ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ «ΕΜΠΡΟΣ» του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά

«Η νησιωτικότητα είναι πλεονέκτημα που πρέπει να αξιοποιήσουμε...»

09/06/2012 - 14:54

Τις βασικές προϋποθέσεις που θέτει η ΝΔ για συνεργασία προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση, αλλά και με ποιους, εξηγεί ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, μία βδομάδα πριν τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, στη συνέντευξη που μας παραχώρησε και στην οποία καταθέτει και τη δέσμευσή του απέναντι στους νησιώτες να κάνει ό,τι είναι δυνατόν και να παλέψει με όλες του τις δυνάμεις.

Τις βασικές προϋποθέσεις που θέτει η Ν.Δ. για συνεργασία προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση, αλλά και με ποιους, εξηγεί ο πρόεδρος της Ν.Δ., Αντώνης Σαμαράς, μία βδομάδα πριν τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, στη συνέντευξη που μας παραχώρησε και στην οποία καταθέτει και τη δέσμευσή του απέναντι στους νησιώτες να κάνει ό,τι είναι δυνατόν και να παλέψει με όλες του τις δυνάμεις.

Κύριε Πρόεδρε, παρουσιάζοντας το εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση, αναφερθήκατε σε προτάσεις εφικτές, ρεαλιστικές και συνεκτικές, όπως τις χαρακτηρίσατε, σε προτάσεις που μπορούν να κάνουν τη διαφορά και να διασφαλίσουν τη θέση της χώρας στο Ευρώ, αλλάζοντας την οικονομική πολιτική της ασφυξίας και δημιουργώντας θέσεις εργασίας. Θεωρείτε ως απαραίτητη προϋπόθεση τη συμφωνία χωρίς παρεκκλίσεις, σε αυτό το σχέδιο, για οποιαδήποτε συνεργασία για το σχηματισμό κυβέρνησης; Υπάρχουν περιθώρια υπαναχωρήσεων ή διαφοροποιήσεων σε ορισμένα σημεία;
«Ανέπτυξα δέκα μέτρα που πρόκειται να επαναδιαπραγματευθούμε με τους εταίρους μας και άλλα οκτώ που πρόκειται να βάλουμε άμεσα σε εφαρμογή. Στο σύνολό τους στόχο έχουν να ανακουφίσουν την κοινωνία μας που δεν αντέχει άλλο, αλλά και να λειτουργήσουν σα μοχλοί επανεκκίνησης της Οικονομίας.

Αναφέρομαι στην αποκατάσταση των πολύ χαμηλών συντάξεων, των πολυτεκνικών επιδομάτων, της εξισωτικής για τους κτηνοτρόφους, των ζημιών που υπέστησαν από το κούρεμα του χρέους τα ασφαλιστικά ταμεία και οι ιδιώτες ομολογιούχοι.

Αναφέρομαι, ακόμη, στην επέκταση του επιδόματος ανεργίας στα δύο χρόνια, αλλά και στη χορήγησή του σε αυτοαπασχολουμένους ή καταστηματάρχες που έκλεισαν τα μαγαζιά τους.
Αναφέρομαι, επίσης, στη ρύθμιση των φορολογικών επιβαρύνσεων που έρχονται τώρα, έτσι ώστε να μην ξεπερνούν το 25% του μέσου οικογενειακού εισοδήματος. Αλλά και στην κατάργηση του χαρατσιού τής ΔΕΗ, και βέβαια στη σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών με αρχή το φόρο επιχειρήσεων και του Φ.Π.Α., με αρχή από την εστίαση.

Μείζονος σημασίας στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας είναι η επέκταση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής κατά δύο ακόμη χρόνια. Έτσι ώστε τα 11,7 δισ. ευρώ που πρέπει να βρούμε, να τα εξοικονομήσουμε χωρίς άλλα υφεσιακά και επώδυνα μέτρα. Χωρίς οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων. Αλλά από το κτύπημα της σπατάλης και της διαφθοράς.

Και βέβαια, από το σταμάτημα της ύφεσης και την επιστροφή στην ανάπτυξη. Και κυρίως, όχι από νέους φόρους, όπως εξαγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Βεβαίως να συζητήσουμε και οποιαδήποτε καινούργια πρόταση. Αλλά αυτά που προτείναμε, είναι απολύτως απαραίτητα.»

Ευρώ και ανάπτυξη

Το ερώτημα που κυριαρχεί και θα μονοπωλεί το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης όλο το επόμενο διάστημα μέχρι τις εκλογές, είναι με ποιους είναι δυνατόν να συνεργαστείτε και σε ποια βάση, ώστε να υπάρξει ένα ικανό για την αντιμετώπιση των οξύτατων προβλημάτων της χώρας κυβερνητικό σχήμα.

«Έχω πει στη διάρκεια των διερευνητικών επαφών ότι πάνω από όλα βάζουμε τη διασφάλιση της παρουσίας μας στο Ευρώ και την επαναδιαπραγμάτευση για αλλαγές στην πολιτική των τελευταίων δυόμισι χρόνων. Αλλαγές που θα επιτρέψουν την έξοδό μας από την κρίση με σίγουρα και στέρεα βήματα. Χωρίς επώδυνα και υφεσιακά μέτρα, αλλά με στροφή στην ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή, τη διάσωση θέσεων εργασίας που απειλούνται από νέα λουκέτα και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Με όποιους δέχονται αυτούς τους δύο όρους - παραμονή στο Ευρώ και στροφή της οικονομικής πολιτικής στην ανάπτυξη - μπορούμε να συνεργαστούμε. Καλό είναι να υπάρξει και ευρύτερη συμφωνία σε άλλα θέματα. Αλλά αυτά τα δύο είναι απολύτως απαραίτητα. Και δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε οποιαδήποτε “έκπτωση” απ’ αυτά…»

Η πρότασή σας, όπως καταγράφηκε και από τις δημοσκοπήσεις, βρίσκει μεγαλύτερη απήχηση και φαίνεται να προσελκύει ένα ευρύτερο φάσμα ψηφοφόρων απ’ ό,τι στις εκλογές του Μαΐου. Τι πιστεύετε ήταν εκείνο που λειτούργησε και μπορεί να λειτουργήσει και περαιτέρω υπέρ της αύξησης της εκλογικής δύναμης της Νέας Δημοκρατίας έως και τις 17 Ιουνίου;
«Ο κόσμος έστειλε ξεκάθαρα μηνύματα και έδωσε συγκεκριμένη εντολή σε όλους. Εμείς πήραμε το μήνυμα και ανταποκριθήκαμε στην εντολή του. Κάποιοι άλλοι το αγνόησαν και το περιφρόνησαν.

Υπηρετούν έτσι με τη στάση τους, το “λόμπι της δραχμής”. Έδειξαν να επιμένουν σε πολιτικές που οδηγούν την Ελλάδα σε περιπέτειες. Σε πολιτικές που - αν ποτέ εφαρμόζονταν - θα έριχναν τη χώρα στο χάος. Θα ήταν καταστροφή.

Πιστεύω ότι ο κόσμος θα έρθει, στις 17 Ιουνίου, στις κάλπες έχοντας τη σκέψη του στην επόμενη μέρα. Δε θα επιβραβεύσει όσους επαναλαμβάνουν το “λεφτά υπάρχουν”, όσους υπόσχονται να κάνουν τη χώρα ξέφραγο αμπέλι, όσους υπόσχονται να δώσουν άσυλο και επιδόματα ανεργίας σε εκατομμύρια λαθρομετανάστες, όσους απειλούν να διαλύσουν ολοκληρωτικά τον παραγωγικό της ιστό.

Ο κόσμος θέλει αλλαγή στις πολιτικές της μονόπλευρης λιτότητας. Δε θέλει όμως το χάος!

Θέλει να αλλάξει η Ελλάδα σελίδα. Όχι να επιστρέψει στον κρατισμό και το λαϊκισμό…

Αυτά όλα χρεωκόπησαν…»

Είστε, παρά τις δυσκολίες, αισιόδοξος για το εγγύς μέλλον της χώρας; Με τους κατάλληλους χειρισμούς και τις πολιτικές, πότε προσδιορίζετε πως μπορεί να αρχίσουν οι καλύτερες μέρες για την Ελλάδα;
«Οι περιστάσεις είναι εξαιρετικά δύσκολες. Βλέπετε τι γίνεται στην Ευρώπη. Από τη μια η κρίση χρέους, που παίρνει ακόμη πιο εκρηκτικές διαστάσεις σε χώρες όπως η Ισπανία. Και από την άλλη, οι ιδέες για στροφή στην ανάπτυξη όπως εκφράζονται από το νέο Γάλλο Πρόεδρο, οι ιδέες για ευρωπαϊκή εγγύηση των καταθέσεων όπως εκφράζονται από τον Ιταλό πρωθυπουργό, οι ιδέες για ευρωομόλογο. Όλα αυτά που επίμονα υποστηρίζω εδώ και δύο χρόνια.

Όσα συμβαίνουν σήμερα στην Ευρώπη, αποδεικνύουν πόσο υπεύθυνα σταθήκαμε όταν στηρίξαμε την παραμονή της χώρας μας στο Ευρώ, το κούρεμα του χρέους και τη νέα δανειακή σύμβαση. Γιατί, χωρίς αυτά, η Ελλάδα θα είχε οδηγηθεί στην ανεξέλεγκτη χρεωκοπία εδώ και καιρό…

Αποδεικνύουν, ακόμα, πόσο αναγκαία είναι η διασφάλιση της παρουσίας μας στην Ευρώπη. Έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε τους άμεσους, πολύ σοβαρούς κινδύνους, που δε θα μπορούσαμε να αποφύγουμε αν βρισκόμασταν εκτός Ευρώπης.

Αλλά και να κερδίσουμε χρόνο, τώρα που αλλάζει η Ευρώπη. Ώστε να αλλάξουμε και εμείς τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν στη χώρα μας.

Πράγματι, λοιπόν, βρισκόμαστε μπροστά σε τεράστιους κινδύνους. Περπατούμε στην άκρη του γκρεμού. Ένα λάθος, ένα ατύχημα, μπορεί να μας ρίξει στο χάος.

Πιστεύω ότι μέσα στους επόμενους μήνες μπορεί να υπάρξει αλλαγή ψυχολογίας. Κι από το φθινόπωρο μπορεί να φανούν οι πρώτες σοβαρές ενδείξεις αλλαγής πορείας.

Φτάνει να αποφύγουμε τους τυχοδιωκτισμούς, να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις και να εφαρμόσουμε πιστά το σχέδιό μας.»

Υποχρέωση, όχι χάρη

Υπάρχουν επιμέρους ζητήματα που απασχολούν έντονα και τη νησιωτική χώρα, όπως ο τουρισμός και η ναυτιλία, για τα οποία έχετε σαφείς διατυπωμένες θέσεις. Υπάρχουν όμως και θέματα, για τα οποία τα νησιά περιμένουν την ειδική αντιμετώπιση που προστάζει η ιδιαιτερότητα της νησιωτικότητας. Τέτοια θέματα-αιτήματα των νησιωτικών κοινωνιών, όπως για παράδειγμα η διατήρηση των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. ή η κατάργηση της απαράδεκτης χωροταξικής αντίληψης «κάθε νησί ένας δήμος» που επέβαλε ο «Καλλικράτης», θα τα ικανοποιήσετε;
«Έχω μιλήσει πολλές φορές για την ανάγκη ενός μικρού και ευέλικτου κυβερνητικού σχήματος. Έτσι ώστε να σηματοδοτήσουμε και να δρομολογήσουμε τη συρρίκνωση του σπάταλου κράτους, την άρση των πολλών συναρμοδιοτήτων, την πάταξη της γραφειοκρατίας, που πνίγει τα πάντα και ταλαιπωρεί τους πολίτες.

Ταυτόχρονα, έχω δεσμευτεί πως στο σχήμα αυτό θα υπάρχουν ξανά τα Υπουργεία της Ναυτιλίας και του Τουρισμού, που κατάργησε ο Γ. Παπανδρέου. Αφορούν, άλλωστε, δύο βασικούς πυλώνες της οικονομίας μας, του εθνικού προϊόντος και της απασχόλησης. Αφορούν τη νησιωτική Ελλάδα και τους ακρίτες μας.

Και θέλω να υπενθυμίσω, τόσο η Ε.Ε., όσο και το Σύνταγμά μας αναγνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες της νησιωτικότητας. Δεν είναι, λοιπόν, “χάρη”, αλλά υποχρέωσή μας να δούμε από πιο κοντά, πιο αποτελεσματικά τη νησιωτική Ελλάδα. Θα κάνω ό,τι μπορώ, τόσο σε εθνικό επίπεδο, όσο και στο πλαίσιο της Ευρώπης, για να πετύχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα για τους νησιώτες μας. Δε μοιράζω ανέξοδες υποσχέσεις. Δεσμεύομαι, όμως, να παλέψω με όλες μου τις δυνάμεις.

Για την αλλαγή του “Καλλικράτη”, ήδη το εξετάζουμε. Και για το μειωμένο Φ.Π.Α. των νησιών έχουμε ήδη πάρει τις σχετικές πρωτοβουλίες.

Κάποιοι ως τώρα αντιμετωπίζουν τη νησιωτικότητα περίπου ως “μειονεξία”. Εμείς πιστεύουμε ότι είναι πλεονέκτημα, που πρέπει να αξιοποιήσουμε.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey