Επιστολή Μουτζούρη σε Λιβανό

Ζητείται το νομικό πλαίσιο για τη στήριξη του Αγροτικού και Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Μεσοτόπου

28/07/2021 - 14:01 Ενημερώθηκε 29/07/2021 - 09:28

Να οριστεί το νομικό πλαίσιο που θα δώσει την ευκαιρία στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου να συνδράμει ουσιαστικά όσο το δυνατόν το συντομότερο τον Αγροτικό & Κτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Μεσοτόπου, ζητά με επιστολή του ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κωνσταντίνος Μουτζούρης, από τον  Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,. Σπήλιο Λιβανό.

«Όλες αυτές τις ημέρες με τους συνεργάτες μου και τις αρμόδιες υπηρεσίες προσπαθούμε να βρούμε τον τρόπο με τον οποίο νόμιμα, με διαφανείς διαδικασίες  και με σεβασμό  στο δημόσιο χρήμα θα βοηθήσουμε τον Συνεταιρισμό να ξαναστηθεί από την αρχή.  Για να φανούμε λοιπόν χρήσιμοι στους πολίτες  που καταστράφηκαν οικονομικά  πρέπει με την δική σας βοήθεια να οριστεί το νομικό πλαίσιο που θα δώσει την ευκαιρία στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου να συνδράμει ουσιαστικά όσο το δυνατόν το συντομότερο. Δυστυχώς η κατάσταση είναι δύσκολη και η αγωνία μας για όλες αυτές τις οικογένειες που βιοπορίζονται μεγάλη. Είμαι σίγουρος πως με την παρούσα επιστολή μου θα πράξετε τα δέοντα προκειμένου πολύ γρήγορα μέσα από την γόνιμη συνεργασία μας να μπορέσουν αυτοί οι άνθρωποι να επανέλθουν στην κανονικότητα τους. Είμαι βέβαιος  για τις καλές σας προθέσεις και την αποτελεσματική αντίδρασή σας» σημειώνει ο Περιφερειάρχης στην επιστολή.

Ο Συνεταιρισμός

Ο Περιφερειάρχης αναφέρει ιστορικά και οικονομικά στοιχεία του  Αγροτικού και Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Μεσοτόπου. Αναλυτικότερα σημειώνει ότι Αγροτικός Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Μεσοτόπου δραστηριοποιείται σε μια περιοχή  κτηνοτροφική. Ιδρύθηκε το 1923 και λειτουργούσε αδιάκοπα έως και σήμερα, με ζωικό κεφάλαιο των μελών του περίπου 18.000 αιγοπρόβατα.

«Πριν από λίγες ημέρες  στις εγκαταστάσεις του Αγροτικού & Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Μεσοτόπου στην Λέσβο προκλήθηκε πυρκαγιά, η οποία κατέστρεψε ολοκληρωτικά τις εγκαταστάσεις του. Το σημείο επισκέφτηκε η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Φωτεινή Αραμπατζή, από την οποία μπορείτε να ενημερωθείτε για την τεράστια υλική αλλά και οικονομική καταστροφή» τονίζει ο Περιφερειάρχης.

Η οικονομική δραστηριότητα

Η οικονομική του δραστηριότητα δομείται σε τρεις άξονες:

1)Την συλλογή και επεξεργασία -τυποποίηση γάλακτος , από τα χωριά της ευρύτερης περιοχής , παρέχοντας εισόδημα για να ζήσουν οι 350 περίπου κτηνοτρόφοι μέλη του.

2)Την προμήθεια και εφοδιασμό των μελών του με τα είδη που χρησιμοποιούν για να ασκήσουν τις Κτηνοτροφικές και αγροτικές τους δραστηριότητες .

3) Το εμπόριο ζωοτροφών.

Το πρότυπο

«Ο Αγροτικός και Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Μεσοτόπου έχει να επιδείξει μία αξιόλογη δραστηριότητα, αποτελώντας παράδειγμα προς μίμηση για πολλές συνεταιριστικές επιχειρήσεις και αποτελούσε τη μόνη διέξοδο των κατοίκων για εξασφάλιση εισοδήματος. Ο Συνεταιρισμός υποστηρίζοντας τις περίπου 350 οικογένειες , μαζί με τους εργαζόμενους στην καθετοποιημένη Μονάδα Παραγωγής και Εμπορίας Κτηνοτροφικών Προϊόντων , αποτελούσε καθοριστικό κεφάλαιο για την οικονομία της Λέσβου» επισημαίνει ο κ. Μουτζούρης προσθέτοντας ακολούθως: «Τα προϊόντα του Συνεταιρισμού πωλούνται σε όλη την Ελλάδα, ενώ ήδη είχε προχωρήσει και σε εξαγωγές, αποτελώντας μία σημαντική Παραγωγική Μονάδα για την Οικονομία της Λέσβου . Η  φωτιά προκάλεσε οικονομική καταστροφή 4.000.000 ευρώ. Και αυτό είναι ένα ποσό, που η «τσέπη» του Κτηνοτρόφου και του φτωχού Αγρότη δεν μπορεί από μόνη της να σηκώσει».

 

 

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey