Ερώτηση από δέκα βουλευτές τού ΣΥΡΙΖΑ, που ζητούν πρωτοβουλίες ενάντια στην κατασκευή πυρηνικών εγκαταστάσεων

Το Ακούγιου είναι εδώ!

07/08/2012 - 15:30

Πολιτικές και διπλωματικές πρωτοβουλίες ενάντια στην κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στο Ακούγιου ζητούν με ερώτησή τους προς τους υπουργούς Εξωτερικών και Περιβάλλοντος, 10 βουλευτές τού ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι, μεταφέροντας στοιχεία από πρόσφατα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, υπογραμμίζουν πως ο σχεδιασμός είναι να ξεκινήσουν οι εργασίες το 2013.

Πολιτικές και διπλωματικές πρωτοβουλίες ενάντια στην κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στο Ακούγιου ζητούν με ερώτησή τους προς τους υπουργούς Εξωτερικών και Περιβάλλοντος, 10 βουλευτές τού ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι, μεταφέροντας στοιχεία από πρόσφατα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, υπογραμμίζουν πως ο σχεδιασμός είναι να ξεκινήσουν οι εργασίες το 2013. Με νωπές τις μνήμες απ’ την τραγωδία τής Φουκουσίμα, για να μην υποθηκεύει το μέλλον όλου του ανατολικού Αιγαίου ο κίνδυνος ατυχήματος μέσα στη γειτονιά μας, είναι αναγκαία η αντίδραση της Ελλάδας.

Πριν λίγες ημέρες, ο τουρκικός Τύπος δημοσιοποίησε την παρουσίαση της μακέτας για το πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακούγιου της Τουρκίας - απέναντι από τις ακτές της Κύπρου και κοντά στο νησί της Ρόδου - από τη ρωσική Ροσάτομ, την ανάδοχο εταιρεία η οποία πρόκειται να αρχίσει τις εργασίες κατασκευής του το 2013, όπως σημειώνουν στην ερώτησή τους οι 10 βουλευτές τού ΣΥΡΙΖΑ, που συνεχίζουν αναφέροντας πως, σύμφωνα με το σχεδιασμό, το εργοστάσιο συνολικής ισχύος 4.800 μεγαβάτ θα έχει τέσσερις αντιδραστήρες, θα κατασκευαστεί πάνω σε μια τεχνητή λωρίδα ξηράς κοντά στην Αττάλεια και θα ψύχεται με νερό από τη Μεσόγειο, διαθέτοντας αντιδραστήρες νερού υπό πίεση VVER 1200.

Οι αντιδραστήρες αυτοί, όπως υπογραμμίζουν οι βουλευτές, δεν έχουν κατασκευαστεί ποτέ στο παρελθόν και δεν υπάρχουν στοιχεία για την αποτελεσματικότητά τους σε πραγματικές συνθήκες.

Δίπλα σε ρήγμα
Περιγράφοντας τις συνθήκες υπό τις οποίες γίνεται η επένδυση, οι βουλευτές τονίζουν πως διεθνείς επιστημονικές μελέτες εκτιμούν ότι η άνοδος της θερμοκρασίας του νερού λόγω της κλιματικής αλλαγής, θα μπορούσε στο μέλλον να επηρεάσει τη λειτουργία των θερμοηλεκτρικών σταθμών που ψύχονται με νερό.

«Το όλο εγχείρημα έχει καταγγελθεί δημόσια από Τούρκους επιστήμονες, όπως ο Τόλγκα Γιορμάν, καθηγητής Πυρηνικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο Οκάν της Κωνσταντινούπολης, ο οποίος επισημαίνει ότι το Ακούγιου απέχει μόλις 25 χιλιόμετρα από ένα ενεργό ρήγμα, πάνω στη ζώνη όπου συναντώνται η Αφρικανική και η Ευρασιατική τεκτονική πλάκα», υπογραμμίζουν οι Έλληνες βουλευτές.

Όπως θυμίζουν, το σχέδιο για την κατασκευή του σταθμού τού Ακούγιου συναντά επί δύο δεκαετίες σημαντικές αντιδράσεις και από την τουρκική κοινωνία, ενώ αντιπυρηνικές οργανώσεις στην ευρύτερη περιοχή τής Μερσίν (όπου υπάγεται το χωριό Ακούγιου) ετοιμάζουν νέες μαζικές κινητοποιήσεις από τις αρχές Αυγούστου.

Εκτενής αναφορά γίνεται στην ίδια ερώτηση στην τραγωδία τής Φουκουσίμα, αφού όπως λένε η Ιαπωνία ζει ακόμη τον πυρηνικό εφιάλτη και τις επιπτώσεις του στη δημόσια υγεία, παρά την αδιαμφισβήτητη ανωτερότητά της σε επίπεδο οργάνωσης σε σχέση με την Τουρκία. Μάλιστα, στον απόηχο της τραγωδίας στη Φουκουσίμα, η Γερμανία αποφάσισε να κλείσει τα 17 πυρηνικά της εργοστάσια έως το 2022 και η Ιταλία με δημοψήφισμα αποφάσισε να απαγορεύσει τη δημιουργία τους στα εδάφη της.

Αντίδραση…
«Η ελληνική κυβέρνηση δικαιούται να απαιτήσει πλήρη έκθεση ασφαλείας των εγκαταστάσεων, αντισεισμική και περιβαλλοντική έκθεση, αλλά και να χρησιμοποιήσει ως μοχλό πίεσης για την ακύρωση του σχεδίου τις επιστημονικές αρνητικές εκθέσεις και τη μέχρι τώρα τραυματική διεθνή εμπειρία», επισημαίνουν οι 10 βουλευτές, που ρωτούν τους υπουργούς ποιες συγκεκριμένες διπλωματικές και πολιτικές πρωτοβουλίες προτίθενται να αναλάβουν ενάντια στην προωθούμενη κατασκευή πυρηνικών εγκαταστάσεων στο Ακούγιου της Τουρκίας, με δεδομένες τις δυνατότητες που παρέχονται στην Ελλάδα, ως γειτονική χώρα, από τις διεθνείς συνθήκες, σχετικά και με την προστασία του θαλάσσιου χώρου που ενώνει τις δύο χώρες και ο οποίος ανά πάσα στιγμή απειλείται με ραδιενεργή επιμόλυνση.

Ακόμη ρωτούν, με δεδομένες τις πάγιες δημόσιες δεσμεύσεις της χώρας μας που την τοποθετούν μεταξύ των μη φιλοπυρηνικών δυνάμεων, για ποιο λόγο δεν έχει υπάρξει καμμία αντίδραση από την πλευρά της κυβέρνησης μέχρι τώρα, αλλά και γιατί δεν πρωτοστατεί στη δημιουργία αποπυρηνικοποιημένης Μέσης Ανατολής, στηρίζοντας τη φινλανδική πρωτοβουλία να οργανωθεί, εντός του 2012, διεθνής διάσκεψη για το θέμα υπό την αιγίδα τού ΟΗΕ. Τέλος, ρωτούν πώς αντιμετωπίζουν τα σχέδια της Τουρκίας για την κατασκευή δύο επιπλέον πυρηνικών εργοστασίων, τα οποία η ίδια ρωσική εταιρεία επιθυμεί διακαώς να αναλάβει.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey