Συγκεκριμένα μέτρα ανακούφισης για τους σεισμόπληκτους ζητούν οι παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου

Με μπούσουλα τον ΟΑΣΠ κινείται η Περιφέρεια

19/06/2017 - 17:46

Εκτενή συζήτηση έγινε στο Περιφερειακό Συμβούλιο το βράδυ της Πέμπτης για τον σεισμό που έπληξε τη Δευτέρα την περιοχή του Πολιχνίτου και του Πλωμαρίου κι είχε ως αποτέλεσμα τη σχεδόν ολοσχερή καταστροφή της Βρίσας. Στη συνεδρίαση έλαβε μέρος και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος έδωσε το περίγραμμα των ενεργειών που θα πρέπει να γίνουν από εδώ και πέρα. Το πλαίσιο αυτό φαίνεται ότι υιοθετείται από την Περιφερειακή Αρχή. Η συζήτηση για τον σεισμό έγινε με τη διαδικασία της εκτός ημερησίας διάταξης, αφού πρώτα είχαν συζητηθεί όλα τα υπόλοιπα θέματα. Από την πλευρά της Περιφερειακής Αρχής έγινε ενημέρωση για τις ενέργειες που έχουν γίνει ως τώρα και την πορεία των πραγμάτων.

Σε ό,τι αφορά το τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα, ο κ. Λέκκας έκανε σαφές ότι υπάρχει μπροστά πολλή δουλειά. Ακόμη, ανέφερε ότι έχουμε μπει σε μια περίοδο που θα πρέπει να περιμένουμε σεισμικές ακολουθίες. Ανέφερε πως κατά πάσα πιθανότητα οι επόμενοι σεισμοί που θα ακολουθήσουν θα είναι μικρότερης έντασης από τον σεισμό της Δευτέρας. Επίσης, είπε ότι κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει τον χρόνο εκδήλωσης των σεισμών.

 

Δεν έγινε αποδεκτό ψήφισμα

Ο περιφερειακός σύμβουλος Γιάννης Σπιλάνης παρουσίασε ένα σχέδιο ψηφίσματος που οριοθετούσε σε ποια κατεύθυνση θα κινηθεί από εδώ και πέρα η Περιφερειακή Αρχή. Ωστόσο, δεν έγινε δεκτό από την πλευρά της πλειοψηφίας. Ο κ. Σπιλάνης καταγγέλλει ότι ο πρόεδρος του Συμβουλίου αρνήθηκε να τα βάλει σε ψηφοφορία, παρότι δεν είχε τέτοιο δικαίωμα από τον κανονισμό.

Στο σχέδιο ψηφίσματος που παρουσίασε ο κ. Σπιλάνης μεταξύ άλλων ζητά (σ.σ. το Περιφερειακό Συμβούλιο) να εκπονηθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αποκατάστασης τόσο της Βρίσας όσο και των ζημιών σε άλλους οικισμούς, σε υποδομές και μνημεία του νησιού με την τήρηση των αυστηρότερων αντισεισμικών κανόνων. Ζητά, επίσης, να υπάρξει ολοκληρωμένο σχέδιο οικονομικής ανασυγκρότησης της επαρχίας Πλωμαρίου που έχει θιχτεί περισσότερο από τον σεισμό. Ζητά όμως από σήμερα όλα τα έργα υποδομών που εκτελούνται στη Λέσβο και ευρύτερα στη σεισμογενή περιοχή του βορείου Αιγαίου να γίνονται λαμβάνοντας υπόψη τη σεισμικότητα και γενικότερα τα ιδιαίτερα γεωλογικά χαρακτηριστικά της περιοχής ώστε να μην παρατηρούνται ζημιές ακόμη και κάτω από μικρότερης έντασης φυσικές καταστροφές».

 

«Να μη μείνουν εξαγγελίες»

Η Αγλαΐα Κυρίτση από την πλευρά της δήλωσε: «Θα πρέπει να εξασφαλιστούν άμεσα τα απαραίτητα κονδύλια χωρίς χρονοτριβές και επικίνδυνα γραφειοκρατικά κωλύματα για την ενίσχυση και αποκατάσταση των πληγέντων.

- Να υλοποιηθεί άμεσα ο σχεδιασμός αντισεισμικής θωράκισης σχολείων και δημόσιων κτηρίων στη βάση ενός κεντρικού σχεδιασμού προστασίας και το λέω αυτό, γιατί παρά το ότι η χώρα μας είναι από τις πλέον σεισμογενείς, οι μεγάλες καταστροφές τα τελευταία χρόνια ανέδειξαν τόσο την υποβάθμιση του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας όσο και την έλλειψη προσεισμικού έλεγχου σε δημόσια και ιδιωτικά κτήρια, ένα αναγκαίος έλεγχος που καρκινοβατεί εδώ και χρόνια.

- Να μη μείνουν στα χαρτιά οι εξαγγελίες και οι δεσμεύσεις για ανακούφιση των σεισμοπαθών.

- Να επισπευσθεί και να ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών, ώστε να προχωρήσει άμεσα η αποκατάστασή τους».

Ο περιφερειακός σύμβουλος της «Ανταρσία στο Αιγαίο» Στρατής Παυλής ζήτησε πλήρη αποζημίωση και αποκατάσταση των ζημιών (κατοικιών, επαγγελματικών στεγών, δημοσίων κτηρίων, οικοσκευών και εμπορευμάτων) από τον κρατικό προϋπολογισμό. Επίσης, ζήτησε να αποκατασταθεί το δίκτυο ύδρευσης και το οδικό δίκτυο, όπου έχει καταστραφεί. Ακόμη, ζήτησε την αποκατάσταση των ζημιών να αναλάβει κρατικός οργανισμός αλλά και μέχρι να ανακατασκευαστεί ο οικισμός να εξασφαλίσει το κράτος στέγη φαγητό, ρεύμα και νερό για όσο καιρό χρειασθεί. Επιπρόσθετα, να παγώσουν οι πληρωμές χρεών σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες, να απαλλαχτούν οι σεισμόπληκτοι από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές για τρία τουλάχιστον χρόνια μέχρι την αποκατάσταση των ζημιών, να διαγραφούν πλήρως τα στεγαστικά δάνεια και τα δάνεια για κατοικίες και αγαθά που καταστράφηκαν στον σεισμό. Τέλος, να προβλεφθεί επιδότηση ενοικίου στέγης για τους επαγγελματίες και κάλυψη των αναγκών μετεγκατάστασης όπως και απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας καθώς και κάθε ιδιοκτησίας εργατικών και φτωχομεσαίων λαϊκών οικογενειών».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey