Ο Κ. Μουτζούρης αναλαμβάνει πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων, παραιτούμενος από γενικός γραμματέας

Πρώτος ρόλος στα λιμάνια

22/05/2013 - 16:14

Αλλαγή ρόλου επεφύλαξε η κυβέρνηση στον Κώστα Μουτζούρη, που διατηρεί όμως και απ’ τη νέα του θέση την πρωτοκαθεδρία στα ζητήματα της λιμενικής πολιτικής.

Αλλαγή ρόλου επεφύλαξε η κυβέρνηση στον Κώστα Μουτζούρη, που διατηρεί όμως και απ’ τη νέα του θέση την πρωτοκαθεδρία στα ζητήματα της λιμενικής πολιτικής. Ο μέχρι χθες γενικός γραμματέας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, τοποθετείται πρόεδρος, ο πρώτος στην ιστορία της νέας ανεξάρτητης αρχής, της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων (ΡΑΛ), που η συγκρότησή της προβλέφθηκε στο νέο νόμο για την ανασυγκρότηση του Υπουργείου Ναυτιλίας.

Χθες, ανήμερα της ονομαστικής του γιορτής, ο κ. Μουτζούρης ανακοίνωσε πως προτάθηκε από τον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου για την ανάληψη της προεδρίας του διοικητικού συμβουλίου της νεοσυσταθείσας ΡΑΛ, με διετή θητεία σε πρώτη φάση, ορισμός ο οποίος γίνεται από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Ο καθηγητής και πρώην πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου ευχαρίστησε, αποδέχτηκε και, ως εκ τούτου, υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση του γενικού γραμματέα Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής που κατείχε στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου.

Η νέα Αρχή
Η ΡΑΛ αποτελεί δημόσια υπηρεσία με διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια υπό την εποπτεία του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου και συστήθηκε με τον προσφάτως ψηφισθέντα Νόμο 4150/13 («Ανασυγκρότηση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και άλλες διατάξεις»).

Είναι αρμόδια, μεταξύ των άλλων, για την εποπτεία των εμπορικών λιμένων στο πλαίσιο της κείμενης νομοθεσίας, την παρακολούθηση και τον έλεγχο της λειτουργίας των λιμενικών υπηρεσιών, τον ελεύθερο ανταγωνισμό, την εποπτεία της χορήγησης αδειών σε παρόχους λιμενικών υπηρεσιών, την επιβολή κυρώσεων, τη χρηματοδότηση μελετών και την εκτέλεση δημόσιων λιμενικών έργων και υποδομών.

Σύμφωνα με τον κ. Μουτζούρη, το Υπουργείο αποδίδει μεγάλη σημασία στη ΡΑΛ και για την επιτυχία των αποκρατικοποιήσεων στους λιμένες, θέμα μείζονος ενδιαφέροντος για την κυβέρνηση. Μάλιστα, όπως αναφέρεται σχετικά σε πρόσφατη απάντηση του υπουργού Κωστή Μουσουρούλη για τη θεσμοθέτηση της ΡΑΛ, στην Αρχή αποδίδεται μεγάλη σημασία «εφόσον βασική προϋπόθεση για την επιτυχία των αποκρατικοποιήσεων είναι ένα σταθερό και ελκυστικό θεσμικό πλαίσιο, που να εγγυάται ίσους όρους ανταγωνισμού».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey