Ο υποψήφιος βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς Γιάννης Σπιλάνης μιλά στο «Ε» για την έννοια της ανάπτυξης στο Αιγαίο και τη μετεκλογική διακυβέρνηση της χώρας

«Συμβολή σε διακυβέρνηση με αριστερό πρόσημο»

26/04/2012 - 14:18

Ο επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και υποψήφιος βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς, Γιάννης Σπιλάνης, μιλάει στο «Ε» για τις θέσεις του κόμματος και υπογραμμίζει πως στόχος του είναι μια κυβέρνηση με αριστερό πρόσημο.

Ο επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και υποψήφιος βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς, Γιάννης Σπιλάνης, μιλάει στο «Ε» για τις θέσεις του κόμματος και υπογραμμίζει πως στόχος του είναι μια κυβέρνηση με αριστερό πρόσημο.

Κύριε Σπιλάνη, ανάμεσα στα μέτρα που θα ληφθούν μετά τις εκλογές, περιλαμβάνεται και η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών τού Φ.Π.Α. στα νησιά. Οι έμποροι και οι επιχειρηματίες διαμαρτύρονται πως το μέτρο αυτό θα τους οδηγήσει στην καταστροφή. Ωστόσο, υπάρχει και μια άλλη άποψη, που λέει πως το μέτρο δε λειτουργεί επειδή δεν ωφελούνται οι τελικοί καταναλωτές. Ποια είναι η δική σας θέση για το ζήτημα αυτό;
«Αξίζει να αναφερθούμε αρχικά στους λόγους που οδήγησε στην υιοθέτηση του μειωμένου Φ.Π.Α.: τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων (και ειδικά του τουρισμού, που είναι η σημαντικότερη δραστηριότητα) και τον περιορισμό του κόστους ζωής, του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων και του δημόσιου τομέα στα νησιά.

Οι λόγοι αυτοί, όχι μόνο δεν έχουν αρθεί, αλλά και άλλα γεγονότα, όπως η παγκοσμιοποίηση και η αύξηση της τιμής της ενέργειας, έχουν οδηγήσει τα νησιά σε ακόμη δυσχερέστερη θέση, γεγονός που επιβάλλει την υιοθέτηση ολοκληρωμένης νησιωτικής πολιτικής σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Τα κόμματα που διακυβέρνησαν τον τόπο για 40 χρόνια, αλλά και οι “όψιμες” παραφυάδες τους (Ανεξάρτητοι Έλληνες, ΔΗΣΥ, Κοινωνική Συμφωνία), περιορίζονται σε άναρθρες κραυγές λαϊκής κατανάλωσης και σε θεωρητικό ενδιαφέρον για τα νησιά, χωρίς καμμία πρακτική σημασία. Αντίθετα αγνόησαν τόσο το άρθρο 101 του Ελληνικού Συντάγματος, όσο το άρθρο 174 της Συνθήκης της Λισσαβώνας και τις δυνατότητες που δίνουν. Η Δημοκρατική Αριστερά, όμως, όχι. Έχει καταθέσει επερωτήσεις για το θέμα και θα παρουσιάσει την επόμενη εβδομάδα τις θέσεις της για τη νησιωτική πολιτική.»

Αν θέτατε πέντε προτεραιότητες για την ανάπτυξη του Αιγαίου, ποιες θα ήταν αυτές;
«Θα έβαζα τρεις προτεραιότητες:

- Δημιουργία οικονομικής ανάπτυξης και θέσεων εργασίας βασισμένων στην ποιότητα, στην αξιοποίηση των τοπικών χαρακτηριστικών και στη γνώση (ποιοτικά νησιά)

- Ποιοτικές υπηρεσίες δημόσιου συμφέροντος (μεταφορές, επικοινωνίες, υγεία, παιδεία) σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, για την υποστήριξη της λειτουργίας τους (νησιά ίσων ευκαιριών)

- Διατήρηση του περιβάλλοντος και βελτίωση της ποιότητας ζωής (πράσινα νησιά)

Για περισσότερες λεπτομέρειες θα πρέπει να ανατρέξετε στο αναλυτικό μας πρόγραμμα για τη νησιωτικότα. (http://www.dimarlesvou.blogspot.com/ και http://www.ioannispilanis.blogspot.com/)»

Ποιοι δημιούργησαν τα χρέη

Σε συνέντευξή του στο «Ε», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, δηλώνει πως πρέπει να αρνηθούμε τις δανειακές συμβάσεις που υπέγραψαν οι κυβερνήσεις Παπανδρέου και Παπαδήμου και να επαναδιαπραγματευτούμε το δημόσιο χρέος της χώρας. Κατά την άποψή σας είναι ρεαλιστικός αυτός ο στόχος;
«Δυστυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ και οι άλλες δυνάμεις που υποστηρίζουν την άρνηση της εξυπηρέτησης του χρέους, αρνούνται να τοποθετηθούν στο ουσιώδες, που είναι πώς δημιουργήθηκαν τα χρέη και πως, αν σήμερα μας χάριζαν όλα τα χρέη, από αύριο θα ξεκίναγε νέα σώρευση χρεών γιατί θα έμεναν άθικτοι οι παράγοντες που τα δημιούργησαν: (α) χρόνια χαμηλή ανταγωνιστικότητα στην οικονομία, με αποτέλεσμα οι εισαγωγές να είναι υπερδιπλάσιες των εξαγωγών, με αποτέλεσμα η αύξηση του ΑΕΠ να βασίζεται σε δανεισμό, με δημόσιες δαπάνες που υπερτερούσαν των φόρων και ιδιωτική κατανάλωση που υπερτερούσε των εισοδημάτων και (β) αναποτελεσματικός ευρύτερος δημόσιος τομέας, που δεν παράγει τις κατάλληλες υπηρεσίες προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά, με αποτέλεσμα τη διόγκωση φαινομένων διαφθοράς, φοροδιαφυγής, εισφοροδιαφυγής, παραοικονομίας, παραπαιδείας, παραϋγείας κ.λπ.. Η βελτίωση της κατάστασης στο εσωτερικό μέτωπο θα δημιουργήσει θετικές προϋποθέσεις για αναδιαπραγμάτευση των όρων των συμβάσεων, αλλά και του ίδιου του χρέους. Υπάρχει όμως και μια εξωγενής προϋπόθεση για να υπάρξει επιτυχής έκβαση στην προσπάθεια: η αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα ανατρέψει ή έστω θα μεταβάλει ουσιωδώς τη σημερινή κατάσταση, όπου το χρηματοπιστωτικό σύστημα κυριαρχεί επί των κρατών και των πολιτών. Για το λόγο αυτό χαιρετίζουμε ως ιδιαίτερα θετική την αλλαγή που φαίνεται να καταγράφεται στη Γαλλία.

Με βάση τα παραπάνω, δε θεωρώ ότι μια πρόταση για μονομερή άρνηση εξυπηρέτησης του χρέους θα φέρει αποτελέσματα.»

Στις προσεχείς εκλογές όλα δείχνουν ότι κανένα κόμμα δε θα καταφέρει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Η Δημοκρατική Αριστερά με ποια κόμματα μπορεί να συνεργαστεί για το σχηματισμό κυβέρνησης;
«Ως δύναμη του αριστερού χώρου που είναι υπέρ της απλής αναλογικής, η Δημοκρατική Αριστερά δεν μπορεί να υποστηρίζει δόγματα όπως αυτά της αυτοδυναμίας που επιθυμεί ο κ. Σαμαράς. Άλλωστε, οι αλλεπάλληλες κυβερνήσεις αυτοδυναμίας μάς έφεραν σ’ αυτή την κατάσταση, αφού προτεραιότητά τους ήταν ο έλεγχος και η άλωση του κράτους προς ίδιο όφελος, και όχι το δημόσιο συμφέρον. Η Δημοκρατική Αριστερά θεωρεί απαραίτητες τις συνεργασίες που θα βασίζονται σε προγραμματικές συγκλίσεις, σε αξιόπιστο πρόγραμμα και σε αξιόπιστα πρόσωπα. Πρόγραμμα έχουμε, και αξιόπιστα πρόσωπα έχουμε. Όπως θα έχετε διαπιστώσει, άλλωστε, η Δημοκρατική Αριστερά τόλμησε να έχει θέσεις και για τη Λέσβο αλλά και για τη νησιωτικότητα, όταν οι “άλλοι” απλά διοχετεύουν χρήμα για προσωπική προβολή.

Πιστεύουμε ότι ο ελληνικός λαός θα μας δώσει στις εκλογές της 6ης Μαΐου τη δύναμη εκείνη μέσα στο κοινοβούλιο, ώστε να διαπραγματευτούμε για λογαριασμό του μια πολιτική με αριστερό πρόσημο. Είμαστε έτοιμοι για να παίξουμε αυτόν το ρόλο.

Επιπλέον, η εμπειρία μας από το συνδικαλιστικό χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης είναι ότι, τόσο στο χώρο τού ΠΑΣΟΚ, όσο και στο χώρο του Συνασπισμού, υφίστανται εκείνες οι δυνάμεις με τις οποίες υπάρχει συναντίληψη για μια σειρά από θέματα. Αυτές τις δυνάμεις έχουμε καλέσει να συμπορευθούν μαζί μας για τις εκλογές, διευρύνοντας ανάλογα και τα ψηφοδέλτια της ΔΗΜΑΡ, και προς αυτές τις δυνάμεις θα στραφούμε μετεκλογικά, με τους όρους που ήδη τέθηκαν.

Ας ξεκαθαριστεί: η Δημοκρατική Αριστερά θα συμβάλει θετικά σε μια διακυβέρνηση με αριστερό πρόσημο. Επομένως το δίλημμα “αυτοδυναμία ή ακυβερνησία” δε μας αγγίζει.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey