλαδή μια ακόμη καθαρά κομματική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και Ν.Δ. Η τελευταία αποτυπώθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, όπου ο Γιώργος Πάλλης, με τη διπλή ιδιότητα βουλευτή-δημοτικού συμβούλου, αντιπαρατέθηκε σε κομματικό επίπεδο με τον εκπρόσωπο του βουλευτή Χ. Αθανασίου κ. Μάκρα!
Μια άλλη κουβέντα που έγινε στον απόηχο του Μαξίμου αφορούσε και το αν έγινε δεκτό σιωπηρά ή όχι το να δημιουργηθεί δομή στη Λεμονού κι αυτή χωρίς διάθεση κάποιος να πάρει θέση υπέρ ή κατά αυτής της προοπτικής, ζυγίζοντας προσεκτικά τις αντιδράσεις της κοινωνίας εις βάρος ενδεχομένως και του ίδιου του προβλήματος διαχείρισης του προσφυγικού.

Παίζουν «κατενάτσιο»
Αποκορύφωμα του «κατενάτσιο», που εμφανώς παίζουν οι δικοί μας εκπρόσωποι στη Λέσβο, είναι ότι το ενιαίο μέτωπο που φάνηκε να διαμορφώνεται μεταξύ των αιρετών της Λέσβου για τη διαχείριση του προσφυγικού τις πρώτες ώρες που ακολούθησαν τη σύσκεψη στο Μαξίμου σύντομα άρχισε να διαρρηγνύεται, με χαρακτηριστική τη σκληρή κριτική του Συντονιστικού των φορέων της Λέσβου για την όλη στάση και τακτική των πρώτων και τη δήλωση πως αίρουν ουσιαστικά την εμπιστοσύνη τους προς τους αιρετούς, προαναγγέλλοντας δικές τους (ξεχωριστές) κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις.
Είναι όμως άραγε δυνατό στη Λέσβο, που αντιμετωπίζει σε μεγαλύτερη ένταση το πρόβλημα της διαχείρισης του προσφυγικού, να εξακολουθούν άπαντες να εξετάζουν τις προσδοκώμενες λύσεις υπό το πρίσμα της όποιας προσωπικής ή κομματικής τους… ορθότητας ή με καθαρά συμφεροντολογικά κριτήρια;

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey