Πού σημειώθηκαν οι σημαντικότερες μεταβολές στη δύναμη των κομμάτων

Νέο τοπίο στον εκλογικό χάρτη

09/05/2012 - 14:29

Ίσως πιο έντονα παρά ποτέ σε εθνικές εκλογές, σε αυτές της 6ης Μαΐου παρατηρήθηκαν τόσο μεγάλες αυξομειώσεις στο ποσοστό της κομματικής δύναμης αρκετών κομμάτων. Οι μεταβολές αυτές ήταν ικανές να αλλάξουν τον κομματικό χάρτη και έτσι «δεξιά» χωριά να γίνουν «αριστερά», ή το ανάποδο.

Ίσως πιο έντονα παρά ποτέ σε εθνικές εκλογές, σε αυτές της 6ης Μαΐου παρατηρήθηκαν τόσο μεγάλες αυξομειώσεις στο ποσοστό της κομματικής δύναμης αρκετών κομμάτων. Οι μεταβολές αυτές ήταν ικανές να αλλάξουν τον κομματικό χάρτη και έτσι «δεξιά» χωριά να γίνουν «αριστερά», ή το ανάποδο. Ο μεγάλος χαμένος των εκλογών σε επίπεδο Νομού, όπως επιβεβαιώνουν και οι συγκρίσεις με το εκλογικό αποτέλεσμα του 2009, είναι το ΠΑΣΟΚ, που έφτασε σε «πράσινη» τοπική κοινότητα της Λήμνου να απολέσει πάνω απ’ το 50% της δύναμής του. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τα ισχυρά ποσοστά πρωτοεμφανιζόμενων κομμάτων ή την απρόβλεπτη ενίσχυση της Ακροδεξιάς, διαμορφώνουν έναν εντελώς νέο πολιτικό τοπίο στο χάρτη της εκλογικής περιφέρειας Λέσβου.

Ξεκινώντας απ’ την πρώτη δύναμη, χρειάζεται να επισημάνουμε ότι ποτέ άλλοτε πρώτο κόμμα, εν προκειμένω στο Νομό Λέσβου η Ν.Δ., δεν κατέγραψε μέσα σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις τόσο μικρά ποσοστά ανόδου, αλλά και τόσο μεγάλα ποσοστά μείωσης της δύναμής του.

Αύξηση στην… Πτερούντα
Όπως μάλιστα προκύπτει απ’ τον πίνακα με τις μεταβολές μεταξύ των προηγούμενων εκλογών τού 2009 με αυτές τού 2012 (σημ.: εμφανίζονται μόνο τα κόμματα που μετείχαν και στις δύο αναμετρήσεις), αν δεν ήταν επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο επικρατείας ο Αγιοπαρασκευώτης Χαράλαμπος Αθανασίου, που τον τίμησε η ιδιαίτερη πατρίδα του με σημαντική αύξηση της δύναμης της Ν.Δ., σε επίπεδο Νομού μόνο στην Πτερούντα θα αύξανε το ποσοστό της το πρώτο κόμμα των εκλογών. Ομοίως για πρώτη φορά το πρώτο κόμμα χάνει το ένα τέταρτο της δύναμής του σε κάποια χωριά σε ποσοστό, και ακόμη μεγαλύτερο αριθμό ψήφων, δεδομένης της μείωσης που παρατηρήθηκε στη συμμετοχή.

Σε πολλά χωριά, το παλιό ποσοστό τής Ν.Δ. έχει με ακρίβεια μοιραστεί μεταξύ τής Ν.Δ. και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, που «τσίμπησαν» ψήφους και από άλλες πολιτικές δυνάμεις, όπως το ΠΑΣΟΚ.

Χαρακτηριστική περίπτωση απώλειας ψηφοφόρων προς τους Ανεξάρτητους Έλληνες αποτελούν τα χωριά του Πλωμαρίου και ο Ασώματος, περιοχές δηλαδή που οι υποψήφιοι του κινήματος είχαν προνομιακή σχέση και επηρέασαν σημαντικά το αποτέλεσμα.

Σχεδόν παντού αύξηση
Το πώς τα πρόσωπα καθορίζουν το αποτέλεσμα φαίνεται ακόμη και στα αριστερά κόμματα. Για παράδειγμα, το Κ.Κ.Ε., λόγω της καταγωγής του Δημήτρη Καραγιάννη που εξελέγη βουλευτής, σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξησή του στα χωριά της Δημοτικής Ενότητας Μανταμάδου, Κάπη και Κλειώ, παρ’ ότι εκεί είχε ήδη μεγάλα ποσοστά.

Οι απώλειές του σε ελάχιστα χωριά σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές είναι αμελητέες, αφού σχεδόν παντού το Κ.Κ.Ε. καταγράφει αύξηση των ποσοστών του. Ενδεχομένως η αύξηση αυτή να πριμοδοτείται γενναία και απ’ τη μείωση της συμμετοχής στις εκλογές, αφού αυτοί που δεν ήρθαν, ψήφισαν άλλα κόμματα. Έτσι, για παράδειγμα, υπάρχουν χωριά στα οποία, ενώ έχασε μερικές ψήφους, ανέβηκε σε ποσοστό, όπως π.χ. στον Πλακάδο, όπου με τέσσερις ψήφους λιγότερες, σε απόλυτους αριθμούς, απ’ το 2009, ανέβασε 1% το ποσοστό του.

Όμως και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο μεγάλος νικητής των εκλογών τού 2012, καταγράφει σημαντικότατη αύξηση στα ποσοστά του, υπερτετραπλασιάζοντας τη δύναμή του στο Νομό Λέσβου. Είναι χαρακτηριστικό πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτη δύναμη στην πολυπληθέστερη Δημοτική Ενότητα Μυτιλήνης (πρώην δήμος), ενώ δεν έχει καμμία μεταβολή με αρνητικό πρόσημο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, ακόμη και σε περιοχές που δεν αύξησε τα ποσοστά του, να μην έχασε δύναμη. Η μεγαλύτερη αύξηση του ποσοστού του παρατηρείται στην παραδοσιακά δική του Συκαμνιά, ενώ εκπλήσσει η πολύ μεγάλη αύξηση σε Μεγαλοχώρι και Σκουτάρο, που αποδίδεται κυρίως σε δυσαρεστημένους ψηφοφόρους τού ΠΑΣΟΚ.

Αν αθροίζονταν δε τα ποσοστά τού ΣΥΡΙΖΑ και της Δημοκρατικής Αριστεράς, που έχουν κοινή προέλευση, τότε δεδομένων και των πολύ καλών υποψηφιοτήτων και απ’ τα δύο μεγάλα νησιά του Νομού και στα δύο κόμματα, τότε τα ποσοστά αύξησης θα ξεπερνούσαν κάθε πρόβλεψη. Είναι αξιοσημείωτο ότι, για παράδειγμα, σε χωριά της Λήμνου όπου ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει μεγάλα ποσοστά, εμφανίζεται με πολύ υψηλά ποσοστά η ΔΗΜΑΡ.

Τιμωρήθηκε…
Η μικρότερη ποσοστιαία απώλεια του ΠΑΣΟΚ ξεπερνά το 15% των ψήφων του, ενώ η διακύμανση σταματά στο 54,4%. Αυτό δείχνει πως σε περιοχές όπου το πρώην κυβερνών κόμμα δεν αποδοκιμάστηκε ιδιαίτερα, έχασε τον ένα στους έξι ψηφοφόρους του, ενώ εκεί που τιμωρήθηκε απ’ τους πολίτες, δεν τον ψήφισε ο ένας στους δύο από εκείνους που το είχαν ψηφίσει το 2009.

Το γεγονός ότι τα χωριά του Μούδρου και της Νέας Κούταλης, που αποτελούσαν προνομιακό χώρο για το ΠΑΣΟΚ, έκαναν άλλες επιλογές, ήταν η αιτία που το ποσοστό του σε επίπεδο Νομού κατρακύλησε πιο χαμηλά και απ’ του ΣΥΡΙΖΑ, οδηγώντας και στην απώλεια της βουλευτικής έδρας.

Σε αριθμό ψήφων, η πιο τρανταχτή απώλεια για το ΠΑΣΟΚ εντοπίζεται στην πόλη της Μυτιλήνης, όπου έχασε 4.000 ψηφοφόρους, εκ των οποίων τους 1.500 καρπώθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ. Η αναλογία αυτή της διαρροής προς το ΣΥΡΙΖΑ ήταν κατά πολύ μεγαλύτερη απ’ ό,τι υπολογίστηκε στην υπόλοιπη χώρα και αποδίδεται και στην πολύ καλή «διείσδυση» υποψηφίων του κόμματος στο χώρο τού ΠΑΣΟΚ, ενώ ερμηνεύει και το μεγάλο αριθμό σταυρών που πήρε ο Γιάννης Ζερδελής στην πόλη.

Μόνο στο Πεδινό
Τελευταίο συγκρίσιμο με τις προηγούμενες εκλογές κόμμα είναι αυτό της Χρυσής Αυγής, που ανέβασε τη δύναμή του, όπως και πανελλαδικώς, στο σύνολο των χωριών του Νομού Λέσβου, με εξαίρεση το Πεδινό. Το χωριό της Δημοτικής Ενότητας Νέας Κούταλης Λήμνου, όπου το 2009 είχε η Χρυσή Αυγή έναν ψηφοφόρο και τον έχασε στις εκλογές τού 2012, που πήρε μηδέν ψήφους.

Σε ό,τι αφορά στις υπόλοιπες περιοχές, αύξησε περισσότερο τη δύναμή της σε πολύ μικρά χωριά, όπως η Καλλιθέα και οι Αγκαριώνες της Λήμνου, όπου ο ένας στους έξι ψηφοφόρους τους επέλεξε το κόμμα της Χρυσής Αυγής. Εντύπωση προκαλεί ο μεγάλος αριθμός ψήφων και ποσοστών και στο Πέραμα, όπως και σε άλλα χωριά όπου υπάρχουν στρατιωτικές δυνάμεις, απ’ τις οποίες φαίνεται να «διαφοροποιείται» το εκλογικό δείγμα των ντόπιων.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey