Πρωτιά Καλογήρου, που αναμετράται με Γιακαλή στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Ντέρμπυ στο β΄ γύρο

20/05/2014 - 15:51

Ανάλογη του 2010 ήταν η εικόνα που καταγράφηκε στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου συνολικά, αλλά και ανά νησί, με τη διαφορά ότι οι δύο πρώτοι σε ψήφους υποψήφιοι, η Χριστιάνα Καλογήρου και ο Νάσος Γιακαλής, συγκέντρωσαν μικρότερα ποσοστά απ’ αυτά που είχαν πάρει αντίστοιχα ο Παύλος Βογιατζής και ο Νάσος Γιακαλής στις πρώτες περιφερειακές εκλογές τού 2010.

Ανάλογη του 2010 ήταν η εικόνα που καταγράφηκε στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου συνολικά, αλλά και ανά νησί, με τη διαφορά ότι οι δύο πρώτοι σε ψήφους υποψήφιοι, η Χριστιάνα Καλογήρου και ο Νάσος Γιακαλής, συγκέντρωσαν μικρότερα ποσοστά απ’ αυτά που είχαν πάρει αντίστοιχα ο Παύλος Βογιατζής και ο Νάσος Γιακαλής στις πρώτες περιφερειακές εκλογές τού 2010.

Η συγκριτικά μικρή ποσοστιαία διαφορά που τους χωρίζει (λιγότερες από έξι μονάδες), όπως και τα μεγάλα ποσοστά των κομμάτων της Αριστεράς που αθροιστικά ξεπερνούν το 40%, όπως και ο μεγάλος αριθμός λευκών και άκυρων που ξεπέρασαν το 8% των ψηφισάντων, προοιωνίζονται πως όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά και ότι η μάχη θα κριθεί στο νήμα.

Όλο το προηγούμενο διάστημα, οι δύο υποψήφιοι που ήρθαν πρώτοι, φαινόταν να αντιμετωπίζουν προβλήματα και τη φθορά απ’ τη διαχείριση εξουσίας. Όμως, ήταν γνωστό και για τους δύο ότι ξέρουν να κάνουν εκλογές, ενώ συνηγορούσαν στην επικράτησή τους για το β΄ γύρο κι όλες οι δημοσκοπήσεις που είχαν δει το φως της δημοσιότητας σε μεγάλες εφημερίδες (π.χ. «Έθνος», «Τα Νέα»).

Ο κ. Γιακαλής φερόταν να έχει απώλειες προς τα αριστερά και κυρίως απ’ την υποψήφια που στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ, την Αγλαΐα Κυρίτση, αλλά και απ’ τον υποψήφιο της ΔΗΜΑΡ, Γιάννη Σπιλάνη. Ειδικά στη Λήμνο, ήταν περίπου αναμενόμενο να χάσει δυνάμεις (τελικά οι απώλειες ήταν μικρότερες των προβλεπομένων) και απ’ την κ. Καλογήρου, που είχε στο ψηφοδέλτιό της τον Κώστα Αδαμίδη και το Βαγγέλη Γιαρμαδούρο.

Η και Λημνιά κ. Καλογήρου κυριολεκτικά θριάμβευσε στη Λήμνο, όπου συγκέντρωσε ποσοστό της τάξης τού 39%, που σίγουρα δεν αντιπροσωπεύει την κομματική δύναμη της Νέας Δημοκρατίας, ενώ αναλογικά θεαματικά σε σχέση με την κομματική δύναμη κινήθηκε και στη Σάμο.

Φαίνεται πως καθοριστικό ρόλο στη συσπείρωση των ψηφοφόρων τής Ν.Δ. υπέρ της κ. Καλογήρου διαδραμάτισε και η πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, στη Λέσβο, αφού έως τότε φαινόταν να προηγείται με βραχεία κεφαλή ο κ. Γιακαλής έναντι της κ. Καλογήρου.

Η Λέσβος δίνει ποσοστά…
Όμως και η κ. Καλογήρου, αλλά και ο κ. Γιακαλής, εκτός της Ικαρίας όπου έχουν και οι δύο τα μικρότερα ποσοστά τους, φαίνεται πως δεν είχαν ιδιαίτερο πρόβλημα στ’ άλλα νησιά. Αντιθέτως, η κ. Κυρίτση που θα μπορούσε να κάνει την έκπληξη, τα πήγε εξαιρετικά καλά στη Λέσβο, στο νησί που δίνει ποσοστά λόγω της πληθυσμιακής του υπεροχής έναντι των υπόλοιπων στην Περιφέρεια, αλλά καθόλου καλά σε Χίο, Σάμο και Λήμνο.

Ο υποψήφιος του Κ.Κ.Ε., Στρατής Κόρακας, με εξαίρεση τη Χίο, στα υπόλοιπα νησιά αύξησε τα ποσοστά του σε σχέση με τις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Με την έκδοση των τελικών αποτελεσμάτων, οριστικοποιήθηκε ότι ο κ. Σπιλάνης βγάζει μία έδρα, όπως και ο «Οικολογικός Άνεμος», ενώ ο συνδυασμός της «Ανταρσίας» για λίγες ψήφους δεν εξασφάλισε το 2,6% των έγκυρων ψηφοδελτίων ώστε να πάρει έδρα.

Πού πήγαν;
Το Βόρειο Αιγαίο σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες περιφέρειες είχε μια σημαντική ιδιαιτερότητα, αφού ήταν η μόνη εκλογική περιοχή όπου δεν εκφράστηκε σε κάποιο συνδυασμό η στήριξη της «Χρυσής Αυγής». Ίσως σ’ αυτό το γεγονός αποδίδεται και η ύπαρξη σημαντικού αριθμού άκυρων και λευκών ψηφοδελτίων, που αντίστοιχα στη Λέσβο δεν εντοπίστηκαν στις κάλπες των δημοτικών εκλογών.

Όλα αυτά τα δεδομένα, όπως και τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών, που επηρεάζουν ως συγκοινωνούντα δοχεία και τις περιφερειακές, θα κρίνουν την έκβαση της μάχης στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου στο β΄ γύρο.

Οι δύο υποψήφιοι με τα επιτελεία τους θα δώσουν σκληρή μάχη, για να πετύχουν, αφενός, να μην έχουν ούτε μία ψήφο διαρροή απ’ τον α΄ γύρο και αφετέρου να επιστρατεύσουν κάθε εφικτό μέσο για να πείσουν νέους ψηφοφόρους να τους εμπιστευτούν.

Ίσως είναι καθοριστικό πως μαζί με το β΄ γύρο διεξάγονται και οι ευρωεκλογές, γεγονός που θα στείλει ψηφοφόρους που ενδεχομένως θα απείχαν απ’ τις αυτοδιοικητικές, ξανά στις περιφερειακές κάλπες.

Δηλώσεις αισιοδοξίας από τους υποψήφιους περιφερειάρχες

«Συνεχίζουμε…»

Η υποψήφια περιφερειάρχης Χριστιάνα Καλογήρου, όταν άρχισε να ξεκαθαρίζει το τοπίο λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Κυριακής κι ενώ είχε ενσωματωθεί περίπου το 1/5 των εκλογικών τμημάτων, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Σας ευχαριστώ με όλη τη δύναμή μου. Ευχαριστώ τις γυναίκες και τους άνδρες του Αιγαίου που μας στήριξαν με την εμπιστοσύνη τους. Η μάχη που δώσαμε, ήταν μία δύσκολη μάχη. Ήταν μία μάχη για το Αιγαίο».
Στη συνέχεια, στην ίδια δήλωσή της η κ. Καλογήρου εκφράζει τη βαθιά της πίστη ότι «με τη δική σας απόφαση την ερχόμενη Κυριακή μπορούμε να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα, να θεμελιώσουμε μία νέα προοπτική για τα νησιά μας, με κύματα ανάπτυξης για το Αιγαίο. Ένας νέος ορίζοντας ανοίγεται μπροστά μας».

Η κ. Καλογήρου απευθύνει κάλεσμα ώστε «με πνεύμα ενότητας να ολοκληρώσουμε την προσπάθειά μας. Μόνο ενωμένοι μπορούμε να προχωρήσουμε. Οι συνεργάτες μου κι εγώ σάς ευχαριστούμε για μία ακόμη φορά. Συνεχίζουμε.

Η δύναμη του Αιγαίου είναι η δύναμη των ανθρώπων του».
Ο υποψήφιος περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Νάσος Γιακαλής, σε δήλωσή του για το εκλογικό αποτέλεσμα, τόνισε: «Θέλω να ευχαριστήσω για μία ακόμη φορά το λαό του Βορείου Αιγαίου που μας τίμησε με την ψήφο του, επιλέγοντας η παράταξή μας να βρίσκεται στο β΄ γύρο. Ο πρώτος στόχος επετεύχθη.

Από αύριο μπαίνουμε με αγωνιστικό πνεύμα στη μάχη του β΄ γύρου, με το ισχυρό ανεξάρτητο ψηφοδέλτιό μας, αλλά και τη δεδομένη πίστη μας για την τελική επικράτηση».

«Το μήνυμά μας είναι ενωτικό, είναι αυτοδιοικητικό και είναι και δεσμευτικό απέναντι στους πολίτες, ότι με αγώνες και σκληρή δουλειά θα διεκδικήσουμε λύσεις στα προβλήματα του Βορείου Αιγαίου», υπογραμμίζει ο κ. Γιακαλής, που δηλώνει: «Συνεχίζουμε με αποφασιστικότητα για την τελική νίκη!»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey