Ανακοίνωση Περιφερειάρχη για το πρόγραμμα ενίσχυσης μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων

Μουτζούρης: «Η Περιφέρεια δεν είχε καμιά ανάμειξη στη βαθμολόγηση του προγράμματος κορονοενίσχυσης»

30/04/2021 - 11:56

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου δεν είχε καμία σχέση με την βαθμολόγηση του προγράμματος κορονοενίσχυσης αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, ο οποίος διευκρινίζει ότι  η διαδικασία έγινε από το αρμόδιο Υπουργείο και πως η εμπλοκή της Περιφέρειας περιορίζεται στην χρηματοδότηση και το αρχικό και μέγιστο ποσό της. Για την φάση των  ενστάσεων που προβλέπεται, η Περιφέρεια ορίζει ως  περιφερειακό συντονιστή τον  Ειδικό Σύμβουλο Μιχαήλ – Άνθιμο Δήσσο.

Με αφορμή παράπονα ενδιαφερομένων οι οποίοι δεν εντάχθηκαν στο πρόγραμμα για την "Ενίσχυση Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία Covid-19 στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου", ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κωνσταντίνος Μουτζούρης, διευκρινίζει πως η όλη διαδικασία έγινε από το αρμόδιο Υπουργείο Ανάπτυξης, μέσω της ιδιωτικής εταιρίας ΕΛΑΝΕΤ στην οποία την ανέθεσε το Υπουργείο.

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, όπως και οι υπόλοιπες Περιφέρειες που υλοποίησαν το συγκεκριμένο πρόγραμμα, δεν είχε καμία απολύτως ανάμειξη στην βαθμολόγηση και  στον έλεγχο των δικαιολογητικών, σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση και προστίθεται ακολούθως πως η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου απλά επικύρωσε τυπικά  με  την γνωμοδοτική της επιτροπή τα αποτελέσματα ως όφειλε σύμφωνα με την πάγια διαδικασία, για να προωθηθεί το πρόγραμμα. «Ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη για τα αποτελέσματα» επισημαίνεται.

Η εμπλοκή της Περιφέρειας

«Η συμμετοχή της κάθε Περιφέρειας και η εμπλοκή της στην όλη διαδικασία, αφορούσε μόνο την χρηματοδότηση και το αρχικό και μέγιστο ποσό της» σημειώνεται.

Η  Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ήταν από τις πρώτες Περιφέρειες  που προκήρυξαν το συγκεκριμένο πρόγραμμα προκειμένου να στηριχθούν οι επιχειρήσεις  που αντιμετωπίζουν ανεπάρκεια ρευστότητας και υφίστανται σημαντικές ζημίες λόγω των επιπτώσεων από τα μέτρα για τον περιορισμό της έξαρσης της νόσου COVID-19.

Όπως έχει ήδη δημοσιοποιηθεί, μέσω της επιστολής προς τον Υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, βούληση του κ. Μουτζούρη είναι να βρεθεί χρηματοδότηση ώστε να ενταχθούν στο πρόγραμμα και οι υπόλοιπες 1706 επιχειρήσεις που έμειναν εκτός, λόγω έλλειψης πόρων και έχει ήδη έρθει σε επαφή με συναδέλφους του και θα θέσει το θέμα τις επόμενες ημέρες και επισήμως, ώστε να βρεθεί ο  τρόπος  και οι πόροι, ώστε να μην μείνει καμία επιχείρηση που πληροί τις προϋποθέσεις  εκτός χρηματοδότησης.

Ο προϋπολογισμός

Ο συνολικός προϋπολογισμός δημόσιας δαπάνης της δράσης αρχικά ανέρχονταν σε 25.000.000 ευρώ, ωστόσο με απόφαση του Περιφερειάρχη και από πόρους της Περιφέρειας,  το ποσό αυξήθηκε και ανέβηκε στα 40.000.000 ευρώ.  Το  ελάχιστο ποσό επιχορήγησης  ήταν  5.000,00 € και  το μέγιστο τα 50.000,00€, ωστόσο και πάλι με απόφαση Περιφερειάρχη, προκειμένου να ενταχθούν, όπως και συνέβη τελικά, περισσότερες επιχειρήσεις, το μέγιστο ποσό χρηματοδότησης κατέβηκε στις 35.000 ευρώ.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα λόγω της πολύπλοκης διαδικασίας απαιτούσε εξειδικευμένες γνώσεις και την συμβολή  έμπειρων μελετητικών γραφείων και οικονομολόγων ως προς την κατάθεση της αίτησης προς αποφυγή λαθών καθοριστικών για την έκβαση της αίτησης.

Όπως αναφέρεται η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου είναι  μεταξύ των πρώτων Περιφερειών, μαζί με  αυτές της Αττικής, της Κεντρικής Μακεδονίας και της Ανατολικής Μακεδονίας, με την μεγαλύτερη χρηματοδότηση στο σύνολο των Περιφερειών που υλοποίησαν το συγκεκριμένο πρόγραμμα ενώ είναι από τις Περιφέρειες που είχαν το μεγαλύτερο ελάχιστο ποσό.

«Ο Περιφερειάρχης σταθερά και δίπλα στους πολίτες, κατανοεί απολύτως την πικρία και την αναστάτωση που προκλήθηκε στις επιχειρήσεις που δεν εντάχθηκαν παρότι   η  Περιφέρεια δεν φέρει καμία ευθύνη, καθώς το θέμα το χειρίστηκε εξ ολοκλήρου το Υπουργείο Ανάπτυξης» αναφέρει η ανακοίνωση.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey