Ακτοπλοΐα και νησιωτική πολιτική στις προτεραιότητες Σπιλάνη

Αποχώρηση Χαλκιώτη με αιχμές για Χρυσοχοΐδη

26/07/2012 - 14:58

Με αιχμές κατά του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για την πρακτική του που οδηγούσε στην κατάργηση της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, αποχώρησε χθες από το κτήριο της οδού Μικράς Ασίας ο Δημήτρης Χαλκιώτης.

Με αιχμές κατά του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για την πρακτική του που οδηγούσε στην κατάργηση της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, αποχώρησε χθες από το κτήριο της οδού Μικράς Ασίας ο Δημήτρης Χαλκιώτης. Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χθες το μεσημέρι ο απερχόμενος γενικός γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και ο νέος, Γιάννης Σπιλάνης, ρωτήσαμε τι θα γίνει με την ακτοπλοΐα και τον κίνδυνο ο Οκτώβριος να βρει τα νησιά μας χωρίς πλοία. Ο κ. Χαλκιώτης κούνησε το κεφάλι του, δείχνοντας ότι κατανοεί πλήρως τον κίνδυνο και δε θεωρεί τα όσα γράφονται και λέγονται αυτές τις μέρες δημοσιογραφικές υπερβολές. Ο κ. Σπιλάνης μίλησε για λάθη που έγιναν από την πλευρά των ναυτιλιακών εταιρειών στις επενδύσεις τους τα προηγούμενα χρόνια κι ανέφερε ότι κατασκεύασαν ταχύπλοα πλοία, που ήξεραν ότι θα κινούνται λίγους μήνες με συνέπεια να μην μπορεί να γίνει απόσβεση των κεφαλαίων που επενδύθηκαν σε αυτά.

Η αναφορά αυτή φωτογράφισε την περίπτωση της ΝΕΛ και τα ταχύπλοα της σειράς «Αίολος». Ακόμη, ο κ. Σπιλάνης έθεσε θέμα ορθής κατανομής των πλοίων ώστε να καλύπτονται οι υπάρχουσες ανάγκες και σημείωσε ότι οι ακτοπλοϊκές συνδέσεις είναι υπηρεσίες δημοσίου συμφέροντος στις οποίες δραστηριοποιούνται ιδιωτικές επιχειρήσεις. Εντέχνως, ο κ. Σπιλάνης απέφυγε να επιβεβαιώσει τους φόβους που υπάρχουν, ταυτόχρονα όμως απέφυγε και να τους διαψεύσει.

Προβλήματα…
Η ακτοπλοΐα και ιδιαίτερα οι άγονες γραμμές θα είναι ένα από τα πρώτα προβλήματα που θα κληθεί να λύσει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου. Εξίσου μεγάλη σημασία δίνει ο κ. Σπιλάνης στα θέματα που αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος στο Αιγαίο, όπως δήλωσε χθες το μεσημέρι από την αίθουσα συνεδριάσεων της Γενικής Γραμματείας στη Μυτιλήνη παρουσία των εργαζομένων της υπηρεσίας.

Όμως, το κύριο έργο του θα είναι η χάραξη νησιωτικής πολιτικής και ο επαναπροσδιορισμός του ρόλου της Γενικής Γραμματείας. Σε ερώτηση αν υπάρχει θέμα πλεονάζοντος προσωπικού, το απέκλεισε και έκανε λόγο για ανάγκες που μπορούν να δημιουργηθούν από τον επαναπροσδιορισμό των αρμοδιοτήτων της υπηρεσίας.

Μεγάλη βαρύτητα δίνει ο κ. Σπιλάνης και στην ενεργοποίηση του Ινστιτούτου Νησιωτικής Πολιτικής, το οποίο βλέπει ως επιστημονικό βραχίονα της Γενικής Γραμματείας, που θα την τροφοδοτεί με στοιχεία ώστε να σχεδιάζει πολιτικές που θα λύνουν προβλήματα των νησιών.

Αναφερόμενος στο συνολικό έργο της υπηρεσίας και την εικόνα που δίνει στην κοινωνία, είπε πως δεν υπάρχει περιθώριο ανοχής και επιπλέον η υπηρεσία θα αξιολογείται, όπως όλες οι υπηρεσίες του δημοσίου τομέα, για την αποτελεσματικότητά της.

Η έλευση του υπουργού Κωστή Μουσουρούλη στη Λέσβο θα γίνει τις επόμενες εβδομάδες, όταν θα έχει κάτι συγκεκριμένο να πει, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σπιλάνης, προλαβαίνοντας τη σχετική ερώτηση των δημοσιογράφων.

«Εργαλείο…»
Από την πλευρά του, ο απερχόμενος γενικός γραμματέας, Δημήτρης Χαλκιώτης, σημείωσε ότι η Γενική Γραμματεία είναι το μόνο εργαλείο που έχει στα χέρια της η κυβέρνηση για να χαράξει νησιωτική πολιτική. Ο ρόλος αυτός θεωρεί ότι διαρθρώνεται σε τρία επίπεδα. Το πρώτο είναι οι αρμοδιότητες που εκ του Συντάγματος δεν μπορούν να παραχωρηθούν στην αυτοδιοίκηση, όπως είναι η προστασία του περιβάλλοντος. Το δεύτερο επίπεδο είναι η χάραξη της νησιωτικής πολιτικής και το τρίτο επίπεδο είναι ο διαμεσολαβητικός ρόλος μεταξύ των τοπικών κοινωνιών και της κυβέρνησης.

Δεν παρέλειψε επίσης να επικρίνει την πρόταση Χρυσοχοΐδη που ζητούσε την κατάργηση της Γενικής Γραμματείας, ενώ αναφερόμενος στη νέα κυβέρνηση, είπε ότι υπάρχει η βούληση να προχωρήσει η χάραξη της νησιωτικής πολιτικής. Ειδικώς αναφερόμενος στον κ. Σπιλάνη, εκτίμησε ότι η Γενική Γραμματεία πάει σε καλά χέρια.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey