Προτάσεις του Θ. Βαλσαμίδη για  χρηματοδότηση νέων μελετών για  έργα οδοποιίας

7 προτεινόμενες μελέτες για βελτίωση του οδικού δικτύου

02/01/2021 - 18:37 Ενημερώθηκε 02/01/2021 - 18:37

Προτάσεις για την χρηματοδότηση 7 νέων μελετών ωρίμανσης έργων οδοποιίας στο νησί της Λέσβου, υπέβαλλε με επιστολή του στον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κώστα Μουτζούρη και στον Αντιπεριφερειάρχη Προγραμματισμού, Παναγιώτη Χριστόφα, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Θεόδωρος Βαλσαμίδης.

Ο κ. Βαλσαμίδης κατέθεσε  την πρόταση στο πλαίσιο της διαδικασίας σύνταξης του Τεχνικού Προγράμματος της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για το έτος 2021, καθώς και του Περιφερειακού Προγράμματος Ανάπτυξης (Π.Π.Α.) 2021-2025 της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Η πρόταση για την χρηματοδότηση νέων μελετών ωρίμανσης έργων οδοποιίας στο νησί της Λέσβου που αφορούν την κατασκευή νέων τμημάτων, αλλά και την βελτίωση τμημάτων του υφιστάμενου οδικού δικτύου και μπορούν κατά τη γνώμη του του πρώην αντιπεριφερειάρχη, να συμβάλλουν σημαντικά, τόσο στην δημιουργία προϋποθέσεων για την περαιτέρω ανάπτυξη περιοχών του νησιού, όσο και στη βελτίωση της οδικής ασφάλειας.

«Οι πρώτες 6 από τις προτάσεις αυτές υπεβλήθησαν στις 25.01.2019 από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου στο Υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης, στο πλαίσιο σχετικής πρόσκλησης για την χρηματοδότηση μελετών για την ωρίμανση έργων οδοποιίας που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2021 - 2027, αλλά δυστυχώς δεν εγκρίθηκαν» αναφέρει.

Τα έργα του οδικού δικτύου

Η πρόταση περιλαμβάνει την ένταξη στο Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου των εξής 7 μελετών:

  1. Μελέτη βελτίωσης κατά τμήματα της Επαρχιακής Οδού Ντίπι - Παππάδος, προϋπολογισμού 800.000 €

Στο πλαίσιο του προτεινόμενου έργου θα βελτιωθούν τα γεωμετρικά στοιχεία της υφιστάμενης οδού Ντίπι - Παππάδος κατά τμήματα και σε συνολικό μήκος 8 χιλιόμετρα περίπου, εκ των οποίων 1,5 χλμ. αφορά την Παράκαμψη Σκάλας Συκούντας (Ντιπίου), 4 χλμ. την Παράκαμψη των Οικισμών Παλαιοκήπου, Πλακάδου, Παππάδου και Σκοπέλου και 2,50 χλμ. την βελτίωση τμημάτων της υφιστάμενης οδού.

  1. Μελέτη κατασκευής της οδού Σκάλα Συκαμινέας - Εφταλού προϋπολογισμού 950.000 €

Στο πλαίσιο του προτεινόμενου έργου θα κατασκευαστεί η νέα οδός Σκάλα Συκαμινέας - Εφταλού, με νέα χάραξη ανάντη του παραλιακού δρόμου, ο οποίος προβλέπεται στο ΣΧΟΟΑΠ Μήθυμνας. Ο νέος δρόμος ξεκινάει από την Σκάλα Συκαμιάς, φθάνει στο ύψος της εισόδου προς τον παραλιακό δρόμο της Εφταλούς, διέρχεται επί υφιστάμενου τμήματος και της οδού πρόσβασης προς Εφταλού και καταλήγει στον δρόμο του δημοτικού camping Μήθυμνας.

  1. Μελέτη οδού Αχλαδερή - Σκάλα Βασιλικών - Σκαμνιούδι - Σκάλα Πολιχνίτου προϋπολογισμού 900.000 €

          Στο πλαίσιο του προτεινόμενου έργου θα βελτιωθούν τα γεωμετρικά στοιχεία και θα αναβαθμιστεί σε Επαρχιακή Οδός η υφιστάμενη οδός Αχλαδερή - Σκάλα Βασιλικών - Σκαμνιούδι - Σκάλα Πολιχνίτου, συνολικού μήκους 13 χιλιόμετρα περίπου, η οποία είναι μέχρι σήμερα χωματόδρομος. Με το έργο αυτό επιτυγχάνεται η διασύνδεση των αναπτυσσόμενων τουριστικά περιοχών Σκάλας Πολιχνίτου, Νυφίδας, Σκαμνιούδι και Σκάλας Βασιλικών με την περιοχή της Καλλονής και της Αγίας Παρασκευής και το κέντρο του νησιού, καθώς η συνέχεια της υφιστάμενης οδού συνδέεται με την Εθνική Οδό Μυτιλήνης - Καλλονής.

  1. Μελέτη βελτίωσης της Επαρχιακής Οδού από διακλάδωση προς Σίγρι μέχρι Ερεσό και Σκάλα Ερεσού προϋπολογισμού 900.000 €

          Στο πλαίσιο του προτεινόμενου έργου θα πραγματοποιηθεί βελτίωση των γεωμετρικών στοιχείων και αναβάθμιση της υφιστάμενης οδού από διακλάδωση Σιγρίου μέχρι Ερεσό και Σκάλα Ερεσού Λέσβου συνολικού μήκους 14,0 χιλιομέτρων περίπου.

  1. Μελέτη ολοκλήρωσης της Παράκαμψης Αγίας Παρασκευής προϋπολογισμού 90.000 €

Στο πλαίσιο του προτεινόμενου έργου θα κατασκευαστεί το υπολειπόμενο τμήμα της Παράκαμψης του Οικισμού της Αγ. Παρασκευής συνολικού μήκους 1 χιλιόμετρο, με προδιαγραφές επαρχιακής οδού προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο που ξεκίνησε πριν από 10 χρόνια περίπου από τον τ. Δήμο Αγ. Παρασκευής, έχει μείνει ημιτελές μέχρι και σήμερα.

  1. Μελέτη κατασκευής Παρακάμψεων Πλωμαρίου προϋπολογισμού 600.000 €

          Στο πλαίσιο του προτεινόμενου έργου θα κατασκευαστούν οι Παρακάμψεις του Οικισμού Πλωμαρίου συνολικού μήκους 5.829,78 μέτρα. Η  οδός που θα κατασκευαστεί θα ενώνει την 2η Επαρχιακή Οδό (Θέρμα κόλπου Γέρας - Παπάδος - Πλωμάρι) με την 5η Επαρχιακή Οδό (Αγιάσος - Μεγαλοχώρι - Πλωμάρι) και με την Δημοτική οδό Πλωμαρίου - Μελίντας. Με το έργο αυτό επιτυγχάνεται η παράκαμψη του Οικισμού του Πλωμαρίου και αναμένεται να δημιουργηθούν νέες αναπτυξιακές δυνατότητες  για την νότια περιοχή του νησιού, δεδομένου ότι σήμερα είναι αδύνατη η διέλευση των μεγάλων οχημάτων (λεωφορείων, φορτηγών κλπ) από τον Οικισμό του Πλωμαρίου και θα συνδέσει τον οδικό άξονα Ντιπίου - Παππάδου - Πλωμαρίου με τον οδικό άξονα Πλωμαρίου - Μεγαλοχωρίου - Σελαδίου - Ακρασίου - Αμπελικού.

 

  1. Μελέτη κατασκευής της οδού Γαβαθάς - Αρχαία Άντισσα προϋπολογισμού300.000 €

          Στο πλαίσιο του προτεινόμενου έργου θα κατασκευαστεί η οδός που θα συνδέει τον Γαβαθά με την Αρχαία Άντισσα, ο οποίος είναι σήμερα χωματόδρομος συνολικού μήκους 4 χιλιόμετρα. Με το έργο αυτό, καθώς και με το έργο της ασφαλτόστρωσης της οδού από τον Οικισμό Καλό Λιμάνι Σκαλοχωρίου έως και την Αρχαία Άντισσα που πρέπει να προγραμματιστεί από την Περιφέρεια, επιτυγχάνεται η πρόσβαση των κατοίκων, αλλά και των επισκεπτών στην περιοχή. 

 

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey