Ερώτηση Παύλου Βογιατζή για την αποκατάσταση των «αδικιών» του «Καλλικράτη»

«Πάσα» σε Αθανασίου

28/07/2012 - 14:24

Δύο πρώην νομάρχες και νυν βουλευτές τής Ν.Δ., οι Παύλος Βογιατζής και Ηλίας Βλαχογιάννης, επέλεξαν η κοινοβουλευτική τους θητεία να ξεκινήσει με ερώτηση για το θέμα του «Καλλικράτη» και το σχεδιασμό της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά στην αποκατάσταση αδικιών σχετικών με τις αρμοδιότητες και το χωροταξικό.

Δύο πρώην νομάρχες και νυν βουλευτές τής Ν.Δ., οι Παύλος Βογιατζής και Ηλίας Βλαχογιάννης, επέλεξαν η κοινοβουλευτική τους θητεία να ξεκινήσει με ερώτηση για το θέμα του «Καλλικράτη» και το σχεδιασμό της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά στην αποκατάσταση αδικιών σχετικών με τις αρμοδιότητες και το χωροταξικό. Δεδομένων των δηλώσεων που έχουν γίνει με την ανάληψη των καθηκόντων του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Χαράλαμπου Αθανασίου, για αλλαγή του «Καλλικράτη» με τη δημιουργία περισσότερων δήμων στη Λέσβο, η χθεσινή ερώτηση του κ. Βογιατζή εμμέσως αποτελεί την καλύτερη «πάσα» για να ανοίξει κι επισήμως το θέμα.

«Με το σχέδιο “Καλλικράτης” επιχειρήθηκε μεγάλη τομή στα αυτοδιοικητικά πράγματα του τόπου μας. Το εγχείρημα ήταν σίγουρα θετικό. Παρ’ όλα αυτά, για διάφορους λόγους, τόσο σε θέματα αρμοδιοτήτων όσο κυρίως και σε θέματα εδαφικών ορίων (χωροταξικό), δεν υιοθετήθηκαν οι προτάσεις των ΚΕΔΚΕ, ΕΝΑΕ, αλλά και των τοπικών κοινωνιών, με αποτέλεσμα να παρατηρηθούν πολλές αδικίες», σημειώνουν οι πρώην νομάρχες Λέσβου και Τρικάλων σε ερώτησή τους προς τον υπουργό Εσωτερικών, Ευριπίδη Στυλιανίδη. Οι προερχόμενοι απ’ την αυτοδιοίκηση γνωρίζουν το θέμα, έχουν στηρίξει το θεσμό, αλλά έχουν και διαμορφωμένη άποψη για τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στις περιοχές τους απ’ την εφαρμογή του.

Νησιά και ορεινά
Ειδικά ο κ. Βογιατζής, που αρχικά δεν εναντιώθηκε στην προοπτική δημιουργίας ενός δήμου, φαίνεται ότι στην πράξη έχει διαπιστώσει στον ενάμιση χρόνο λειτουργίας του ενιαίου Δήμου πόσο επιτακτική είναι η αλλαγή του χωροταξικού. Για αυτό και το ζήτημα που θέτουν στον αρμόδιο υπουργό με την ερώτησή τους, είναι «αν προτίθεται να επανεξετάσει το σχέδιο και να αποκαταστήσει τις αδικίες, κυρίως σε ό,τι αφορά στις νησιωτικές και στις ορεινές περιοχές της χώρας μας».

Πέρα απ’ το χωροταξικό, επείγει να επανεξεταστούν και θέματα αρμοδιοτήτων, αφού μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να υπάρξουν ακόμη 12 αρμοδιότητες που θα επωμιστούν οι δήμοι, δίχως - όπως συμβαίνει συνήθως - να μεταφέρονται και οι ανάλογοι πόροι και το προσωπικό.

Όπως σχολίασε ο κ. Βογιατζής, όμως, από μόνο του το θέμα του χωροταξικού σχετίζεται άμεσα με τις αρμοδιότητες, αφού για παράδειγμα αν ο ενιαίος Δήμος Λέσβου χωριστεί σε πέντε, θα πρέπει αναλόγως να μοιραστεί και η Πολεοδομία, που ως γνωστόν διατηρεί στη Λέσβο ενιαίο αρχείο. Οπότε, δεν αποκλείεται στα νησιά να υπάρξει και ζήτημα επαναφοράς αρμοδιοτήτων στην αντίστοιχη περιφερειακή ενότητα.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey