Πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας για τον Προγραμματισμό Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού για το ΣΑΡΛΙΤΖΑ Θερμής Λέσβου

Στόχος της Περιφέρειας η μετατροπή του ΣΑΡΛΙΤΖΑ σε πρότυπο και μοναδικό κέντρο

17/02/2021 - 15:13 Ενημερώθηκε 17/02/2021 - 15:13

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου, τηλεδιάσκεψη με θέμα την διενέργεια Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού για το ΣΑΡΛΙΤΖΑ. Η συζήτηση κατέληξε στο ότι θα πρέπει να γίνουν- με προτεραιότητα- έργα για την διατήρηση και συντήρηση του υπάρχοντος κτιρίου ώστε να μην καταρρεύσει. Το δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι θα πρέπει να γίνει μία συνολική διαχείριση του όλου χώρου του Οικοπέδου και των εγκαταστάσεων, σύμφωνα με ένα αντιπροσωπευτικό project, ανάδειξης με Πολιτιστική χρήση, σε συνδυασμό με τις ιστορικές αναφορές της Λέσβου, του ξενοδοχείου και των Θερμών Πηγών. Ήτοι: ως ένα Πρότυπο και μοναδικό Κέντρο που θα προβάλλει τη Λέσβο διεθνώς, όχι μόνο με την αξιοποίηση-ανάδειξη του νερού, αλλά και των Ιστορικών στοιχείων και της εξαίρετης αρχιτεκτονικής .

Οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν σχετικά με τα ζητήματα που έχουν τεθεί μετά την ενδελεχή διερεύνηση του θέματος όσον αφορά τα τρία σενάρια αξιοποίησης του ιστορικού ξενοδοχείου και των ομώνυμων θερμών πηγών: α) ως ξενοδοχείο, β) Θερμαλιστικό Κέντρο και γ) Μουσειακό χώρο, όλα υπό τους περιορισμούς του χαρακτηρισμού του υπάρχοντος κτιρίου ως Διατηρητέου Κτιρίου εσωτερικά και εξωτερικά.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της Σύσκεψης ο Περιφερειάρχης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Είμαι ικανοποιημένος από τη σημερινή συνάντηση , ακούστηκαν πολύ σημαντικά πράγματα για τον συντονισμό των προσπαθειών όλων μας. Όπως έχουμε υποσχεθεί και θα πράξουμε αυτό που πρέπει, ώστε το διαμάντι αυτό της ιστορίας της Λέσβου να αξιοποιηθεί και να μην αποτελεί «πληγή» για όποιον το βλέπει και τους κατοίκους της περιοχής. Δεν θέλουμε να είμαστε ούτε εναντίον της Τοπικής Κοινωνίας , ούτε εναντίον των Αρχαιολόγων . Η υποστύλωση του υφιστάμενου κτιρίου αποτελεί πλέον προτεραιότητα για μας. Το ΣΑΡΛΙΤΖΑ, είναι ένα κομμάτι της ιστορίας της Λέσβου και πρέπει να εξακολουθήσει να συνοδεύει το νησί και στο μέλλον του , ως κάτι μοναδικό και με την αξιοποίηση του νερού , αλλά και ως ιστορική αναφορά και Πολιτισμός».

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε υπό την παρουσία του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κωνσταντίνου Μουτζούρη και σε αυτή συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο Αρχιτέκτων Μηχανικός Καθηγητής Αρχιτεκτονικής Σχολής ΕΜΠ Μοραΐτης Κωνσταντίνος, ο Αντιπεριφερειάρχης Προγραμματισμού, Βιομηχανίας και Ενέργειας, Παναγιώτης Χριστόφας και ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος, Νίκος Καρασάββας.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey