Εμπειρογνώμονες από το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων τής UNESCO αξιολογούν την υποψηφιότητα του Γεωπάρκου Λέσβου

Μπορούμε να τα καταφέρουμε!

31/08/2012 - 16:27

Για την αξιολόγηση της αίτησης υποψηφιότητας που υποβλήθηκε μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λέσβου τον περασμένο Νοέμβριο, έρχεται στη Λέσβο από σήμερα Παρασκευή 31 Αυγούστου έως και τις 3 Σεπτεμβρίου επιτροπή εμπειρογνωμόνων από το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων τής UNESCO και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Γεωπάρκων.

Για την αξιολόγηση της αίτησης υποψηφιότητας που υποβλήθηκε μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λέσβου τον περασμένο Νοέμβριο, έρχεται στη Λέσβο από σήμερα Παρασκευή 31 Αυγούστου έως και τις 3 Σεπτεμβρίου επιτροπή εμπειρογνωμόνων από το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων τής UNESCO και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Γεωπάρκων, με σκοπό την αξιολόγηση της υποψηφιότητας του Γεωπάρκου Λέσβου ως Παγκόσμιου Γεωπάρκου.

Η επιτροπή αποτελείται από τους:
- Dr. Guy Martini, διευθυντή του Γεωπάρκου της προστατευόμενης απολιθωματοφόρας περιοχής Réserve Géologique de Haute-Provence, των γαλλικών Άλπεων και μέλος του Γραφείου Γεωπάρκων τής UNESCO.
- Dr. Andreas Schueller, διευθυντή του Γεωπάρκου της προστατευόμενης ηφαιστειακής περιοχής VulkanΕifel της Γερμανίας και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Δικτύου Γεωπάρκων.

Η επίσκεψη έχει σκοπό την αξιολόγηση των δράσεων προστασίας και ανάδειξης της φυσικής κληρονομιάς και των μνημείων, των υποδομών και των προσφερόμενων υπηρεσιών της περιοχής ώστε να ελεγχθεί αν πληρούν τα κριτήρια ποιότητας του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων και η διαδικασία αξιολόγησης τελεί υπό την εποπτεία τής UNESCO. Κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης, οι αξιολογητές τής UNESCO πρόκειται να εξετάσουν τα στοιχεία του φακέλου υποψηφιότητας του Γεωπάρκου Λέσβου, ο οποίος υποβλήθηκε στην αρμόδια Γραμματεία του Ευρωπαϊκού Δικτύου Γεωπάρκων και στην UNESCO με επιστολή του δημάρχου Λέσβου, Δημήτρη Βουνάτσου.

Ειδικότερα, θα εξετάσουν στοιχεία που αφορούν στην προστασία και ανάδειξη των γεωλογικών μνημείων και γεωτόπων, των περιοχών οικολογικού ενδιαφέροντος, τα πολιτιστικά μνημεία και τα μουσεία, τις τουριστικές υποδομές και δράσεις θεματικού τουρισμού, τις υποδομές και δράσεις περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, την τουριστική ανάπτυξη, αλλά και στοιχεία για την τοπική ανάπτυξη και τα τοπικά προϊόντα.

Από το Νοέμβριο
Ο φάκελος υποψηφιότητας υποβλήθηκε στις 30 Νοεμβρίου 2011 μετά από σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λέσβου και την υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Δήμου Λέσβου, του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Η προσπάθεια έχει την υποστήριξη και συμμετοχή τοπικών φορέων και υπηρεσιών, όπως η Κ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, η 14η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων Βορείου Αιγαίου, η Διεύθυνση Δασών Λέσβου, το Πανεπιστήμιο Αθηνών - Συλλογή Φυσικής Ιστορίας Βρίσας, το Ψηφιακό Μουσείο Ιακωβίδη, το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Αγ. Παρασκευής, το Μουσείο - Ελαιοτριβείο Βρανά στον Παπάδο, το Μουσείο Τεριάντ.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της παραμονής τους θα τους υποδεχθεί στο Δημαρχείο ο κ. Βουνάτσος και θα συναντηθούν με τοπικές αρχές και φορείς όπως ο γενικός γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Σπιλάνης, οι πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Λέσβου, το Δ.Σ. του Φορέα Τουρισμού Μολύβου και άλλοι.

«Ευκαιρία»
Στην δύσκολη συγκυρία που διανύουμε, η προσπάθεια αναγνώρισης του Γεωπάρκου Λέσβου ως Παγκόσμιου Γεωπάρκου τής UNESCO αποτελεί μια πρώτης τάξης ευκαιρία για τη συνολική ανάδειξη και προβολή του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου της Λέσβου και γενικότερα των νησιών του Αιγαίου. Η ένταξη ολόκληρου του νησιού στο δίκτυο των 87 περιοχών που αναγνωρίζονται διεθνώς ως γεωπάρκα από την UNESCO, θα συμβάλει στην προώθηση της εικόνας της Λέσβου ως τόπου με ιδιαίτερη φυσική και πολιτιστική ταυτότητα και διεθνώς αναγνωρισμένα γεωλογικά μνημεία, που θα την καταστήσουν ιδανικό προορισμό για ποιοτικό τουρισμό. Ας σημειωθεί ότι στις ευρωπαϊκές χώρες έχουν αναγνωρισθεί 50 γεωπάρκα.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey