Ο υποψήφιος με τη Δράση - Φιλελεύθερη Συμμαχία Χρήστος Σαμαράς μιλά στο «Ε»

«Μύθος η χαμένη ψήφος»

27/04/2012 - 15:01

Μυτιληνιός της Αθήνας, ο μηχανολόγος Χρήστος Σαμαράς εξηγεί στη συνέντευξη που μας έδωσε, γιατί είναι υποψήφιος στις εκλογές και αναπτύσσει τις απόψεις του για τις δυνατότητες που έχει ο Νομός Λέσβου να «ζήσει» τα ξενιτεμένα παιδιά του.

Μυτιληνιός της Αθήνας, ο μηχανολόγος Χρήστος Σαμαράς εξηγεί στη συνέντευξη που μας έδωσε, γιατί είναι υποψήφιος στις εκλογές και αναπτύσσει τις απόψεις του για τις δυνατότητες που έχει ο Νομός Λέσβου να «ζήσει» τα ξενιτεμένα παιδιά του.

Στα 48 σας κατεβαίνετε πρώτη φορά υποψήφιος. Τι ήταν αυτό που σας ώθησε να ασχοληθείτε ενεργά με την πολιτική;
«Ενεργός πολίτης σε άλλους τομείς είμαι από χρόνια, αλλά είναι αλήθεια ότι πρώτη φορά εκτίθεμαι στη διεκδίκηση της ψήφου των συμπολιτών μου. Είναι προφανές ότι δεν είμαι ένας παραδοσιακός πολιτικός, ούτε παιδί κάποιου κομματικού ή συνδικαλιστικού σωλήνα. Ούτε βέβαια πρόκειται για κάποια υφέρπουσα πολιτική φιλοδοξία, που εκδηλώθηκε. Άλλωστε, και οι εκλογές αυτές δε θα είναι οι τυπικές εκλογές, αφού το σκηνικό αναδιατάσσεται σημαντικά και το διακύβευμα είναι κρίσιμο.

Σε ό,τι αφορά στη συμμετοχή μου, κατεβαίνω, όπως όλοι, λόγω της κρίσης και της πλήρους χρεωκοπίας, που με ώθησε - και όχι απλώς μόνο η οικονομική χρεωκοπία, αλλά και η γενικότερη -, σε κάθε επίπεδο, να αναλάβω δράση και να οργανωθώ εκεί που ένιωθα πολιτικά πλησιέστερα. Έτσι μετέχω στο ψηφοδέλτιο της Δράσης και της Φιλελεύθερης Συμμαχίας που κατεβαίνουν από κοινού, με ενιαίο ψηφοδέλτιο και στο Νομό Λέσβου.»
 
Ευκαιρίες

Με την ιδιότητα του αντιπροέδρου στο Σύνδεσμο Επενδυτών και Διαδικτύου, πιστεύετε ότι υπάρχουν ευκαιρίες απασχόλησης στην επαρχία για να επιστρέψουν όσοι έφυγαν;
«Ναι. Υπάρχουν κυριολεκτικά τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης σε όλη την ελληνική επαρχία, σε ποικιλία τομέων, φυσικά αν υπάρξουν οι κατάλληλες γενικότερες συνθήκες, και φυσικά, αν υπάρχουν άλλες, μη εχθρικές και στενόμυαλες οπτικές απ’ τις τοπικές κοινωνίες.

Η Μυτιλήνη, για παράδειγμα, είναι πολύ πλούσια κληροδοτημένη. Αφήνω ότι έχει δίπλα της μια τεράστια δυναμική και υποσχόμενη αγορά, τα τουρκικά παράλια, και θυμίζω (με τυχαία σειρά σπουδαιότητας) ότι μεταξύ άλλων έχει έξι - επτά ανεκμετάλλευτες ιαματικές πηγές, τουλάχιστον δύο αξιόλογα γεωθερμικά πεδία, όχι μόνο για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και για εκμετάλλευση σε θερμοκήπια και άλλες εκμεταλλεύσεις (μέχρι και σπιρουλίνα), αιολικό δυναμικό που είναι απαραίτητο να αξιοποιηθεί με το project τού Ρόκα (ώστε πέραν των άλλων να υπάρχει επαρκής ενέργεια στα νησιά μας για όλες τις λοιπές αναπτύξεις), μάρμαρα, ορυκτά, εξαιρετικά κτηνοτροφικά και γεωργικά προϊόντα που δυστυχώς στερούνται παντελώς branding και marketing, αγροτοτουρισμό, γλυκά, ούζο, ιδιαίτερη τοπική κουζίνα, περιοχές Natura, αλυκές, φλαμίνγκο, παραλίες, νερά μέχρι και καταρράκτες, υδρόμυλους, παραδοσιακούς οικισμούς, ξυλόγλυπτα, βιοποικιλότητα, άγρια βότανα, αλλά και καλλιεργήσιμα (γλυκάνισος), μανιτάρια, αξιόλογη αλιεία, ιχθυοκαλλιέργειες, ονομαστά αλίπαστα, ξυλοκαρπό, αλλά και δυνατότητα για pellet και πολλά άλλα.

Έχει σημαντικό πολιτιστικό υπόβαθρο και μνημεία, απολιθωμένο δάσος, το Πανεπιστήμιο, υποδομές ικανές να υποστηρίξουν το θεματικό τουρισμό.

Για τα «μοντέλα»…
»Όλα αυτά - αν ξεφύγουμε απ’ το στενό κρατικίστικο-υπαλληλίστικο μοντέλο (όπως π.χ. έχει αναπτυχθεί το γεωπάρκο του Σιγρίου, κυρίως χάρη στον παλιό συμμαθητή μου το Νίκο Ζούρο) - αν λοιπόν θελήσουμε την επιχειρηματικότητα, αν αυτά αναπτυχθούν όπως πρέπει και μπορούν, θα δώσουν δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας, και δεν υπερβάλλω καθόλου. Το ίδιο και η Λήμνος αν βρεθούν λύσεις στο συγκοινωνιακό, αλλά και ο Άι-Στράτης αν προχωρήσει επιτυχημένα το project του “πράσινου” νησιού.»

Στη άποψη ότι η ψήφος σε κάποιο μικρό κόμμα είναι χαμένη, τι απαντάτε;
«Δεν ονειροβατώ, γνωρίζω τα δεδομένα, ωστόσο θεωρώ σημαντικό να τύχουν παντού υπερψήφισης τα ψηφοδέλτια της Δράσης - Φιλελεύθερης Συμμαχίας, και στο Νομό και πανελλαδικά, καθώς είμαστε κοντά πανελληνίως στο 3%, δηλαδή στο ποσοστό που απαιτείται για είσοδο στη Βουλή. Τα όσα λέγονται για χαμένη ψήφο είναι μύθος. Με δεδομένο ότι είναι απίθανη η εκλογική αυτοδυναμία και ότι θα έχουμε κυβέρνηση συνεργασίας, φαντάζομαι συμφωνείτε ότι είναι προτιμότερο αυτή η όποια κυβέρνηση να στηρίζεται και να ελέγχεται από δημοκρατικά κόμματα ευθύνης, παρά από ακραία, όπως π.χ. η Χρυσή Αυγή.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey