Μουτζούρης: «Το έργο, που αποτελεί αίτημα όλου του λεσβιακού λαού, προχωρά»

Πράσινο φως για τον άξονα Καλλονή –Πέτρα Ι Απορρίφθηκε η προσφυγή εναντίον του έργου

18/03/2022 - 10:30 Ενημερώθηκε 19/03/2022 - 10:02

Με ανακοίνωσή της η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου έκανε γνωστό ότι απορρίφθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας η προσφυγή που είχε κατατεθεί εναντίον του έργου του οδικού Άξονα Καλλονής-Πέτρας.

Αυτήν την εβδομάδα αναμένεται η έγκριση της συμβάσεως του έργου του Οδικού Άξονα Καλλονής –Πέτρας από το Ελεγκτικό Συνέδριο για να γίνει το επόμενο βήμα, που έχει να κάνει με την υπογραφή της σύμβασης και της έναρξης των εργασιών. Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου διά της νόμιμης οδού είχε αποφασίσει και διεκδίκησε τη συνέχιση της διαδικασίας και υλοποίησης του έργου, το οποίο κατόπιν της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου πρόκειται να συνεχιστεί.

«Η προσφυγή στο συμβούλιο επικρατείας που έγινε από κατοίκους της περιοχής απερρίφθη.  Ο δρόμος Καλλονής – Πέτρας αποτελεί αίτημα όλου του Λεσβιακού λαού» είπε σε δήλωσή του στο «Ε», ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης.

Η πρώτη φάση της αναβάθμισης του οδικού άξονα Καλλονή-Πέτρα είναι ένα σημαντικό έργο για τη Λέσβο που θα ενδυναμώσει τις οδικές μεταφορές στο νησί και θα βελτιώσει τα επίπεδα οδικής ασφάλειας.

Το κόστος του έργου με το ΦΠΑ είναι 20,82 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ 16,79 εκατ. ευρώ). Η δημοπράτηση του έργου είχε πραγματοποιηθεί στις 17 Μαϊου 2021 και η αποσφράγιση των προσφορών έγινε στις 21 του ίδιου μήνα. Ωστόσο η διαδικασία υπογραφής της σύμβασης είχαν προς το παρόν παγώσει καθώς 13 ιδιοκτήτες γης είχαν προσφύγει  στο ΣτΕ και οι διαδικασίες για την έναρξη του έργου σταμάτησαν μέχρι να αποφασίσει το δικαστήριο.

Θυμίζουμε ότι η ΘΕΜΕΛΗ επικράτησε στον διαγωνισμό. Η τεχνική εταιρεία μειοδότησε με ποσοστό 30,62%. Δεύτερη ήρθε η εταιρεία ΑΛΤΕΚ με 28,85% και τρίτη η ΑΚΤΩΡ με 28,68%.

Ταυτότητα του έργου

Κύριο αντικείμενο είναι η κατασκευή της Α΄ φάσης του οδικού άξονα Καλλονής – Πέτρας, με αφετηρία μέτρησης (Χ.Θ. 0+000) τον ισόπεδο οδικό κόμβο σύνδεσης της 36ης εθνικής οδού Μυτιλήνης – Καλλονής με την 11η επαρχιακή οδό προς Αγ. Παρασκευή – Νάπη και πέρας (Χ.Θ. 14+728,68) τον ισόπεδο οδικό κόμβο σύνδεσης της 8ης επαρχιακής οδού Στύψης – Πέτρας – Μήθυμνας με την 17η επαρχιακή οδό, παράκαμψης του οικισμού Πέτρας.

Επισημαίνεται ότι στο πλαίσιο της υπόψη εργολαβίας, δεν περιλαμβάνεται η σήραγγα Στύψης, που σύμφωνα με την τεχνική μελέτη προβλέπεται από Χ.Θ. 11+710 έως Χ.Θ. 12+536, και θα εκτελεστεί με άλλη εργολαβία.

Συγκεκριμένα, θα εκτελεσθούν εργασίες για την οριζοντιογραφική και μηκοτομική βελτίωση υφισταμένων οδικών τμημάτων, εργασίες κατασκευής νέων χαράξεων, καθώς επίσης και έξι ισόπεδων οδικών κόμβων και τεσσάρων (4) διασταυρώσεων μέχρι και την ολοκλήρωση των εργασιών ασφαλτόστρωσης και σήμανσης – ασφάλισης, εντός του εύρους της εγκεκριμένης ζώνης απαλλοτρίωσης.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey