Μήνυμα υπουργού Εθνικής Άμυνας από τον Άι-Στράτη

«Σε εθνικά θέματα δεν υπάρχουν συμβιβασμοί»

14/06/2012 - 15:24

Παρόντος του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Φραγκούλη Φράγκου, πραγματοποιήθηκε προχθές Τρίτη 12 Ιουνίου, στον Άγιο Ευστράτιο, τελετή με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από το θάνατο του υποσμηναγού Νικολάου Σιαλμά. Ο Σιαλμάς, όπως είναι γνωστό, έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια διατεταγμένης αποστολής αναχαίτισης τουρκικών μαχητικών, που είχαν εισέλθει παράνομα στο FIR Αθηνών.

Παρόντος του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Φραγκούλη Φράγκου, πραγματοποιήθηκε προχθές Τρίτη 12 Ιουνίου, στον Άγιο Ευστράτιο, τελετή με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από το θάνατο του υποσμηναγού Νικολάου Σιαλμά. Ο Σιαλμάς, όπως είναι γνωστό, έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια διατεταγμένης αποστολής αναχαίτισης τουρκικών μαχητικών, που είχαν εισέλθει παράνομα στο FIR Αθηνών.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΣ αντιστράτηγο Κ. Ζιάζια, τον αρχηγό ΓΕΝ αντιναύαρχο Κ. Χρηστίδη και τον αρχηγό ΓΕΑ αντιπτέραρχο Α. Τσαντηράκη, αλλά και από τους δημάρχους Αγίου Ευστρατίου Χαράλαμπο Μακρή και Λήμνου Αντώνη Χατζηδιαμαντή, πήγαν στο χώρο του Μνημείου Πεσόντων Αεροπόρων, στο ακρωτήριο Σιαλμά, όπου έγινε επιμνημόσυνη δέηση και τελετή. Παρόντες, ο πατέρας του άτυχου υποσμηναγού, Ανδρέας Σιαλμάς, και ο αδελφός του με την οικογένειά του.

Συγκίνηση
Στην ομιλία του, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας δήλωσε ότι βρίσκεται σε μια πραγματικά ιδιαίτερη στιγμή, «όχι απλά συγκινητική γιατί βρισκόμαστε εδώ στον τόπο της θυσίας, όπου ο Νίκος Σιαλμάς στην εκτέλεση του καθήκοντος αψήφησε τα πάντα και έκανε όχι απλά μια ηρωική πράξη, αλλά έγινε ο σηματοδότης για όλους μας. Μας έδωσε δείγμα ανδρείας και ήθους. Αισθάνομαι ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα όσον αφορά όλους εμάς. Διότι εμείς είμαστε προσκυνητές σήμερα, απλοί στρατιώτες και αποτίνουμε φόρο τιμής σε έναν ήρωα.».

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας στο λόγο του τόνισε ότι η ηρωική πράξη, θυσία του Νίκου Σιαλμά «δίνει θάρρος και σε όλους εμάς σήμερα, σε χαλεπούς και δύσκολους καιρούς, να ατενίζουμε με αισιοδοξία το μέλλον, διότι όταν έχουμε άνδρες οι οποίοι θυσιάζουν τη ζωή τους, τότε όλα τα υπόλοιπα τα οποία αναφέρονται στην καθημερινότητα, είναι μια απλή διαδικασία, σκληρή σαφώς. Αλλά με τις αξίες και τις αρχές οι οποίες τον διακατείχαν και με την πίστη του στην πατρίδα, έδειξε σε όλους εμάς ότι δε διαπραγματευόμαστε ούτε ηθικές αξίες, ούτε εθνική κυριαρχία. Οι αεροπόροι μας, το καμάρι αυτού του ελληνικού λαού, συνεχίζουν τον αγώνα τους και διαφυλάττουν την εθνική κυριαρχία στον εναέριο χώρο.».

Στο «σήμερα»
Αναφερόμενος στη σημερινή πραγματικότητα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε: «Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε ότι οι οικονομικές θυσίες που κάνει ο ελληνικός λαός, δε θα πάνε χαμένες. Καμμία σκέψη, λοιπόν, για εθνική απώλεια κυριαρχίας ή για διολίσθηση γεωστρατηγική. Διότι όταν έχεις απώλειες στον οικονομικό τομέα, αυτές είναι δυνατόν να αναπληρωθούν. Σε θέματα όμως που αφορούν την ύπαρξη αυτού του τόπου, εκεί δεν υπάρχουν συμβιβασμοί.»

Τέλος, απευθυνόμενος στον πατέρα του Νίκου Σιαλμά, Ανδρέα, τόνισε: «Είμαστε υπερήφανοι για σένα που αντέχεις, κρατάς και ήρθες εδώ μαζί μας, όχι απλά να αποτίσεις φόρο τιμής, να επικοινωνήσεις με το Νίκο. Όλοι λοιπόν αποτίνουμε το φόρο τιμής στον ήρωα, τον αδικοχαμένο, το Νικόλαο Σιαλμά, με μεγάλο σεβασμό σε αυτό το οποίο έπραξε και που αποτελεί για τους επερχόμενους, αλλά και για τους νυν υπηρετούντες στις Ένοπλες Δυνάμεις, φωτεινό παράδειγμα.»

Συγκινητικός ήταν και ο λόγος του πατέρα του Νίκου Σιαλμά, Ανδρέας, ο οποίος ευχήθηκε η θυσία του παιδιού του, «το οποίο υπερασπίστηκε την ελευθερία, τις αξίες και τα ιδανικά της πατρίδας, να γίνει παράδειγμα για τις νέες γενιές».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey