Μεγάλη νίκη για το ΣΥΡΙΖΑ

Βουλευτής ο Γιάννης Ζερδελής

08/05/2012 - 14:25

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ο μεγάλος νικητής των προχθεσινών εκλογών, αύξησε τη δύναμή του περισσότερο από 10 ποσοστιαίες μονάδες. Από το 4,43% και τις 3.166 ψήφους που είχε πάρει το 2009, ανήλθε στο 14,69% και τις 9.116 ψήφους. Δηλαδή σχεδόν τριπλασίασε τον αριθμό των ψήφων που είχε λάβει πριν δυόμισι χρόνια.

Στην παρουσίαση του ψηφοδελτίου τού ΣΥΡΙΖΑ, ο συντονιστής Νίκος Χρυσάφης, δήλωσε ότι η Αριστερά σε αυτές της εκλογές θα βγάλει δύο βουλευτές στο Νομό μας (εννοούσε μία ο ΣΥΡΙΖΑ και μία το Κ.Κ.Ε.).

Η δήλωση αυτή φαινόταν υπεραισιόδοξη για όσους έβλεπαν από ποια επίπεδα ξεκινούσε η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ και από ποιο επίπεδο ο ΣΥΡΙΖΑ. Όμως η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη δημιουργία αριστερής κυβέρνησης κέρδισε τους ψηφοφόρους. Δε γνωρίζουμε αν είχε υπόψη του μυστικά γκάλοπ για το Νομό ή όχι, αλλά η πρόβλεψη του κ. Χρυσάφη επιβεβαιώθηκε.

Χθες το απόγευμα, ο κ. Χρυσάφης σε δήλωσή του στο «Ε» τόνισε: «Ευχαριστούμε το λαό της Λέσβου, της Λήμνου και του Άι-Στράτη. Η ψήφος του ήταν καταδίκη των κομμάτων του δικομματισμού, ήταν μια ψήφος ανατροπής των αντιλαϊκών πολιτικών που εκφράζονταν από τα κόμματα του δικομματισμού. Ελπίζουμε ότι η ψήφος προς το ΣΥΡΙΖΑ και η εκλογή του βουλευτή, όπως ήταν στόχος μας, θα αποδειχθεί χρήσιμη για το Νομό και τους εργαζομένους. Είναι σημαντικό το ότι με την ψήφο του λαού της Λέσβου δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για αριστερή διέξοδο στον τόπο και την καταδίκη των πάλαι ποτέ κραταιών κοινοβουλευτικών εκπροσώπων του δικομματισμού. Χαρακτηριστικό είναι ο καταποντισμός του κ. Σηφουνάκη, ο οποίος ήταν κύριος εκφραστικής αυτής της πολιτικής.»



«Συντριβή δικομματισμού»
Ο πρώτος βουλευτής τού ΣΥΡΙΖΑ στο Νομό, Γιάννης Ζερδελής, ο πρώτος μεταπολιτευτικά μη κομμουνιστής, αριστερός βουλευτής του Νομού, σημείωσε μιλώντας στο «Ε»: «Το αποτέλεσμα των εκλογών πρόκειται για συντριβή του δικομματισμού. Αποκρούστηκε το μνημόνιο και οι πολιτικές που οδήγησαν σε αυτό. Πρόκειται για μια σαφή εντολή για κυβέρνηση ενωτική, αριστερή, φιλολαϊκή, με κατάργηση του μνημονίου και ακύρωση της δανειακής σύμβασης. Μας τίμησε ο λαός του Νομού με τη βουλευτική έδρα, θα παλέψουμε υπό καλύτερες συνθήκες για τα προβλήματα του τόπου.»

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ο μεγάλος νικητής των προχθεσινών εκλογών, αύξησε τη δύναμή του περισσότερο από 10 ποσοστιαίες μονάδες. Από το 4,43% και τις 3.166 ψήφους που είχε πάρει το 2009, ανήλθε στο 14,69% και τις 9.116 ψήφους. Δηλαδή σχεδόν τριπλασίασε τον αριθμό των ψήφων που είχε λάβει πριν δυόμισι χρόνια. Ακόμη καλύτερο αποτέλεσμα από αυτό που πέτυχε στο Νομό, είναι αυτό που πέτυχε στη Λέσβο, παίρνοντας συγκεκριμένα 15,17% και 7.583 ψήφους. Στη Λήμνο, το ποσοστό του είναι αισθητά χαμηλότερο, καθώς φθάνει στο 11,72% και 1.145 ψήφους. Στον Άι-Στράτη πήρε 10,36% και 23 ψήφους.

Και στα τρία νησιά του Νομού, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι τρίτο κόμμα.

Το συνολικό ποσοστό τού ΣΥΡΙΖΑ στην εκλογική περιφέρεια υπολείπεται του πανελλαδικού ποσοστού του, κάτι που πιθανότατα οφείλεται στην πολύ ισχυρή παρουσία που έχει το Κ.Κ.Ε. στο Νομό μας.

Σε κάθε περίπτωση, η κοινοβουλευτική εκπροσώπηση του Νομού με το ΣΥΡΙΖΑ δίνει νέες δυνατότητες στο κόμμα.

Στη Δημοτική Ενότητα της Μυτιλήνης ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε πρώτος με 17,88% και 3.153 ψήφους. Στη Δημοτική Ενότητα Καλλονής ήταν τέταρτο κόμμα, με 13,64% και 712 ψήφους. Στη Δημοτική Ενότητα Μύρινας πήρε 15,82% με 626 ψήφους, κατακτώντας τη δεύτερη θέση.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey