Εμφυλιοπολεμικό κλίμα στη Λέσβο από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, με αφορμή τη συμμετοχή δυο Τούρκων καθηγητών σε επιστημονικό συνέδριο

ΔΙΧΑΣΜΟΣ από Γαληνό και Κουίκ

17/10/2012 - 14:21

Στην προσπάθεια εδώ και καιρό του κόμματος Ανεξάρτητοι Έλληνες να προσελκύσει ψήφους από το χώρο της εθνικιστικής ακροδεξιάς και να μην παραγκωνισθεί από τη «Χρυσή Αυγή» αποδίδεται ο πόλεμος ανακοινώσεων που υπήρξε από μέρους του κόμματος με αφορμή τη συμμετοχή δυο Τούρκων επιστημόνων στο επιστημονικό συνέδριο «Λέσβος 1912: Από την οθωμανική στην ελληνική επικράτεια».

Στην προσπάθεια εδώ και καιρό του κόμματος Ανεξάρτητοι Έλληνες να προσελκύσει ψήφους από το χώρο της εθνικιστικής ακροδεξιάς και να μην παραγκωνισθεί από τη «Χρυσή Αυγή» αποδίδεται ο πόλεμος ανακοινώσεων που υπήρξε από μέρους του κόμματος με αφορμή τη συμμετοχή δυο Τούρκων επιστημόνων στο επιστημονικό συνέδριο «Λέσβος 1912: Από την οθωμανική στην ελληνική επικράτεια», που οργανώνεται από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, την Εταιρεία Λεσβιακών Μελετών, την Εταιρεία Αιολικών Μελετών και το Σύνδεσμο Φιλολόγων Ν. Λέσβου, με αφορμή τα 100 χρόνια από την ενσωμάτωση της Λέσβου στην Ελλάδα.

Η όλη υπόθεση ξεκίνησε μέσω της ηλεκτρονικής σελίδας κοινωνικής δικτύωσης Facebook, όπου ο κ. Σπύρος Γαληνός, πολιτευτής και γραμματέας Αιγαίου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, εξέφρασε αρχικά την αντίθεσή του στη συμμετοχή των Τούρκων επιστημόνων. «Πληροφορούμε ότι οι τοπικοί φορείς και ιδιαίτερα η Περιφέρεια βορείου Αιγαίου, υπό την αιγίδα της οποίας θα πραγματοποιηθούν οι εορτασμοί, προγραμματίζει εκδήλωση στην οποία θα προσκληθούν και Τούρκοι ομιλητές, να πουν για τα τότε γεγονότα όπως οι ίδιοι τα ερμηνεύουν και τα δικαιολογούν», σημείωσε ο κ. Γαληνός θέτοντας στη συνέχεια σειρά ερωτημάτων:

«1. Είναι σε γνώση της ελληνικής κυβέρνησης και των υπευθύνων εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας αυτή η επιλογή;

2. Σε τι εξυπηρετεί και ποιοι είναι οι στόχοι της.

3. Αν έχει υπάρξει ενημέρωση του Περιφερειακού Συμβουλίου, των περιφερειακών παρατάξεων και ποια είναι η θέση τους.

4. Αν υπήρξε ενημέρωση των τοπικών φορέων, Δήμου Λέσβου, και ποια είναι η θέση τους.

5. Αν υπήρξε ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων, των τοπικών τους οργανώσεων και ποια είναι η θέση τους.»

Τη σκυτάλη πήρε λίγες ώρες μετά ο κ. Τέρενς Κουίκ, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και τομεάρχης Εξωτερικών των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Και αυτός, όπως και ο κ. Γαληνός, παραπληροφορούμενοι όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια, αναφέρεται σε ερώτηση που κατέθεσε στον υπουργό Εξωτερικών, «σε απόφαση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου να εμπλέξει Τούρκους ομιλητές, με την από χέρι πλαστογραφημένη δική τους εκδοχή… της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, στις πανηγυρικές εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια απελευθέρωσης της Λέσβου, που εκ των πραγμάτων, είναι η απολύτως κορυφαία επέτειος για το νησί».

Ανάλογα ερωτήματα με τον κ. Γαληνό έθεσε και ο κ. Κουίκ, ρωτώντας:

- Αν είναι σε γνώση της ελληνικής κυβέρνησης και των υπευθύνων της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας αυτή η επιλογή,

- αν αληθεύει ότι οι Τούρκοι καθηγητές ζήτησαν να έχουν προκαταβολικά τη μετάφραση των ομιλιών των Ελλήνων ομιλητών, που αν συμβαίνει έστω και σε μορφή περίληψης (σ.σ. !!!)

- με ποιο σκεπτικό η Οργανωτική Επιτροπή των «Ελευθερίων» ενέπλεξε για τη σημαντικότατη επέτειο των 100 χρόνων τους Τούρκους ομιλητές, όταν είναι γνωστό ότι από πλευράς Τουρκίας πλαστογραφείται ασύστολα η ελληνική ιστορία και στο σκέλος της ελληνικής επανάστασης του ’21 (σ.σ. ο κ. Κουίκ επιμένει, αποδεικνύοντας ότι αγνοεί πλήρως το θέμα του Συνεδρίου και έχει πέσει θύμα κακοήθους παραπληροφόρησης, να αναφέρεται σε συνέδριο περί της επανάστασης του 1821);

Σα να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, ο κ. Κουίκ προαναγγέλλει και «αντιδράσεις από Έλληνες πολίτες». Και όπως χαρακτηριστικά λέει, «όχι μόνο εκείνοι που θα παρευρίσκονται στις εκδηλώσεις, αλλά γενικά οι πολίτες της Λέσβου και όχι μόνο, όταν θα ακούν την ιστορία της Επανάστασης, της Εθνικής Παλιγγενεσίας, της ποτισμένης με το αίμα των Ελλήνων, στην ανιστόρητη έκδοση που προσπαθούν να επιβάλουν η Άγκυρα και ορισμένοι Έλληνες “κουλτουριάρηδες”». Εδώ ας σημειωθεί ότι για τρίτη φορά ο κ. Κουίκ αναφέρεται σε συνέδριο περί της εθνικής παλιγγενεσίας, δηλαδή περί της επανάστασης του 1821! Άρα ή εκείνος που κατέθεσε την ερώτησή του ή ο όποιος πληροφοριοδότης του, αν μη τι άλλο αγνοεί στοιχειωδώς θέματα ιστορίας.

Εδώ ας σημειωθεί ότι ο κ. Κουίκ δηλώνει: «Μαζί με το Σπύρο Γαληνό, διευκρινίζουμε ότι δεν είμαστε αντίθετοι σε μία ημερίδα, ανεξάρτητα με το αν έχει να κάνει με την ελληνική ιστορία, την οποία - όπως προαναφέραμε - συνεχώς παραχαράσσει η τουρκική πλευρά. Αλλά άλλο επιστημονική ημερίδα σε ανύποπτο χρόνο και άλλο να παίρνει τη μορφή πανηγυρικής εκδήλωσης στα “Ελευθέρια” που θα ζήσει το νησί της Λέσβου το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.»

Λάθος κατάλαβε…
Λίγες ώρες μετά, όμως, έγινε γνωστό ότι η όλη υπόθεση δεν ήταν παρά μια έκρηξη υπερβάλλοντος εθνικισμού νεόκοπου φίλου του κ. Κουίκ., του κ. Γαληνού αλλά και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, που συμμετείχε σε σύσκεψη της επιστημονικής επιτροπής του Συνεδρίου ως μη όφειλε, μεταφέροντας στη συνέχεια «ό,τι κατάλαβε», στην κυριολεξία, από όσα άκουσε, στους νέους πολιτικούς του φίλους. Εδώ ας σημειωθεί η μεγάλη ευθύνη του συνόλου των μελών της επιστημονικής επιτροπής και ιδιαίτερα του φιλοξενούντος τη συνεδρίαση στο σπίτι του μέλους της, που επέτρεψε τη συμμετοχή τού εν λόγω ατόμου σε μια τόσο σημαντική διαδικασία.

Τι συμβαίνει όμως στην πραγματικότητα; Την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου το πρωί η πρώτη συνεδρία του επιστημονικού Συνεδρίου έχει θέμα «Όψεις της περιόδου τού Τανζιμάτ (χριστιανική και μουσουλμανική δικαιική τάξη, αλλαξοθρησκεία)», σε αυτή, δε, θα προεδρεύσει ο πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών, υποστράτηγος εν αποστρατεία Στρατής Χαραλάμπους. Στη διάρκεια της Συνεδρίας, δυο ειδικοί επιστήμονες καθηγητές πανεπιστημίων θα μιλήσουν ο μεν πρώτος, Μετίν Ουνβέρ, με θέμα «Δημογέροντες και οθωμανική φορολογική πολιτική στη Λέσβο, κατά τις μεταρρυθμίσεις τού Τανζιμάτ, μετά τον παγετό, στα μέσα του 19ου αιώνα», ο δε δεύτερος, Μοχάμεντ Σεϊχάν, με θέμα «Οθωμανικά Δικαστήρια: Μία διέξοδος των κατοίκων της Λέσβου κατά την οθωμανική περίοδο». Τα παραπάνω θέματα κατά τα στελέχη των Ανεξάρτητων Ελλήνων προκαλούν το εθνικό φρόνημα των νησιωτών!

Αστειότητες μεν, πλην όμως επικίνδυνες αστειότητες για το φρόνημα και την αναγκαία ενότητα των νησιωτών και ιδιαίτερα των ακριτών, από ένα κόμμα που θέλει να κυβερνήσει και έναν πολιτευτή που ευελπιστεί μάλιστα να γίνει δήμαρχος όλων των πολιτών της Λέσβου.

Χαμηλοί τόνοι
Χθες η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, προσπαθώντας να κρατήσει χαμηλούς τόνους και να μην πολώσει την κατάσταση, έσπευσε να δώσει στη δημοσιότητα ανακοίνωση της επιστημονικής επιτροπής, σημειώνοντας ότι «η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, έχοντας επίγνωση του θεσμικού της ρόλου, αλλά και της ευθύνης για τη διοργάνωση των εκδηλώσεων για την υπερήφανη Επέτειο των 100 χρόνων από Απελευθέρωση των νησιών μας, δεν πρόκειται να μπει στη διαδικασία μιας επιτηδευμένης δημόσιας αντιπαράθεσης που επιχειρείται, για τη δημιουργία εντυπώσεων».

Στην ουσία των όποιων ερωτημάτων τέθηκαν, απάντησε λοιπόν η επιστημονική επιτροπή, σημειώνοντας πως «το επιστημονικό αυτό Συνέδριο φιλοδόξησε να είναι διεθνές. Μετά τη δημόσια πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο Συνέδριο, ανταποκρίθηκαν δύο Τούρκοι ιστορικοί, ανταπόκριση που ήταν αναμενόμενη και επιθυμητή, καθώς τα οθωμανικά αρχεία της γείτονος χώρας προσφέρουν πλήθος πληροφοριών για την ιστορία της Λέσβου κατά την περίοδο της οθωμανικής κυριαρχίας. Η προσέγγιση ιστοριογραφικών ζητημάτων και η επιστημονική συζήτηση από έγκριτους ιστορικούς οποιασδήποτε εθνικότητας, αποτελεί βασικό σκοπό κάθε επιστημονικού συνεδρίου». Με ομόφωνή της απόφαση, καταλήγει η επιστημονική επιτροπή, ενέκρινε τόσο τη συμμετοχή των δύο Τούρκων συνέδρων, όσο και την αντίστοιχη των 23 Ελλήνων, αφού εξέτασε με λεπτομέρεια τις περιλήψεις που της υποβλήθηκαν.

Τέλος, την επιστημονική επιτροπή του Συνεδρίου αποτελούν εγνωσμένης αξίας επιστήμονες και συγκεκριμένα ο Στρατής Αναγνώστου, δρ. Πανεπιστημίου Αιγαίου και σχολικός σύμβουλος Φιλολόγων Ν. Λέσβου, ο Αθανάσιος Ι. Καλαμάτας, δρ. Θεολογίας Α.Π.Θ. και εκπρόσωπος της Εταιρείας Λεσβιακών Μελετών, η Μαρία Μανδαμαδιώτου, δρ. Ιστορίας του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (Kings College), ο Παναγιώτης Μιχαηλάρης, δρ. Ιστορίας και διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, ο Παναγιώτης Παρασκευαΐδης, επίτιμος σχολικός σύμβουλος Φιλολόγων Ν. Λέσβου και εκπρόσωπος της Εταιρείας Αιολικών Μελετών, ο Παναγιώτης Σκορδάς, δρ. Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Ν. Λέσβου, και η Μαρία Σταματογιαννοπούλου, μόνιμη επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey