Ο Σπύρος Γαληνός μιλά στο «Ε» για ενδεχόμενες υποψηφιότητές του, ως δημάρχου, αλλά και ως γραμματέα των Ανεξάρτητων Ελλήνων

«Φεύγουμε απ’ το “εγώ”, πάμε στο “εμείς”»

07/05/2013 - 19:39

Με αφορμή το πρόσφατο Συνέδριο των Ανεξάρτητων Ελλήνων - κι όχι όπως συνηθίζουμε τα τελευταία χρόνια, εν όψει μιας επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης - συζητήσαμε με το Σπύρο Γαληνό για τις εξελίξεις, τις διεργασίες στο κίνημα, για τις θέσεις και την προβαλλόμενη «συμπόρευση» με αντιμνημονιακές δυνάμεις, αλλά και για τα τοπικά ζητήματα της Λέσβου.

Με αφορμή το πρόσφατο Συνέδριο των Ανεξάρτητων Ελλήνων - κι όχι όπως συνηθίζουμε τα τελευταία χρόνια, εν όψει μιας επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης - συζητήσαμε με το Σπύρο Γαληνό για τις εξελίξεις, τις διεργασίες στο κίνημα, για τις θέσεις και την προβαλλόμενη «συμπόρευση» με αντιμνημονιακές δυνάμεις, αλλά και για τα τοπικά ζητήματα της Λέσβου.

Μιλήσαμε ακόμη για τα σχέδια και τις πιθανολογούμενες υποψηφιότητές του σε νέα μετερίζια, και πιο συγκεκριμένα για τη θέση του γραμματέα του κόμματος, αλλά και για το δημαρχιακό θώκο. Δίχως να αποκλείει κανένα ενδεχόμενο, ο κ. Γαληνός δηλώνει ανοιχτός σ’ ό,τι απαιτούν οι καιροί, σ’ ό,τι, όπως λέει, του ζητήσει η πατρίδα.

Δηλώνει όμως ταυτόχρονα και θυμωμένος, αγανακτισμένος, εξοργισμένος γιατί - όπως λέει - «αυτοί που μας οδηγούν στην καταστροφή, αυτοί που μας “πούλησαν”, προσπαθούν να μας πείσουν πως δεν υπάρχει διαφορετική πρόταση».


Λίγες ώρες μετά τη λήξη του ιδρυτικού σας Συνεδρίου, εκτιμάτε ότι οι διαδικασίες, τα κείμενα, το καταστατικό, οι αρχές, γενικά το πλαίσιο των Ανεξάρτητων Ελλήνων (ΑΝΕΛ), έτσι όπως προσδιορίστηκε-οριστικοποιήθηκε απ’ το Συνέδριο, σας εκφράζει και σας καλύπτει απολύτως;
«Κατ’ αρχάς αυτό που θα ήθελα να τονίσω είναι ότι η συμμετοχή των συνέδρων των ΑΝΕΛ και το επίπεδο των τοποθετήσεών τους ήταν πραγματικά εντυπωσιακό. Ίσως και λόγω της προπαγάνδας, η οποία προηγήθηκε διά των Μ.Μ.Ε., που ήθελε να παρουσιάζει τα μέλη μας ως χαμηλού επιπέδου και απλά ως διαμαρτυρόμενους από τη φύση τους πολίτες, περίμενα να αντιμετωπίσω κάτι αντίστοιχο στο Συνέδριο, καίτοι γνώριζα ότι στο Νομό μας δεν ίσχυε κάτι τέτοιο.

Αυτό που αντιμετώπισα όμως στο Συνέδριο, ήταν κάτι το τελείως διαφορετικό. Ήταν ένα συνέδριο όπως ακριβώς το φαντάζεται ο οιοσδήποτε δεν έχει συμμετάσχει σε συνέδρια άλλων κομμάτων. Δηλαδή ο τόπος όπου γίνεται μία σε βάθος πολιτική συζήτηση, με θέσεις, με αντιθέσεις, με προτάσεις, με ήθος, με θάρρος και χωρίς φόβο για ποινικοποίηση της αντίθετης άποψης.

Αρκεί να πω ότι πολλές προτάσεις του ίδιου του προέδρου του κινήματος, του Πάνου Καμμένου, καταψηφίστηκαν απ’ το Συνέδριο χωρίς να δημιουργήσουν καμμία ενόχληση στον ίδιο τον Πάνο. Το αντίθετο μάλιστα, θα έλεγα ότι και εκείνος το χάρηκε.

Ανοιχτό σε αλλαγές…
»Υπήρξε όλη η δυνατότητα και η άνεση για να κατατεθούν προτάσεις που συμπλήρωναν ή και σε ορισμένες περιπτώσεις άλλαζαν τις εισηγήσεις. Ως εκ τούτου, μπορώ να πω ότι το πλαίσιο πολιτικής έκφρασης του κόμματος πραγματικά με καλύπτει σχεδόν απόλυτα.

Να προσθέσω ακόμα ότι ειδικά για την πρώτη αυτή θητεία των οργανώσεων των ΑΝΕΛ ανά την επικράτεια, προβλέφτηκε διάταξη του καταστατικού που δίνει την ευκαιρία βελτιωτικών αλλαγών που θα κριθούν στην πορεία και σύμφωνα με τη λειτουργία των οργάνων.

Εξυπακούεται ότι μετά την εκλογή του Εθνικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, θα γίνουν εκλογικές διαδικασίες ανά την Ελλάδα για την εκλογή των συντονιστικών μας οργάνων.»

Υπάρχει κάποιος τομέας στον οποίο θα περιμένατε ή προσδοκάτε σε επόμενο στάδιο να δοθεί ακόμη μεγαλύτερη έμφαση;
«Η πολιτική είναι μια συνεχώς εξελισσόμενη διαδικασία και πρέπει ασφαλώς να προσαρμόζεται. Κάτι που σήμερα μπορεί να θεωρείται απαραίτητο ή ακόμη και κομβικό, ή θέσφατο στη λειτουργία της κοινωνίας μας, αύριο μπορεί να είναι ένα επουσιώδες ζήτημα, χωρίς καμμία σημασία και βαρύτητα. Άλλωστε αυτό το γνωρίσαμε την τριετία που διέρρευσε, όπου είδαμε να καταρρέουν ιδεολογίες, αρχές, αξίες, κατακτήσεις, ακόμη και ιδανικά που έως πρόσφατα θεωρούσαμε αδιαπραγμάτευτα. Πάντοτε έλεγα ότι ως φιλελεύθερος, αυτό που με διέκρινε ήταν το δεύτερο συστατικό, δηλαδή η ελευθερία. Η δυνατότητα του πολίτη ή του πολιτικού να δίνει απαντήσεις σε προβλήματα όχι βάσει των κομματικών δογματισμών, αλλά των πραγματικών αναγκών της κοινωνίας. Θυμίζω ότι ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής δε δίστασε όταν έκρινε πως το εθνικό συμφέρον απαιτούσε την κρατικοποίηση εταιρειών, να την πραγματοποιήσει αντιβαίνοντας τη βασική θέση τής τότε Ν.Δ., που ήταν υπέρ της ελεύθερης οικονομίας.

Και αυτό το αναφέρω σε αντιδιαστολή της πρακτικής του σημερινού αρχηγού τής Ν.Δ., ο οποίος σταδιακά την έχει μετατρέψει σε ένα κόμμα καθαρά δογματικό και άρα ανελεύθερο, που πιστεύει στη μια και μόνο αλήθεια, αυτή των μνημονίων και των γερμανικών επιταγών. Που δε διστάζει να ξεπουλήσει δημόσιες επιχειρήσεις και να υποθηκεύσει το μέλλον της πατρίδας μας στο όνομα μιας δήθεν φιλελεύθερης ιδεολογίας, που τελικά αποδεικνύεται πως δεν είναι τίποτε άλλο παρά το προκάλυμμα υλοποίησης αυτών των εντολών.

Αυτό λοιπόν που προέχει σήμερα, αυτό που αποτελεί εθνική ανάγκη και πρόταγμα, είναι να απαλλαγούμε από τα δεσμά των μνημονίων και τις κυβερνήσεις που τα υπηρετούν.»

Για ΣΥΡΙΖΑ-Ε.Κ.Μ.

Σε αυτή την κυρίαρχη λογική, θα βλέπατε στενότερη συμπόρευση με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης;
«Ως άνθρωπος είμαι υπέρ της σύνθεσης και των συνεργασιών. Δε βλέπω λοιπόν το λόγο, όταν ο στόχος ή όταν οι στόχοι είναι κοινοί, να μην υπάρχουν κοινές απαντήσεις στα προβλήματα. Οι ΑΝΕΛ έχουμε θέσει ένα ξεκάθαρο πλαίσιο πολιτικών, από τις οποίες δεν μπορούμε να κάνουμε την παραμικρή υποχώρηση. Είναι η απαλλαγή απ’ τα μνημόνια, τα εθνικά μας θέματα, τα ζητήματα της παιδείας και της εκπαίδευσης, η αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης. Αν υπάρξει συμφωνία σε αυτά, τότε μπορούμε να συζητήσουμε. Η υπόσχεση των ΑΝΕΛ προς τους Έλληνες είναι να πάρουμε την Ελλάδα μας πίσω. Να ξαναδώσουμε στα παιδιά μας τη δυνατότητα να ζήσουν και να δημιουργήσουν, στην πατρίδα τους, να τους ξαναδώσουμε το δικαίωμα στο όνειρο.»

Εξακολουθεί το κίνημά σας και τα όσα πρεσβεύει, να διατηρεί τη δυναμική που είχε ή θεωρείτε ότι κάποιες αποφάσεις ή ενδεχομένως και λάθη να την έχουν επηρεάσει;
«Με απόλυτη ειλικρίνεια θα σας πω ότι η δυναμική τώρα δημιουργείται. Το προηγούμενο διάστημα διατηρήσαμε τις δυνάμεις μας. Παρά τον πολλές φορές βρόμικο πόλεμο, τη διαστρέβλωση της αλήθειας, την παραποίηση των θέσεών μας, τις αποχωρήσεις στελεχών που λιποτάκτησαν, της κατευθυνόμενης ρητορικής περί διάλυσης, εμείς κρατηθήκαμε όρθιοι.

Τώρα δυναμώνουμε. Τώρα αποκτάμε τη δυναμική που μας έλειπε. Πεποίθησή μου είναι ότι πολύ σύντομα οι πολιτικές ισορροπίες θα έχουν μεταβληθεί και εγγυητής των εξελίξεων θα είμαστε εμείς. Σύντομα η πατρίδα μας θα διαθέτει εθνική κυβέρνηση που θα εργάζεται για το συμφέρον της Ελλάδας και των Ελλήνων κι όχι των τοκογλύφων δανειστών.»

Βλέπετε να έχετε προβεβλημένο ρόλο στις εξελίξεις στο κόμμα και από άλλη θέση ευθύνης πλην εκείνης της Γραμματείας Νησιωτικής Πολιτικής του κινήματος; Θα διεκδικήσετε τη θέση του γραμματέα των ΑΝΕΛ;
«Μην ξεχνάτε ότι είμαι ένας απ’ τους ιδρυτές του κινήματος και απ’ τους πρώτους που καταψήφισαν τα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς τους. Θεωρώ χρέος μου να συνεχίσω να παλεύω τουλάχιστον έως ότου δικαιωθούν οι θέσεις μας. Το θεωρώ ως εθνικό χρέος. Πιθανότατα λοιπόν θα είμαι εις εκ των διεκδικητών της Γραμματείας του Εθνικού Συμβουλίου, όχι για να ικανοποιήσω μια φιλοδοξία μου, αλλά για να έχω τη δυνατότητα δυναμικότερης και ουσιαστικότερης συμμετοχής στον αγώνα.»

Ένας τέτοιος ρόλος δεν αντιβαίνει τις συζητούμενες στοχεύσεις σας, σε τοπικό επίπεδο, και ειδικά στα όσα κατά καιρούς έχουν σχολιαστεί για την επιθυμία σας να είστε υποψήφιος δήμαρχος;
«Θα σας απαντήσω, παρ’ ότι ποτέ δε δήλωσα αν θα είμαι ή όχι υποψήφιος δήμαρχος στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Αυτό θα κριθεί στην ώρα του και σύμφωνα με τα δεδομένα που θα έχουν τότε διαμορφωθεί. Σήμερα υπάρχουν άλλες προτεραιότητες και στοχεύσεις, που όπως προανέφερα είναι εθνικές. Κάτι που σημαίνει πως φεύγουμε απ’ το “εγώ”, τι δηλαδή εγώ επιθυμώ, και πάμε στο “εμείς”, τι η πατρίδα ζητά από μένα.»

«Εκφράζουμε το καινούργιο, την ελπίδα»

Ας περάσουμε τώρα και στο «εσείς». Πώς βλέπετε να προχωρούν οι ΑΝΕΛ σε τοπικό επίπεδο;
«Νομίζω πως θα έχετε κι εσείς επισημάνει τη συστηματική προώθηση τοπικών μας ζητημάτων στο κοινοβούλιο, μέσω αναφορών, ερωτήσεων κι επερωτήσεων, κυρίως διά του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου των ΑΝΕΛ, κ. Τέρενς Κουίκ, αλλά και άλλων βουλευτών του κινήματος.

Θα προσέξατε ακόμα την εντυπωσιακή προσέλευση συμπολιτών μας στην προσυνεδριακή συνδιάσκεψη που πραγματοποιήσαμε στην αίθουσα του Επιμελητηρίου, κάτι που πρέπει να σημειώσω δε συνέβη στην αντίστοιχη εκδήλωση που, λίγες μέρες μετά, πραγματοποίησε η Ν.Δ..

Τα αναφέρω για να αναδείξω τη δουλειά που γίνεται τοπικά από τα στελέχη μας. Τους υποψήφιους βουλευτές και τα μέλη της συντονιστικής μας οργάνωσης. Τις γυναίκες και τη νεολαία μας. Κινούμαστε με μεθοδικότητα και πίστη σε αυτό που κάνουμε. Με αποφασιστικότητα προχωράμε στο “αύριο” γνωρίζοντας ότι εκφράζουμε το καινούργιο και την ελπίδα. Είμαστε η απάντηση στη στροφή στον παλαιοκομματισμό, στον παραγοντισμό που πραγματοποιεί η τρικομματική κυβέρνηση.»

Τι αξιολογείτε ως μείζονα θέματα σε τοπικό επίπεδο αυτή την περίοδο; Τι προτείνετε οι ΑΝΕΛ;
«“Των οικιών ημών εμπιπραμένων, ημείς άδομεν.” Τι να πρωτοαναφέρει κανείς; Την ανεργία που έχει προ πολλού χτυπήσει κόκκινο; Τα μαγαζιά που κλείνουν; Τη ραγδαία επιδεινούμενη (μη) παροχή υπηρεσιών υγείας; Την εγκατάλειψη της υπαίθρου; Την καταδυνάστευση του πολίτη από ένα κράτος που εμφανίζεται για να βάλει φόρους και μετά χάνεται; Τον εμπαιγμό; Τις υποσχέσεις που πέφτουν στη λήθη μόλις εκστομίζονται;

Μα τι καμπάνα πρέπει να χτυπήσει επιτέλους για να καταλάβουν το πόσο επικίνδυνο είναι να αφήνουν ανοχύρωτα τα σύνορα της πατρίδας μας; Δεν έχουν καταλάβει ότι οι επαγγελματίες, οι ασχολούμενοι με τον τουρισμό, οι έμποροι στηρίζουν τις ελπίδες τους στους απέναντι; Δε βλέπουν το δίχτυ πολλαπλών τουρκικών εξαρτήσεων που εξυφαίνεται;

Είναι ανάγκη να υπάρξει αλλαγή πορείας άμεσα, με ένα εθνικό σχέδιο απαλλαγής απ’ τα μνημόνια, στήριξης του κάθε πολίτη, της κάθε επιχείρησης, σχέδιο ανάκαμψης που να στηρίζεται στη δουλειά, στην επιχειρηματικότητα, στο δαιμόνιο μυαλό του Έλληνα.

Να σας πω κάτι. Δεν είναι δυνατόν να έχουμε μια πατρίδα που όλοι να την εποφθαλμιούν για τις ομορφιές, για τον έμψυχο και τον άψυχο πλούτο της, κι εμείς να επιτρέπουμε να την πάρουν κοψοχρονιά μέσα απ’ τα χέρια μας. Κοιτάζω γύρω μου και βλέπω μέχρι εκεί που φτάνει το βλέμμα μου. Απέραντος πλούτος, στον ουρανό, στη στεριά και τη θάλασσα. Υπέργεια και υπόγεια, υποθαλάσσια… κάθε σπιθαμή και μια ευκαιρία για αξιοποίηση και ανάπτυξη. Κοιτάζω μέσα μου και θυμώνω, αγανακτώ, εξοργίζομαι, γιατί αυτοί που μας οδηγούν στην καταστροφή, που μας “πούλησαν”, προσπαθούν να μας πείσουν πως δεν υπάρχει διαφορετική πρόταση.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey