Αλλά χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα

Συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν σε καλό κλίμα

25/05/2016 - 15:55

Εκτενής συζήτηση για τη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών έγινε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν τη Δευτέρα. Το κλίμα της συνάντησης ήταν πολύ θερμό και εγκάρδιο, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Εκτενής συζήτηση για τη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών έγινε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν τη Δευτέρα. Το κλίμα της συνάντησης ήταν πολύ θερμό και εγκάρδιο, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίηση της Αθήνας για τη μέχρι σήμερα υλοποίηση της συμφωνίας, καθώς έχουν ελαττωθεί οι ροές, έχουν αντιμετωπιστεί αρκετά οι διακινητές και η συμβολή του ΝΑΤΟ είναι καθοριστική, ωστόσο υπάρχουν ακόμα κάποια προβλήματα «που πρέπει και μπορούμε να αντιμετωπίσουμε».

Το δεύτερο θέμα που απασχόλησε τη συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν ήταν, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, η κατάσταση στο Αιγαίο. Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της ελληνικής κυβέρνησης για την εντεινόμενη τουρκική παραβατική δραστηριότητα στο Αιγαίο και συμφώνησαν να ενεργοποιηθούν οι διπλωματικοί δίαυλοι άμεσα με στόχο την αποκλιμάκωση της κατάστασης.

Στη συνάντηση τέθηκαν, επιπλέον, θέματα ελληνοτουρκικής συνεργασίας σε διάφορους τομείς, στο πλαίσιο της συζήτησης που είχε ανοίξει κατά την πραγματοποίηση του πρόσφατου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας στη Σμύρνη τον περασμένο Μάρτιο. Μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν ήταν για τα ενεργειακά αλλά και για τον τομέα του τουρισμού και των μεταφορών. Στην ουσία η συζήτηση Τσίπρα - Ερντογάν για το ζήτημα αυτό είχε ως στόχο να επαναβεβαιώσει την πρόθεση των δύο κρατών να εφαρμόσουν τα όσα προβλέπει η συγκεκριμένη συμφωνία.

Ωστόσο, μία σημαντική πτυχή αυτής της συμφωνίας, που αφορούσε την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Σμύρνης με τη Μυτιλήνη και τη Θεσσαλονίκη, δεν φαίνεται να προχωρά, διότι το βασικό εμπόδιο, που ήταν το υψηλό κόστος ελλιμενισμού στη Σμύρνη, δεν έχει αντιμετωπισθεί ως σήμερα.

Μπλοκάρει την κατάργηση της βίζας η Μέρκελ
Η είδηση που ενδιαφέρει ιδιαίτερα τα νησιά του Αιγαίου ήρθε από τη συνάντηση Μέρκελ - Ερντογάν. Μετά τη συνάντηση αυτή η Γερμανίδα καγκελάριος ουσιαστικά έβαλε ταφόπλακα στις ελπίδες για κατάργηση της υποχρέωσης έκδοσης βίζας από τους Τούρκους πολίτες όταν επισκέπτονται τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η κ. Μέρκελ έκανε σαφές ότι για να αρθεί η υποχρέωση έκδοσης βίζας θα πρέπει η Τουρκία να εκπληρώσει και τις 72 υποχρεώσεις που προβλέπονται στη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας.
Η κατάργηση της βίζας θα διευκόλυνε την έλευση των Τούρκων τουριστών στα ελληνικά νησιά και τις περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας που γειτνιάζουν με την Τουρκία.

Το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν αναλύσεις που εκτιμούσαν ότι αυτή η απόφαση θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των Τούρκων τουριστών που επισκέπτονται την Ελλάδα ως και 100%, δηλαδή από το ένα στα δύο εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey