Ο υποψήφιος βουλευτής με την Κοινωνική Συμφωνία Αριστείδης Ταξείδης μιλά στο «Ε»

«Το ΠΑΣΟΚ επέλεξε να γίνει συντηρητικό κόμμα»

27/04/2012 - 14:30

Ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρείας του Δήμου Λέσβου (ΑΔΕΛ), αγροτιστής και συνεταιριστής με μεγάλη πείρα, κατεβαίνει στις εκλογές με την Κοινωνική Συμφωνία, το κόμμα που δημιούργησαν λίγο πριν την προκήρυξη των εκλογών η Λούκα Κατσέλη και ο Χάρης Καστανίδης. Στη συνέντευξη που μας παραχώρησε, κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ ότι ακολουθεί νεοφιλελεύθερες συνταγές.

Ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρείας του Δήμου Λέσβου (ΑΔΕΛ), αγροτιστής και συνεταιριστής με μεγάλη πείρα, κατεβαίνει στις εκλογές με την Κοινωνική Συμφωνία, το κόμμα που δημιούργησαν λίγο πριν την προκήρυξη των εκλογών η Λούκα Κατσέλη και ο Χάρης Καστανίδης. Στη συνέντευξη που μας παραχώρησε, κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ ότι ακολουθεί νεοφιλελεύθερες συνταγές.

Κύριε Ταξείδη, μετά από μια μακρόχρονη πορεία μέσα στο ΠΑΣΟΚ, βρεθήκατε σε νέο εγχείρημα, την Κοινωνική Συμφωνία. Ποιοι είναι οι στόχοι σας;
«Κατ’ αρχήν το ΠΑΣΟΚ επέλεξε να αποκοπεί από την κοινωνική του βάση. Από αγώνες και αξίες για τις οποίες αγωνιστήκαμε. Επέλεξε να ακολουθήσει νεοφιλελεύθερες συνταγές, να γίνει ένα κόμμα συντηρητικό.

Η Κοινωνική Συμφωνία θέλει να είναι μια ισχυρή φωνή στη Βουλή, απέναντι στην πολιτική της σκληρής λιτότητας που ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. έχουν υπογράψει. Εμείς φιλοδοξούμε να φέρουμε κοντά της όλους τους πολίτες που θέλουν ν’ αλλάξει ο τόπος πορεία. Εμείς λέμε ότι υπάρχει άλλος δρόμος. Μπορούμε να διατυπώσουμε, εντός της Ευρωζώνης, έναν εναλλακτικό προοδευτικό δρόμο για να βγούμε από την κρίση.

Παρακολουθείστε μόνο τι γίνεται σήμερα στην Ευρώπη, όπου όλοι πλέον αντιλαμβάνονται ότι η μονόπλευρη λιτότητα είναι αδιέξοδη. Ακόμα και το Δ.Ν.Τ. ομολογεί την αποτυχία αυτής της συνταγής.

Περιθώρια, επομένως, υπάρχουν, αρκεί να προτάξουμε και να διαπραγματευθούμε συγκεκριμένα μέτρα και πολιτικές, που θα στηρίζουν τη διοχέτευση ρευστότητας στις επιχειρήσεις, την παραγωγική αναδιάρθρωση και την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, θα μοιράζουν τα βάρη δίκαια και θα διασφαλίζουν αξιοπρέπεια στην εργασία. Αυτές οι πολιτικές αποτελούν τη βάση ενός Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης της Οικονομίας, που βρίσκεται στον πυρήνα της δικής μας πολιτικής πρότασης.»

Περί συνεργασιών

Αν το κόμμα σας βρεθεί στη Βουλή, θα συνεργαστεί με τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ για το σχηματισμό κυβέρνησης; Σας απασχολεί το χρώμα που θα έχει το νέο κυβερνητικό σχήμα;
«Με κόμματα που είναι προσκολλημένα στην αδιέξοδη και νεοφιλελεύθερη συνταγή του μνημονίου, δεν υπάρχει περιθώριο συνεργασίας.

Το μεγάλο ζητούμενο, επομένως, είναι οι πολιτικές που θα εφαρμόσει η επόμενη κυβέρνηση, είτε αυτή είναι αυτοδύναμη είτε είναι συνεργασίας.

Η Κοινωνική Συμφωνία θέλει κυβέρνηση με προοδευτικό πρόσημο. Εάν, ειλικρινά, θέλουμε να κυβερνηθεί ο τόπος για να αντιμετωπισθούν τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος, τότε πρέπει να επιδιώξουμε συγκλίσεις στη βάση μίας προοδευτικής πολιτικής, που ανατρέπει το δήθεν μονόδρομο της λιτότητας και της εσωτερικής υποτίμησης.»

Στο πρόγραμμά σας θέτετε ως στόχο την άμεση μείωση κατά 20% όλων των τιμών προϊόντων ευρείας κατανάλωσης. Πώς θα το πετύχετε από τη στιγμή που δεν υπάρχει κρατική παρέμβαση στη διαμόρφωση των τιμών;
«Αυτό που προτείνουμε, είναι η χορήγηση εκπτωτικής κάρτας στους ανέργους, για εξασφάλιση έκπτωσης 40% σε όλα τα προϊόντα πρώτης ανάγκης που προμηθεύονται από σούπερ μάρκετ. Τα σούπερ μάρκετ που θα προσφέρουν την έκπτωση, θα ωφεληθούν από την αύξηση της πελατείας τους, ενώ όταν η παρεχόμενη έκπτωση υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ το μήνα, η παροχή της θα θεωρείται μορφή κοινωνικής εταιρικής ευθύνης και θα τυγχάνει της αντίστοιχης ευνοϊκής φορολογικής μεταχείρισης.

Προτείνουμε όμως ακόμα, την καθιέρωση κοινωνικού τιμολογίου. Συγκεκριμένα, για δικαιούχους που είναι άνεργοι και όσοι έχουν εισόδημα στο όριο της φτώχειας, προτείνουμε κοινωνική τιμή για τα μέσα μαζικής μεταφοράς με το εισιτήριο στο 50% της αρχικής του τιμής, μειωμένα κατά 50% τέλη διοδίων, κοινωνικό τιμολόγιο για το νερό και το ρεύμα. Και λέμε πού θα βρούμε τα λεφτά. Προτείνουμε να διατεθεί το 5% των πιστώσεων του κρατικού προϋπολογισμού για την Προεδρία της Δημοκρατίας και τη Βουλή των Ελλήνων, το 3% των εισπρακτέων ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, το 10% των εσόδων που προορίζεται για κοινωνικές πολιτικές βάσει του Ν. 4002/2011, τη συνεισφορά των κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων, ποσοστό μέχρι 5% από τυχόν κέρδη της προηγούμενης χρήσης των ΔΕΚΟ, αλλά και πόρους από φορείς και επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.»

Για την ανάπτυξη της Λέσβου

Αν μπορούσατε να πάρετε τρία μέτρα για να αλλάξετε την πορεία του πρωτογενή τομέα στη Λέσβο, ποια θα ήταν αυτά;
«Πρώτον, ίδρυση “Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Εγγυήσεων”, με στόχο τη χρηματοδότηση δραστηριοτήτων που συνδέονται με την καλλιέργεια ή/και τη δημιουργία νέων προϊόντων, την επέκταση καλλιεργειών, την εξαγωγική διείσδυση, τη συσκευασία, τυποποίηση και προώθηση προϊόντων κ.λπ..

Δεύτερον, αντιμετώπιση του ελλείμματος των επενδύσεων για την εξοικονόμηση αρδευτικού νερού και την αποτελεσματική διαχείριση των υδάτινων πόρων με την εφαρμογή ενιαίου μοντέλου διαχείρισης υδάτινων πόρων, και ιδιαίτερη μέριμνα για περιοχές που παρουσιάζουν έντονα προβλήματα ερημοποίησης, υφαλμύρωσης, ποιότητας και επάρκειας νερού.

Τρίτον, αντιμετώπιση προβλημάτων που σχετίζονται με τη ραγδαία αύξηση του κόστους των εισροών στην κτηνοτροφία (ζωοτροφές), επίλυση των προβλημάτων που αφορούν στους βοσκότοπους, απλοποίηση των διαδικασιών έκδοσης αδείας κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, εξάλειψη “ελληνοποιήσεων” στα εισαγόμενα προϊόντα ζωικής παραγωγής, θεσμοθέτηση νέου πλαισίου για τη γενετική βελτίωση των φυλών των ζώων και ενίσχυση των κτηνοτρόφων ανά περίπτωση επένδυσης στις μονάδες για τις αγορές ζώων, ζωοτροφών, κάλυψης βασικών αναγκών, εμπορίας κ.λπ..

Τέταρτον, αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από τους αγρότες μέσω συλλογικών σχημάτων, όπως οι συνεταιρισμοί, και κίνητρα για την αξιοποίηση γεωργικής βιομάζας από υπολείμματα φυτικής και ζωικής παραγωγής, για την παραγωγή “πράσινης” ενέργειας, με προτεραιότητα στις περιβαλλοντικά υποβαθμισμένες περιοχές.»

Ως συνεταιριστής, θα ήθελα να κρίνετε το νέο νόμο περί συνεταιρισμών που έχει μπει σε φάση εφαρμογής.

«Αυτό που εμείς λέμε είναι ότι πρέπει να γίνει αξιολόγηση της υφιστάμενης χρηματοοικονομικής και περιουσιακής κατάστασης των συνεταιρισμών, για την επιχειρησιακή εξυγίανση και ανάπτυξή τους.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey