Πώς και ποιους ψήφισε η εκλογική περιφέρεια Λέσβου στις προηγούμενες εθνικές εκλογές

Μνήμες… 2009

05/05/2012 - 15:11

«Ξεσκόνισμα» της μνήμης των ψηφοφόρων της εκλογικής περιφέρειας Λέσβου, λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, επιχειρούμε με την παράθεση των αποτελεσμάτων των προηγούμενων εκλογών, σε ό,τι αφορά στα κόμματα και τη σταυροδοσία των υποψηφίων.

«Ξεσκόνισμα» της μνήμης των ψηφοφόρων της εκλογικής περιφέρειας Λέσβου, λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, επιχειρούμε με την παράθεση των αποτελεσμάτων των προηγούμενων εκλογών, σε ό,τι αφορά στα κόμματα και τη σταυροδοσία των υποψηφίων. Τα στοιχεία που δημοσιεύουμε είναι τα τελικά του Υπουργείου Εσωτερικών, έτσι όπως προσαρμόστηκαν απ’ τα αποτελέσματα του Πρωτοδικείου Μυτιλήνης στο σύνολο των 278 εκλογικών τμημάτων του Νομού Λέσβου.

Οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους πριν δυόμισι χρόνια ήταν κατά 6.000 περισσότεροι απ’ τους εκλογείς τού 2012, που ανέρχονται σε 132.000, ενώ ο αριθμός των ψηφισάντων ξεπέρασε τις 73.000, με τα άκυρα και τα λευκά αναλογικά να αγγίζουν το 3%.

Όπως φαίνεται απ’ τον πίνακα, το ΠΑΣΟΚ ήταν στην πρώτη θέση, όπως και πανελλαδικώς. Και το 2007, όμως, όπως μαρτυρά ο πίνακας, η εκλογική περιφέρεια της Λέσβου είχε ακολουθήσει το πανελλαδικό κλίμα, αναδεικνύοντας πρώτο κόμμα τη Ν.Δ..

Το 2009, σε σχέση με το 2007 το Κ.Κ.Ε. και ο ΣΥΡΙΖΑ είχαν καταγράψει μικρές αυξητικές τάσεις, ενώ σαφώς μεγαλύτερα ποσοστά στη Λέσβο πήραν ο ΛΑΟΣ και οι Οικολόγοι Πράσινοι, που υπερδιπλασίασαν τις ψήφους τους.

Οι έδρες
Ιδιαίτερες εκπλήξεις δεν υπήρξαν στην κατανομή των εδρών, όπου τηρήθηκε η γνωστή αναλογία, από μία σε ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ. και Κ.Κ.Ε., με την εκλογή των Νίκου Σηφουνάκη, Σπύρου Γαληνού και Σταύρου Σκοπελίτη, αντίστοιχα.

Το ποιοι θα αναδειχθούν βουλευτές απ’ τα δύο πρώτα κόμματα των εκλογών τού 2009 εν πολλοίς θα καθοριστεί και απ’ το πώς θα μοιραστούν οι πολλές ψήφοι εκείνων που δε μετέχουν στις εκλογές τού 2012 (π.χ. Αλέκος Γιαζιτζόγλου και Γιάννης Γιαννέλλης) ή εκείνων που άλλαξαν «στρατόπεδο» (π.χ. Σπύρος Γαληνός).

Δεδομένης της ευμετάβολης κατάστασης που είχαν καταγράψει όλο το προηγούμενο διάστημα οι δημοσκοπήσεις, κανείς δεν μπορεί με βεβαιότητα να αποκλείσει ανατροπές στη σειρά κατάταξης των εκλογών.

Το μόνο βέβαιο στην τριεδρική εκλογική περιφέρεια της Λέσβου είναι πως μοιράζονται από μία έδρα τα τρία πρώτα σε δύναμη κόμματα σε επίπεδο Νομού. Σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο, για να μπορέσει να πάρει δεύτερη έδρα το πρώτο κόμμα, θα πρέπει να ξεπεράσει το 45% σε επίπεδο εκλογικής περιφέρειας Λέσβου, με ό,τι αυτό σημαίνει σε πιθανότητες.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey