×

Προειδοποίηση

JFolder: :folder: Η διαδρομή δεν καταλήγει σε φάκελο. Διαδρομή: [ROOT]/cache/com_jchoptimize/jchoptimizetags-47/jchoptimizetags-db

JFolder: :files: Η διαδρομή δεν καταλήγει σε φάκελο. Διαδρομή: [ROOT]/cache/com_jchoptimize/jchoptimizetags-47/jchoptimizetags-db

Δημοτικές εκλογές 2014

Τι θέλουμε να αλλάξει στο Δήμο Λέσβου;

30/04/2014 - 14:28

Τα εν οίκω μη εν δήμω, λέει η παροιμία για τα όσα πρέπει να μένουν στο σπίτι… και να μη βγαίνουν παραέξω. Κι όμως, τίποτα πιο πολύ δε θυμίζει το «σπίτι μας» όπως το έχουμε στο μυαλό μας, όσο ο δήμος μας.

Τα εν οίκω μη εν δήμω, λέει η παροιμία για τα όσα πρέπει να μένουν στο σπίτι… και να μη βγαίνουν παραέξω. Κι όμως, τίποτα πιο πολύ δε θυμίζει το «σπίτι μας» όπως το έχουμε στο μυαλό μας, όσο ο δήμος μας. Αν κάτι που συζητιέται εντονότατα από το περασμένο Σαββατοκύριακο στις πλατείες και τα καφέ της Μυτιλήνης, όπου οι επικεφαλής των ψηφοδελτίων πηγαινοέρχονταν με ένα χαρτοφύλακα και τις υπεύθυνες δηλώσεις των εκατοντάδων υποψηφίων τους ανά χείρας, δεν ήταν άλλο από τις δημοτικές εκλογές. Πολλοί μιλούσαν για το Δήμο και τις εκλογές απλώς απαξιωτικά, σημειώνοντας ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχουν. Παρ’ όλ’ αυτά, ο Δήμος Λέσβου, ο οποίος αλλάζει επισήμως χέρια από την 1η του ερχόμενου Σεπτεμβρίου, ήταν το κυρίως θέμα συζήτησης. Και η προσέγγιση του ζητήματος… «οικεία».

Ο Δήμος Λέσβου είναι ένας χώρος που τον ζούμε καθημερινά, που γνωρίζουμε τα τοπία του και τις… βρομιές του, τη μυρωδιά του και τις κακοτοπιές. Ένας χώρος δικός μας, που αν μπορούσαμε «να κάνουμε ό,τι θέλαμε», θα τον διοικούσαμε διαφορετικά. Γιατί αν έχουμε κάτι σε υπερθετικό βαθμό, αυτό είναι οι ιδέες και οι προτάσεις μας για αλλαγές σε θέματα που μας ενοχλούν. Άλλες αισθητικές, άλλες καθαρά λειτουργικές και άλλες που αφορούν στην ποιότητα ζωής των κατοίκων μας. Έτσι, το «Ε» επέλεξε να μιλήσει με συνδημότες μας, όχι για να κάνει μία δημοσκόπηση με αντικείμενο την προτίμηση υποψήφιου δημάρχου, αλλά μία «δημοσκόπηση» για το πώς οι Μυτιληνιοί θα θέλαμε να δούμε διαφορετικά τον τόπο μας.


Ο Τάκης Πολυζώνης

«Τα μικρά και τα καθημερινά»
Απογοητευμένος για την «κατρακύλα» στα καθημερινά προβλήματα που μας ταλαιπωρούν δήλωσε στην εφημερίδα μας ο ιδιοκτήτης καφετέριας, Τάκης Πολυζώνης: «Τα μικρά, τα καθημερινά και τα απλά είναι που πρέπει να δουν οι υποψήφιοι δήμαρχοι και η νέα δημοτική αρχή. Να είναι καθαρός ο δρόμος, αναμμένα τα φώτα το βράδυ στην Πλατεία Σαπφούς, βασικά πράγματα. Δε μας ενδιαφέρει να ακούσουμε για πράγματα που δε γίνονται ή για μακροπρόθεσμα σχέδια και ιδέες που κουβαλά ο καθένας στο κεφάλι του, αλλά δεν μπορεί να τις εφαρμόσει, αφού δεν μπορεί να λύσει μικρότερα προβλήματα της καθημερινότητας.

Όλες οι μακροπρόθεσμες προτάσεις κινούνται στη σφαίρα της φαντασίας. Όποιος μάλιστα μιλά για ανάπτυξη, να περάσει μια βόλτα από τα μαγαζιά σήμερα να δει την κατάσταση που επικρατεί, αλλά και μετά από ένα χρόνο που όλα θα έχουν κλείσει. Θέλουμε οι τοπικοί άρχοντες να δουν την κατάσταση που έχει περιέλθει η πραγματική οικονομία». Από την άλλη, ο κ. Πολυζώνης δε δίστασε να τα «βάλει» και με τους… παροικούντες την Ιερουσαλήμ: «Δεν είναι θέμα όμως μόνο δημοτικής αρχής, είναι και θέμα παιδείας. Όταν κάποιοι παρκάρουν στον πεζόδρομο ή σταθμεύει κάποιος το αυτοκίνητό του για να ψωνίσει και περιμένουν 10 αυτοκίνητα από πίσω χωρίς να τον νοιάζει… τότε πώς μπορεί να κάνει κάτι οποιαδήποτε δημοτική αρχή;»


Η Μαρίνα Σπανέλλη

«Περισσότερες δραστηριότητες για τη νεολαία»
Από την πλευρά της, η εκπαιδευτικός Μαρίνα Σπανέλλη «βλέπει» ότι οι νέοι άνθρωποι δε δραστηριοποιούνται αρκετά στους τομείς του πολιτισμού και της ψυχαγωγίας: «Θα ήθελα με τη νέα δημοτική αρχή να δω να ενισχύεται η δημιουργική απασχόληση και η ψυχαγωγία των νέων. Να επαναλειτουργήσουν κέντρα νεότητας που θα φιλοξενούν καλλιτεχνικές ομάδες, αλλά και αθλητικές δραστηριότητες».

Επίσης αναφέρεται και στον τομέα της Υγείας: «Νομίζω ότι πρέπει ειδικά τα χωριά της Λέσβου να ενισχυθούν και να βοηθηθούν σε ό,τι αφορά τον τομέα της Υγείας, γιατί αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα, αλλά και να υπάρξει μέριμνα και καμπάνια ενάντια στα ναρκωτικά. Ακόμα, πρέπει να ενισχυθεί η αιμοδοσία, αλλά και η Επιτροπή του Δήμου για τα αδέσποτα να συνδράμει στους φιλοζωικούς συλλόγους και να “μπει” στα σχολεία η φιλοζωική κουλτούρα. Τέλος, περιμένω από τις ερχόμενες δημοτικές εκλογές να αναδειχτούν νέοι άνθρωποι με όρεξη και όραμα για τη Λέσβο».


Η Μαρία Κοντομανώλη

«Νέα πρόσωπα»
Στην εναλλαγή προσώπων ως αναγκαιότητα αναφέρεται και η πωλήτρια στο «Ola Stores» Μαρία Κοντομανώλη: «Θέλω να δω νέα πρόσωπα να βγαίνουν από την κάλπη των δημοτικών εκλογών. Όχι τα ίδια και τα ίδια, και κυρίως να μην αναδειχτούν άτομα που βλέπουν το προσωπικό τους συμφέρον, αλλά το συμφέρον της Λέσβου». Παράλληλα υπογραμμίζει: «Εκτός από την καθαριότητα που τη θεωρώ αναγκαία και πρώτης προτεραιότητας για τη δημοτική αρχή, γιατί δεν αντέχουμε άλλο με αυτό το πρόβλημα, πρέπει να γίνουν χώροι στάθμευσης των αυτοκινήτων, γιατί έχουμε πνιγεί στα Ι.Χ. και τα μηχανάκια, δεν μπορούν να περπατήσουν οι πεζοί. Επίσης πρέπει επιτέλους να γίνει ποδηλατόδρομος. Έχουμε μείνει μόνο στα σίδερα που μπορεί κάποιος να σταθμεύσει το ποδήλατό του, κι εγώ που έχω, φοβάμαι να το χρησιμοποιήσω γιατί είναι πολύ επικίνδυνα χωρίς ποδηλατόδρομο».

Τέλος, επισημαίνει τη σπουδαιότητα της τουριστικής ανάπτυξης: «Πρέπει οπωσδήποτε κάτι να γίνει με τη διαφήμιση και την προβολή του νησιού. Ήρθε ο Λάκης Λαζόπουλος και όλοι τα έβαλαν μαζί του. Αν όμως δεν ήταν ο Λαζόπουλος στο νησί, πώς θα μας γνώριζε η γιαγιά και η κάθε γιαγιά σε κάθε γωνιά της χώρας;»


Ο Γιάννης Κλαδίτης

«Φροντίδα στην καθημερινότητα»
Ελάχιστες δυνατότητες αλλαγής του σκηνικού της τοπικής αυτοδιοίκησης βλέπει ο ιδιοκτήτης καταστήματος ανταλλακτικών αυτοκινήτων Γιάννης Κλαδίτης. «Όταν το κράτος δε δίνει πόρους στο Δήμο και τον οδηγεί σε οικονομικό στραγγαλισμό, τότε δεν μπορούμε να περιμένουμε ουσιαστικές αλλαγές. Για παράδειγμα, πώς μπορούμε να έχουμε καθαρή τη Λέσβο, όταν για την αποκομιδή των σκουπιδιών δε δίνεται η δυνατότητα στο Δήμο να προσλάβει μόνιμο προσωπικό; Δεν μπορώ να βλέπω ανθρώπους να αναγκάζονται να δουλεύουν με δίμηνη ή οκτάμηνη σύμβαση και να κακοπληρώνονται».

Επιπρόσθετα, ο Γ. Κλαδίτης υπογραμμίζει την έλλειψη φροντίδας στους παιδικούς σταθμούς: «Η κοινωνική πολιτική του Δήμου έχει καταρρεύσει. Είναι θαύμα που οι παιδικοί σταθμοί κρατούν υψηλό το επίπεδο, όταν υποχρηματοδοτούνται και οι εργαζόμενοι κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες. Ταυτόχρονα, όμως, θεωρούμε αδιανόητο να έχει κοπεί η σίτιση στους παιδικούς σταθμούς και οι αρμόδιοι του Δήμου Λέσβου για το εν λόγω θέμα να έχουν διαγράψει οριστικά το ενδεχόμενο επαναφοράς της σίτισης, που είναι κομβικής σημασίας για τους γονείς του νησιού».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey