Μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις που διήρκησαν ούτε λίγο, ούτε πολύ 17 ώρες

"Λευκός καπνός" συμφωνίας!

13/07/2015 - 16:42

Παρά το ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο η προσδοκώμενη συμφωνία μόνο δεδομένη δεν θεωρείτο με τη Γερμανική ειδικά πλευρά να προκαλεί αίσθηση στην παγκόσμια κοινή γνώμη με τις εξωφρενικές αξιώσεις της, εντούτοις το πρωί βγήκε από τη συνάντηση «λευκός καπνός» που σήμανε και την συμφωνία.  

Μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις που διήρκησαν ούτε λίγο, ούτε πολύ 17 ώρες, ολοκληρώθηκε σήμερα η Σύνοδος Κορυφής με τους ηγέτες της Ευρώπης να καταλήγουν τελικώς σε συμφωνία για την Ελλάδα.

Παρά το ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο η προσδοκώμενη συμφωνία μόνο δεδομένη δεν θεωρείτο με τη Γερμανική ειδικά πλευρά να προκαλεί αίσθηση στην παγκόσμια κοινή γνώμη με τις εξωφρενικές αξιώσεις της, εντούτοις το πρωί βγήκε από τη συνάντηση «λευκός καπνός» που σήμανε και την συμφωνία.  

Την ικανοποίηση τους για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο θέμα της Ελλάδας εξέφρασαν από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ και του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Οι τρεις πρόεδροι χαιρέτισαν την εποικοδομητική στάση της Ελλάδας επισημαίνοντας ότι θα υπάρξει χρηματοδότηση βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα ούτως ώστε η Ελλάδα να ανταποκριθεί στο εγγύς μέλλον στις άμεσες υποχρεώσεις της (Συμφωνία-γέφυρα).

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Γιουνκερ ανέφερε ότι τώρα είναι δυνατή η εφαρμογή ενός προγράμματος ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας με επιπλεον κονδύλια ύψους 35 δισ. ευρώ. Αναφερόμενοι στο ταμείο που θα δημιουργηθεί για την εξόφληση των δανείων ανέφεραν ότι θα έχει την έδρα του στην Ελλάδα και θα είναι ύψους 50 δισ. ευρώ. Οι κοινοτικοί ιθύνοντες ανέφεραν πως το ζήτημα του χρέους θα εξεταστεί στο μέλλον, ενώ ο πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε πως ειναι βέβαιος οτι οι σημερινές αποφάσεις θα εγκριθούν από τη Βουλή των Ελλήνων.

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας από την πλευρά του, στις πρώτες του δηλώσεις χαρακτήρισε δύσκολη μεν την συμφωνία, αλλά στάθηκε στο γεγονός πως αποφύγαμε το Grexit: «Δώσαμε μια σκληρή μάχη, έξι μήνες τώρα και μέχρι τέλους παλέψαμε προκειμένου να διεκδικήσουμε ότι καλύτερο, μια συμφωνία που θα δώσει τη δυνατότητα να σταθεί η χώρα στα πόδια της και ο ελληνικός λαός να μπορέσει να συνεχίσει να αγωνίζεται» είπε ο πρωθυπουργός μετά το τέλος της Συνόδου και πρόσθεσε: «Βρεθήκαμε μπροστά σε δύσκολες αποφάσεις, σε σκληρά διλήμματα, πήραμε την ευθύνη της απόφασης προκειμένου να αποτρέψουμε την υλοποίηση των πιο ακραίων επιδιώξεων των πιο ακραίων συντηρητικών κύκλων στην ΕΕ. Η συμφωνία είναι δύσκολη, όμως αποτρέψαμε την επιδίωξη για μεταφορά της δημόσιας περιουσίας στο εξωτερικό, αποτρέψαμε το σχέδιο της χρηματοπιστωτικής ασφυξίας και την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, σχέδιο το οποίο είχε, μέχρι τη λεπτομέρειά του, το τελευταίο διάστημα σχεδιαστεί στην εντέλεια και είχε αρχίσει να υλοποιείται. Τέλος, καταφέραμε σε αυτή τη σκληρή μάχη να κερδίσουμε την αναδόμηση, την αναδιάρθρωση του χρέους. Και μια βέβαιη χρηματοδότηση για το μεσοπρόθεσμο διάστημα. Γνωρίζαμε ότι δεν θα ήταν μια εύκολη υπόθεση, έχουμε αφήσει όμως μια σημαντική παρακαταθήκη πίσω μας. Μια σημαντική παρακαταθήκη για την αναγκαία αλλαγή σε όλη την Ευρώπη. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να αγωνίζεται και εμείς θα συνεχίσουμε να παλεύουμε προκειμένου να μπορέσουμε να ξαναγυρίσουμε στην ανάπτυξη, να ξανακερδίσουμε τη χαμένη εθνική μας κυριαρχία. Τη λαϊκή μας κυριαρχία την κερδίσαμε, το μήνυμα της δημοκρατίας, το μήνυμα της αξιοπρέπειας το στείλαμε σε όλη την Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Αυτή είναι η πιο σημαντική παρακαταθήκη».

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey