Θρίλερ επί ώρες για την έδρα που τελικά χάθηκε

Συντριβή ΠΑΣΟΚ

07/05/2012 - 13:10

Τριάντα ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις εκλογές τού 2009 έχασε το ΠΑΣΟΚ στο Νομό Λέσβου, που συνετρίβη στις χθεσινές εκλογές. Εκτός Βουλής ο Νίκος Σηφουνάκης.

Τριάντα ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις εκλογές τού 2009 έχασε το ΠΑΣΟΚ στο Νομό Λέσβου, που συνετρίβη στις χθεσινές εκλογές. Συντριβή την οποία ακόμη και ο πιο απαισιόδοξος ψηφοφόρος του δε θα μπορούσε, πριν λίγες μέρες, ούτε καν να υποπτευθεί. Οι απώλειες αυτές αποδίδονται αρχικά στη μετακίνηση ψηφοφόρων προς τα άλλα κόμματα, αλλά και στον πολύ μεγάλο αριθμό εκλογέων που διαμαρτυρόμενοι για τα οικονομικά μέτρα, δεν προσήλθαν να ψηφίσουν.

Ουσιαστικά το μεγαλύτερο μέρος απ’ τους εκλογείς τού 2009 που δεν ψήφισαν στο Νομό Λέσβου το 2012, κι ανέρχονται σε περίπου 10.000 (κατά προσέγγιση 71.000 έγκυρα ψηφοδέλτια το 2009, 61.000 το 2012), είναι «χαμένοι» ψήφοι τού ΠΑΣΟΚ. Απώλειες ακόμη 12.000 ψήφων που μεταφέρθηκαν σε άλλους χώρους, διαμορφώνουν το τελειωτικό χτύπημα για το κόμμα, που συρρικνώθηκε σε πρωτοφανές χαμηλό ποσοστό.

Τι έφταιξε
Έτσι εισέπραξε και σε επίπεδο Νομού τη δυσαρέσκεια, την οργή και την αγανάκτηση των πολιτών για τις κεντρικές πολιτικές επιλογές του, ενώ υπήρξαν και θέματα που «έπαιξαν» σε τοπικό επίπεδο και επηρέασαν αρνητικά τους ψηφοφόρους του. Για παράδειγμα, αυτό που συζητιόταν χθες μεταξύ στελεχών του κόμματος είναι κατά πόσο επηρέασαν το αποτέλεσμα οι θέσεις που πήραν κάποιοι εξ αυτών σε τοπικά θέματα, όπως για παράδειγμα το ακτοπλοϊκό, ή τα σενάρια που είχαν ευρέως κυκλοφορήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα για περιορισμούς στην εκτός σχεδίου δόμηση.

Ένα ακόμη θέμα που πλήρωσε στην κάλπη και με το παραπάνω το ΠΑΣΟΚ, είναι η διοικητική μεταρρύθμιση, ο «Καλλικράτης» που αποδείχθηκε «δολοφόνος» για τη λεσβιακή τεράστια ύπαιθρο, για τα χωριά που άρχισαν ήδη μέσα στον πρώτο χρόνο της εφαρμογής του σχεδιασμού Ραγκούση να μαραζώνουν. Είναι ενδεικτικό πως τα στελέχη τού ΠΑΣΟΚ που έρχονταν όλη την προηγούμενη προεκλογική περίοδο σε επαφή με τον κόσμο, εισέπρατταν το θυμό του για την απόφαση να γίνει χωροταξικά ένας δήμος όλο το νησί. Είναι χαρακτηριστικό πως σε περιοχές που είχαν αντιδράσει έντονα κατά της μεταρρύθμισης, όπως η Καλλονή και το Πλωμάρι, υπήρξε σαφής απάντηση μέσω της κάλπης.


Ο Παναγιώτης Καπάρας, στο γραφείο του, μαθαίνει αποτελέσματα από το τηλέφωνο

Χάθηκε η έδρα
Για πολύ μεγάλο διάστημα, όσο ήταν σε εξέλιξη η έκδοση των αποτελεσμάτων, διαρκούσε και η εναλλάξ κατανομή τής γ΄ έδρας της εκλογικής περιφέρειας Λέσβου μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, έδρα που τελικά πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ. Αφήνοντας έτσι, για ακόμη μια φορά - η πρώτη ήταν το 2004, που το δεύτερο τότε κόμμα τού ΠΑΣΟΚ ελέω εκλογικού νόμου έμεινε δίχως κοινοβουλευτική εκπροσώπηση -, το ΠΑΣΟΚ χωρίς βουλευτή.

Εκείνη την ώρα, ο Νίκος Σηφουνάκης δε θέλησε να κάνει κάποια δήλωση και περιορίσθηκε να σχολιάσει λέγοντας πως ολόκληρο το πολιτικό σκηνικό αλλάζει άρδην.

«Πρόκειται για μια συντριπτική ήττα, για την οποία υπάρχουν μεγάλες και σοβαρότατες ευθύνες», τόνισε ο Παναγιώτης Καπάρας όταν βγήκε το τελικό αποτέλεσμα στο Νομό, προσθέτοντας πως το ΠΑΣΟΚ οφείλει άμεσα να προχωρήσει στην επανίδρυσή του, με επανακαθορισμό των στόχων και ενδελεχή αναζήτηση των λόγων που οδήγησαν σε αυτό το αποτέλεσμα, ώστε να αναγεννηθεί.

Για πολλές ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης, περίπου έως και τις 5 τα ξημερώματα που έκλεινε η ύλη μας, βρισκόταν σε εξέλιξη ακόμη ένα θρίλερ, μεταξύ των δύο προαναφερόμενων υποψηφίων τού ΠΑΣΟΚ, που στη μάχη του σταυρού ήταν σε μικρή απόσταση μεταξύ τους, ούτε 200.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey