Καταλύθηκε η λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου από αντιεξουσιαστές που μπήκαν στην αίθουσα συνεδρίασης του οργάνου

Κατάληψη και της Περιφέρειας…

10/12/2014 - 14:19

Στον απόηχο των κινητοποιήσεων του Σαββατοκύριακου για την επέτειο των έξι χρόνων από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου και σε ένδειξη συμπαράστασης στον απεργό πείνας Νίκο Ρωμανό, κατελήφθη προχθές λίγο πριν τα μεσάνυχτα, από ομάδα αντιεξουσιαστών, και το κτήριο της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Στον απόηχο των κινητοποιήσεων του Σαββατοκύριακου για την επέτειο των έξι χρόνων από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου και σε ένδειξη συμπαράστασης στον απεργό πείνας Νίκο Ρωμανό, κατελήφθη προχθές λίγο πριν τα μεσάνυχτα, από ομάδα αντιεξουσιαστών, και το κτήριο της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Η κατάληψη πραγματοποιήθηκε προς το τέλος της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, όταν περίπου 40 άτομα ως συλλογικότητα με τον τίτλο «Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Πολιτών στον απεργό Νίκο Ρωμανό» θέλησαν να καταθέσουν στο σώμα ψήφισμα αλληλεγγύης στο νεαρό απεργό πείνας και κατά της αστυνομικής βίας που ασκήθηκε στη διάρκεια της πορείας του Σαββάτου.

Το ταυτόχρονο, όμως, με την κατάθεση του ψηφίσματος ανέβασμα πανώ μέσα στην αίθουσα προκάλεσε τις μαζικές αποχωρήσεις δημοτικών συμβούλων, με τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου ουσιαστικά να καταλύεται, αφού όσοι σύμβουλοι παρέμειναν στις θέσεις τους, δε συμπλήρωναν απαρτία -ακόμα και για να αποδεχτούν, εάν ήθελαν, το ψήφισμα που οι αντιεξουσιαστές πρότειναν.

Πριν την έναρξη της συνεδρίασης, η παράταξη του «Άλλου Δρόμου» είχε ζητήσει να συζητηθεί προ ημερησίας διάταξης ένα ψήφισμα που θα καταδίκαζε τα όσα συνέβησαν στη Μυτιλήνη το περασμένο Σάββατο, στη διάρκεια της πορείας.


Πάνω, ο Στράτος Γεωργούλας καλεί τους αποχωρούντες μετά το άνοιγμα του πανώ δημοτικούς συμβούλους να επιστρέψουν. Δεξιά, το κατειλημμένο κτήριο της Περιφέρειας, χθες το πρωί

Στην αίθουσα από νωρίς βρίσκονταν κάποια μέλη της Νεολαίας τού ΣΎΡΙΖΑ, αλλά μετά τις 9 το βράδυ η αίθουσα άρχιζε να γεμίζει από δεκάδες νεαρούς, που παρακολουθούσαν τη συνεδρίαση χωρίς να προδιαθέτουν για την πρόθεσή τους να καταλάβουν το κτήριο. Μάλιστα, περίμεναν υπομονετικά, χωρίς να επηρεάζουν τη συνεδρίαση, μέχρι εκείνη να φτάσει στο θέμα του ψηφίσματος για την πορεία, για να δηλώσουν για πρώτη φορά την παρουσία τους στην αίθουσα.

Τα… δύο ψηφίσματα
Με το προεδρείο του σώματος να έχει ήδη προς συζήτηση ένα αντίστοιχο ψήφισμα που υποβλήθηκε από την παράταξη του «Άλλου Δρόμου», δέχτηκε να ακούσει και τις απόψεις της «Πρωτοβουλίας», αλλά και την κατάθεση από μέρους της του δικού της ψηφίσματος. Προηγήθηκε, όμως, η ανάγνωση του ψηφίσματος του «Άλλου Δρόμου», το οποίο καταδίκαζε την αστυνομική βία και τα όσα εκτυλίχθηκαν στο Δημοτικό Θέατρο με τη χρήση χημικών και τις προσαγωγές πολιτών το περασμένο Σάββατο.

Με δεδομένο ότι παρών στα γεγονότα του Σαββάτου ήταν ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Κώστας Αστυρακάκης, ο ίδιος πήρε το λόγο και περιέγραψε το τι ακριβώς συνέβη.

Ο αντιδήμαρχος σχολίασε πως η επίθεση της Αστυνομίας με χημικά ήταν αναίτια βάσει της εικόνας που αποκόμισε ο ίδιος, ενώ λίγο αργότερα μίλησε και ο δήμαρχος, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι βρέθηκε στο Δημοτικό Θέατρο αφού είχαν ξεκινήσει τα επεισόδια, χωρίς δηλαδή να είναι σε θέση να γνωρίζει το πώς και το γιατί ξεκίνησε η επίθεση.

Αμφότεροι, πάντως, υποστήριξαν πως δεν υπήρξαν από μέρους των διαδηλωτών ζημιές, τόσο στο Δημοτικό Θέατρο όσο και στο Δημαρχιακό Μέγαρο, που είχε καταληφθεί στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας.

Η… αποχώρηση
Αμέσως μετά, δόθηκε από το δήμαρχο Λέσβου η δυνατότητα ανάγνωσης του ψηφίσματος της «Πρωτοβουλίας», η οποία ζητούσε την υιοθέτησή του.

Όταν όμως σηκώθηκε το πανώ και φάνηκε η πρόθεση των αντιεξουσιαστών να καταλάβουν το κτήριο, η παράταξη του «Αδέσμευτου Συνδυασμού», καθώς και πολλά μέλη της δημοτικής αρχής, αποχώρησαν και σύντομα, ελλείψει και απαρτίας, ήταν αδύνατο να συνεχιστεί η διαδικασία.

Παρά το ότι επί της ουσίας είχε καταλυθεί η λειτουργία του οργάνου, το σώμα δέχτηκε να διαβαστεί από μέλος της «Πρωτοβουλίας» το ψήφισμα αλληλεγγύης υπέρ του Νίκου Ρωμανού, το οποίο μεταξύ όλων των άλλων, καυτηρίαζε και την όλη στάση του δημάρχου Λέσβου τις προηγούμενες μέρες, ο οποίος -σύμφωνα με το ψήφισμα- «προσπάθησε να δείξει ένα καλό πρόσωπο στις κάμερες και στους ηθοποιούς που βρίσκονταν στο Δημοτικό Θέατρο και μετά πήρε πίσω αυτά που είπε αρχικά…».

Στο κείμενο υποστηριζόταν, ακόμα, πως η επίθεση που εξαπέλυσε η Αστυνομία, ήταν απρόκλητη και προαποφασισμένη, καταλήγοντας πως ο αγώνας τους συνεχίζεται αμείωτος με τη χαρακτηριστική φράση «όλα για όλα».

Η αποχώρηση, εν τω μεταξύ, πολλών δημοτικών συμβούλων έτυχε της αποδοκιμασίας του επικεφαλής του «Άλλου Δρόμου», Στράτου Γεωργούλα, ο οποίος, σε έντονο ύφος, ζήτησε από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Γιώργο Ψάνη, να καταγραφούν τα ονόματα των συμβούλων που αποχώρησαν, αφού σύμφωνα με τον ίδιο, «με την απουσία τους δήλωσαν ουσιαστικά “ναι” σε εκείνους που παραβιάζουν τα δημοκρατικά μας δικαιώματα…».



Αμηχανία…
Η αμηχανία κυρίως μεταξύ των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου που παρέμειναν στις θέσεις τους, ήταν πια εμφανής από το γεγονός πως ουσιαστικά δεν είχαν, λόγω έλλειψης απαρτίας, καμμία ισχύ τα όσα συζητούσαν ή επρόκειτο να αποφασίσουν. Αυτό επεσήμανε, μάλιστα, και η επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Νίκη Τσιριγώτη, η οποία σχολίασε πως κάθε σύμβουλος και κάθε παράταξη έχει τις δικές της ξεχωριστές πολιτικές προσεγγίσεις επί του θέματος, όπως και ο επικεφαλής της παράταξης των «Ενεργών Πολιτών», Νίκος Κουρτζής.

Ο δήμαρχος, ωστόσο, που είχε απομείνει μόνο με τους Στρατή Τζιμή, Κώστα Αστυρακάκη, Γιώργο Ψάνη, Νίκο Καρασάββα και Θεόδωρο Στεργίου, λίγο πριν λυθεί οριστικά η συνεδρίαση απευθύνθηκε προς τους καταληψίες, πλέον, υποστηρίζοντας πως θα παραδώσει το κείμενό τους στους αποδέκτες υπουργούς.

Οι αντιεξουσιαστές που είχαν κυριαρχήσει μέχρι εκείνη τη στιγμή απολύτως στο χώρο, αντάλλαξαν έντονους διαλόγους με το δήμαρχο και τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου που αποχωρούσαν. Στη συνέχεια ο δήμαρχος ενημέρωσε την περιφερειάρχη, Χριστιάνα Καλογήρου, για την κατάληψη του κτηρίου, το οποίο και χθες παρέμενε κατειλημμένο.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey