Στο μικροσκόπιο Κ. Μουτζούρη όλα τα προβλήματα των λιμενικών υποδομών

Κάθε λιμάνι και καημός… νομιμότητας

07/08/2012 - 15:26

Ευρεία σύσκεψη για τα προβλήματα των λιμενικών υποδομών, σε μια προσπάθεια συστηματικής αντιμετώπισης ζητημάτων που χρονίζουν, προγραμματίζει αύριο στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου ο γενικός γραμματέας Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής, Κώστας Μουτζούρης, παρουσία του υπουργού Κωστή Μουσουρούλη και με τη συμμετοχή των προέδρων των Λιμενικών Ταμείων όλης της χώρας.

Ευρεία σύσκεψη για τα προβλήματα των λιμενικών υποδομών, σε μια προσπάθεια συστηματικής αντιμετώπισης ζητημάτων που χρονίζουν, προγραμματίζει αύριο στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου ο γενικός γραμματέας Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής, Κώστας Μουτζούρης, παρουσία του υπουργού Κωστή Μουσουρούλη και με τη συμμετοχή των προέδρων των Λιμενικών Ταμείων όλης της χώρας.

Ειδικά για τα λιμάνια της Λέσβου, υπάρχει η ανάγκη ολοκλήρωσης της διαδικασίας νομιμοποίησής του, που έχει ξεκινήσει από πέρυσι αλλά προσκρούει σε μια σειρά από προβλήματα.

Εν όψει της αυριανής σύσκεψης, έγινε την Κυριακή στη Μυτιλήνη, με πρωτοβουλία του δημάρχου Λέσβου, Δημήτρη Βουνάτσου, ειδική συνεργασία της δημοτικής αρχής με το Λιμενικό Ταμείο Λέσβου, παρουσία του γενικού γραμματέα και πρώην πρύτανη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, του προέδρου του Λιμενικού Ταμείου Λέσβου, Κώστα Κορδώνη, και του αντιδημάρχου Προγραμματισμού, Γιάννη Τσακίρη, όπου και εξετάστηκε το θέμα της κατάσταση των λιμανιών και των λιμενικών καταφυγίων στο νησί.

Ο δήμαρχος ανέλυσε τις μέχρι σήμερα δράσεις της δημοτικής αρχής για τη νομιμοποίηση των 39 «αδέσποτων-ορφανών» λιμενικών καταφυγίων που υπάρχουν στη Λέσβο, την κατάσταση του λιμανιού του Πλωμαρίου και της κατεστραμμένης προβλήτας-μαρίνας του, καθώς και άλλων λιμανιών της Λέσβου.

Επίσης ενημέρωσε τον κ. Μουτζούρη για την αίτηση που έχει υποβληθεί από το Δήμο για να περιέλθει, σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, το Λιμενικό Ταμείο Λέσβου και το λιμάνι της Μυτιλήνης στο Δήμο, όπως ισχύει σε άλλα νησιά στη χώρα, π.χ. Λήμνος.

Πύλες εισόδου
Ο κ. Βουνάτσος έθεσε ακόμη το ζήτημα της δημιουργίας πύλης εισόδου τουριστών στην Πέτρα, η οποία «καρκινοβατεί» επί μια δεκαετία, πρόβλημα το οποίο - όπως αναφέρεται σε σχετικό Δελτίο Τύπου του Δήμου Λέσβου - «έχει πάρει το δρόμο της επίλυσής του μετά από προσωπικές επαφές του δημάρχου με τους αρμοδίους και για το οποίο θα υπάρξει λεπτομερής ανακοίνωση μόλις ολοκληρωθεί η προσπάθεια, καθώς επίσης και για τη σχεδιαζόμενη πύλη εισόδου στο Πλωμάρι».

Αναλυτικές πληροφορίες έδωσε στον κ. Μουτζούρη ο αντιδήμαρχος Γιάννης Τσακίρης και ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Λέσβου, Κώστας Κορδώνης.

Ο γενικός γραμματέας Λιμένων & Λιμενικής Πολιτικής ευχαρίστησε το δήμαρχο, τον αντιδήμαρχο και τον πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Λέσβου για την εμπεριστατωμένη και πολύωρη ενημέρωση, συνεχάρη τη δημοτική αρχή για τις πρωτοβουλίες της και δήλωσε ότι επειδή έχει και προσωπική γνώση για την κατάσταση των λιμανιών και των λιμενικών καταφυγίων στο νησί, θα κάνει ό,τι χρειάζεται για την τακτοποίηση αυτών των θεμάτων.

Θυμίζουμε ότι για το θέμα της νομιμοποίησης κάθε κατασκευής που είχε γίνει στο παρελθόν χωρίς άδεια στον αιγιαλό και στην παραλία ή εντός της θάλασσας, είχε αναληφθεί πρωτοβουλία σε συνεργασία του Δήμου με το Λιμενικό ταμείο, αφού δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί νόμιμα οποιοδήποτε νέο έργο, ακόμα και απλές εργασίες όπως ο καθαρισμός, αν δεν εκδοθεί απόφαση νομιμοποίησης των λιμένων. Στα 39 λιμάνια πρέπει να νομιμοποιηθούν κατασκευές που αφορούν κυρίως σε αλιευτικά καταφύγια, προβόλους, έργα προστασίας ακτής κ.λπ. και έχουν υλοποιηθεί εδώ και πολλές δεκαετίες, ενδεχομένως και πριν το 1940.


λεζάντα

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey