Παρέμβαση Ρόδης Κράτσα για διασφάλιση πόρων στο Βόρειο Αιγαίο στο ΕΣΠΑ 2

«Βαρίδι» το πλούσιο παρελθόν

27/07/2012 - 14:57

Ένα θέμα που ανέδειξε στις αρχές του μήνα και το «Ε», φέρνει στην επικαιρότητα η ευρωβουλευτής τής Ν.Δ. Ρόδη Κράτσα, δηλώνοντας πως δίνεται μάχη στο ευρωκοινοβούλιο προκειμένου να διασφαλιστούν ικανοποιητικοί πόροι για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου την επόμενη προγραμματική περίοδο.

Ένα θέμα που ανέδειξε στις αρχές του μήνα και το «Ε», φέρνει στην επικαιρότητα η ευρωβουλευτής τής Ν.Δ. Ρόδη Κράτσα, δηλώνοντας πως δίνεται μάχη στο ευρωκοινοβούλιο προκειμένου να διασφαλιστούν ικανοποιητικοί πόροι για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου την επόμενη προγραμματική περίοδο. Κι αυτό γιατί η Περιφέρεια αλλάζει κατηγορία, ή όπως επισημαίναμε «δυστυχώς έγινε πλούσια», βάσει φυσικά των στοιχείων της τριετίας 2008 - 2010.

«Από “ευημερία” πάμε καλά», σημειώνει σε χθεσινή της ανακοίνωση η κ. Κράτσα, υπογραμμίζοντας πως τα νησιά του Βορείου Αιγαίου βγαίνουν από την κατηγορία των φτωχών περιοχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και χάνουν και μερίδιο των πόρων των Διαρθρωτικών Ταμείων για την ανάπτυξή τους.

Τουλάχιστον τα 2/3
«Βρισκόμαστε πλέον στην κατηγορία “σχετικής ευημερίας”, αλλά αυτό δεν αποτυπώνει την πραγματική οικονομική κατάσταση, αφού τα στατιστικά στοιχεία που χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό των μεριδίων της περιόδου 2014 - 2020, είναι της περιόδου 2008 - 2010», επισημαίνει η βουλευτής, τονίζοντας πως στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «δίνουμε μάχη, το ίδιο κάνει και η ελληνική κυβέρνηση, για να διατεθούν τουλάχιστον τα 2/3 των πόρων της τρέχουσας περιόδου. Η αξιοπιστία της χώρας, η καλή απορρόφηση των υπαρχόντων κονδυλίων, είναι για εμάς διαπραγματευτικά όπλα.».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν ανακοινωθεί, στην κατηγορία των ανεπτυγμένων περιφερειών (το ΑΕΠ είναι 90% έως 100% του κοινοτικού μέσου όρου) παραμένει απ’ την Ελλάδα η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ανεβαίνει η Περιφέρεια Αττικής.

Στην ενδιάμεση κατηγορία (75% - 90% τού ΑΕΠ του κοινοτικού μέσου όρου) κατεβαίνει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, που τώρα στο ΕΣΠΑ είναι στην πρώτη κατηγορία, παραμένει η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ενώ ανεβαίνουν από την τρίτη (κάτω από το 75% του κοινοτικού μέσου όρου) οι Περιφέρειες Κρήτης, Βορείου Αιγαίου, Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων.

Όποιος όμως «ανεβαίνει κατηγορία», εν προκειμένω το Βόρειο Αιγαίο, θα είναι αντιμέτωπος με πολύ λιγότερες χρηματοδοτήσεις στο ΕΣΠΑ 2 της περιόδου 2014 - 2020, ακόμη και αν καρποφορήσει η προσπάθεια που ανακοίνωσε η κ. Κράτσα να εξασφαλιστούν τα 2/3 των πόρων τού ΕΣΠΑ.

Σε γενικές γραμμές αυτό σημαίνει πως στην καλύτερη περίπτωση το περιφερειακό πρόγραμμα για το Βόρειο Αιγαίο χάνει περί τα 150 εκατ. ευρώ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey