Ερώτηση ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ στην Περιφερειακή Αρχή

Ο ενεργειακός σχεδιασμός των νησιών του Βορείου Αιγαίου

25/05/2022 - 10:30

Ερώτηση υπέβαλλαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι Γιούλα Αργυρούδη, Μανώλης Κάρλας, Μαρία Νικολάρα και ο επικεφαλής της Συμπαράταξης Πολιτών Γιάννης Σπιλάνης προς τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κώστα Μουτζούρη και τον Αντιπεριφερειάρχη Προγραμματισμού, Βιομηχανίας, Ενέργειας & ΕΣΠΑ, Παναγιώτη Χριστόφα με θέμα τον ενεργειακό σχεδιασμό των νησιών του Βορείου Αιγαίου.

Τα μέλη της παράταξη ζητούν από τη Περιφερειακή Αρχή να οργανώσει σχετική ανοιχτή ενημερωτική συζήτηση για το θέμα ώστε οι κοινωνίες των νησιών  να πληροφορηθούν σε ότι αφορά τα υπάρχοντα σχέδια και στη συνέχεια να φέρει το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο ώστε οι περιφερειακοί σύμβουλοι να λάβουν τις απαραίτητες αποφάσεις που θα τους καταστούν συμμέτοχους και όχι απλούς θεατές στον ενεργειακό σχεδιασμό της περιφέρειας.

«Όπως όλοι γνωρίζουμε το θέμα της ενεργειακής μετάβασης είναι εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία στο επίκεντρο των συζητήσεων σε ότι αφορά στη κλιματική αλλαγή. Τον τελευταίο δε χρόνο ήρθε να προστεθεί και το θέμα της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας και των καυσίμων που δημιουργεί τεράστια προβλήματα επιβίωσης πολιτών και επιχειρήσεων, γεγονότα που καθιστούν επιτακτική την εμπλοκή της ΠΒΑ στην όλη συζήτηση.

Γνωρίζουμε ότι στη νέα προγραμματική περίοδο εκτός των έργων που θα ενταχθούν στο ΕΣΠΑ, υπάρχει ειδικό σχέδιο για την ενεργειακή μετάβαση των νησιών, αλλά και δράσεις- επενδύσεις μεγάλης κλίμακας που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ένα από τα σημαντικότερα θα είναι και η διασύνδεση των νησιών με το εθνικό δίκτυο παραγωγής ενέργειας, ενώ δεν είναι γνωστό αν τα νησιά του β.Αιγαίου θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα Gr-eco Islands και με ποιόν τρόπο.

Επίσης γνωρίζουμε ότι υπάρχουν ακόμη αδειοδοτημένα τεράστια βιομηχανικά πάρκα ΑΠΕ σε όλα τα νησιά του Β. Αιγαίου, ενώ έχει ξεκινήσει και η συζήτηση για θαλάσσια πάρκα, ειδικά στη Λήμνο (https://www.kathimerini.gr/economy/561852442/plota-aiolika-parka-made-in-greece/?fbclid=IwAR0O5VLH8nbu3yJ8U6B_Oj2Sdw8A4Kk7mNea0FYL7JlAZCItsQCBU8yOESY και https://www.limnosfm100.gr/limnos/item/59743-limnos-diamartyria-enantia-stin-kataskevi-aiolikoy-stathmoy.html)»  σημειώνεται μεταξύ άλλων στην ερώτηση.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey