Ολοκληρώθηκαν οι μελέτες για τα έργα Σκ. Συκαμιάς- Εφταλού και Σίγρι -Ερεσού, ενώ δημοπρατείται ο δρόμος Νάπης -Πελόπης

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης

«Καρκινοβατούν» ο οδικός άξονας Καλλονή - Πέτρα και ο δρόμος Αμπελικό - Σταυρός

19/09/2022 - 09:00 Ενημερώθηκε 19/09/2022 - 10:01

Ολοκληρώνεται εντός των ημερών η μελέτη που αφορά τις παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο που συνδέει το Σίγρι με την Ερεσό που είχε προαναγγείλει ο περιφερειάρχης τον Γενάρη του 2022 αναφερόμενος σε παρεμβάσεις τόσο στην παλαιά οδό όσο και σε εκείνη μέσω της Τσιχλιώντας και εντός των ημερών αναμένεται να δημοπρατηθεί το οδικό έργο Νάπη - Πελόπη, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κώστα Μουτζούρη στο «Ε» με αφορμή τα οδικά έργα της Περιφέρειας.  

Παραμένοντας στο κεφάλαιο των έργων της.. ασφάλτου θα πρέπει να πούμε ότι συντάχθηκε από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου η τεχνική μελέτη της παραλιακής οδού που συνδέει τη Σκάλας Συκαμιάς με την Εφταλού και το επόμενο βήμα, προκειμένου να δημοπρατηθεί το έργο και να ξεκινήσει, είναι να εκπονηθεί η περιβαλλοντική μελέτη.  

Στα έργα που παρατηρείται καρκινοβασία ως προς την εξέλιξη τους, περιλαμβάνονται εκείνα των οδικών αξόνων Καλλονής - Πέτρας και Αμπελικού - Σταυρός. Στο πρώτο αναμένεται η Τροποποιημένη Μελέτη και η νέα Απαλλοτρίωση για ένα κομμάτι του δρόμου που μετακινήθηκε σε σχέση με την αρχική μελέτη , λόγω ότι συνέπεμπτε με το φράγμα, ενώ στο δεύτερο αναμένεται η δικάσιμος για τις τιμές των απαλλοτριώσεων, σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη παρότι το έργο έχει υπαχθεί στις διατάξεις του Άρθρου 7Α του Νόμου 2882/2001 από τον περασμένο Δεκέμβριο.  

Για το έργο ανακατασκευής του δρόμου Σκάλας Συκαμιάς - Εφταλούς 

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης επισκέφτηκε την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2022 την παράκτια περιοχή Σκάλα Συκαμιάς, Αργένου, Λεπέτυμνου και Μήθυμνας συνοδευόμενος από τον Εκτελεστικό Γραμματέα της Περιφέρειας Απόστολο Αλατζά, τον Ειδικό Σύμβουλο Γιώργο Σίμο, τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Δημήτρη Ακριώτη και την Προϊσταμένη του Τμήματος Συγκοινωνιακών Έργων της Περιφέρειας Αγγελική Σαραντινού.  

Ο Περιφερειάρχης συναντήθηκε με τους Προέδρους Συκαμιάς Γιώργος Σαρόγλου, Αργένου Βασίλη Τερζή, Λεπέτυμνου, Θέμη Καμμένο και μέλη των τοπικών συμβουλίων, παρουσία του τέως Δημάρχου Μήθυμνας Στέλιου Καραντώνη και του τέως Δημάρχου Μανταμάδου και νυν Δημοτικού Συμβούλου Δυτικής Λέσβου, Στέφανου Αποστόλου και τους «παρέδωσε» αντίγραφο της τεχνικής μελέτης της ανακατασκευής του δρόμου Σκάλας Συκαμιάς - Εφταλούς, η οποία συντάχθηκε από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. 

Αμέσως μετά ο Περιφερειάρχης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Είχαμε επισκεφτεί αρχές του έτους την Συκαμιά και όλοι οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων της περιοχής μας έθεσαν το ζήτημα του δρόμου που ενώνει την Σκάλα Συκαμιάς με την Εφταλού και κατ΄επέκταση με τον Μόλυβο. Αναγνωρίζοντας την σπουδαιότητα και την σημασία του έργου, δεσμευτήκαμε πως θα προχωρήσουμε στην μελέτη για να ξεκινήσει η διαδικασία υλοποίησης του. Σήμερα λίγους μήνες μετά, είμαστε πάλι εδώ για να παραδώσουμε την μελέτη του έργου στους Προέδρους και στους κατοίκους, κάνοντας το πρώτο αλλά μεγάλο βήμα. Είναι ένα έργο αναπτυξιακού χαρακτήρα για όλη την περιοχή σε ένα από τα πλέον τουριστικά μέρη του νησιού και ήταν καθολικό και διαχρονικό αίτημα φορέων, επιχειρηματιών και κατοίκων».  

Μιλώντας εκ μέρους όλων ο Πρόεδρος της Αργένου Βασίλης Τερζής σημείωσε: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω προσωπικά τον Περιφερειάρχη και τους συνεργάτες του γιατί σήμερα έβαλαν το πρώτο και σημαντικότερο λιθαράκι στην πραγματοποίηση ενός έργου που για μας εδώ στην περιοχή είναι κάτι παραπάνω από σημαντικό. Είναι ένα έργο που θα ενώσει δυο περιοχές οι οποίες θα έχουν οικονομικά, κοινωνικά και αναπτυξιακά οφέλη. Ήταν ένα πάγιο και διαχρονικό αίτημα δεκαετιών για μας και είμαστε ιδιαίτερα συγκινημένοι και ευγνώμονες που ο Περιφερειάρχης το προχωρά και κράτησε την υπόσχεση του».  

Καμία εξέλιξη στον δρόμο Καλλονής - Πέτρας  

Μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής 16 Σεπτεμβρίου - που γράφαμε αυτές τις σειρές- δεν υπήρχε καμία εξέλιξη στο θέμα του δρόμου Καλλονής - Πέτρας. Θυμίζουμε ότι την προηγούμενη εβδομάδα η Περιφερειακή Αρχή έκανε παράσταση διαμαρτυρίας στο σημείο όπου προβλέπεται να ξεκινήσει ο νέος οδικός άξονας Αγ. Παρασκευής - Πέτρας. 

Το έργο έχει ενταχθεί στο τέλος του 2020 στο ΕΣΠΑ, δημοπρατήθηκε τον Απρίλιο του 2021 και βγήκε ανάδοχος στο τέλος Μαΐου του ίδιου έτους. Τον Ιούνιο του 2021 ήρθε ένα έγγραφο από το ΥΠΕΧΩΔΕ που ανέφερε ότι υπήρχε εμπλοκή και ένα τμήμα 1700 μέτρων του δρόμου πέφτει μέσα στη λεκάνη του Φράγματος Τσικνιά. Το Υπουργείο θα προχωρούσε το έργο του Φράγματος και έπρεπε να τροποποιηθεί η Σύμβαση του έργου του δρόμου. Το Νοέμβριο η Περιφέρεια έστειλε στο Ελεγκτικό Συνέδριο τον Προσυμβατικό Έλεγχο για την Σύμβαση ώστε να πάρουμε την έγκριση της Σύμβασης. «Πράγματι αν μας είχαν στείλει την έγκριση το Δεκέμβριο, τον Γενάρη θα είχαν ξεκινήσει τα σκαψίματα στο έργο. Το Ελεγκτικό Συνέδριο μας απελευθέρωσε τον Απρίλιο του 2022 που έδωσε την συγκατάθεση για να υπογράψουμε και να προχωρήσει το Έργο με την Τροποποιημένη Μελέτη Χάραξης και Τροποποιημένη την Απαλλοτρίωση. Από τότε δεν έχουν έρθει από το ΥΠΕΧΩΔΕ (ως θα έπρεπε) η Τροποποιημένη Μελέτη και η νέα Απαλλοτρίωση. Πήγαμε με τον Περιφερειάρχη στο Υπουργείο στον Υφυπουργό κ. Καραγιάννη, είχε δώσει εντολή να γίνει η τροποποίηση, αλλά ακόμα δεν ήλθαν ούτε η εγκεκριμένη Μελέτη με τους Περιβαλλοντικούς όρους ούτε οι νέες Απαλλοτριώσεις» ανέφερε ο Προϊστάμενος Τεχνικών Έργων Δημήτρης Ακριώτης.   

Μετά την διαμαρτυρία υπήρξε επικοινωνία με τον Αντιπρόεδρο της Βουλής Χαράλαμπο Αθανασίου, στον οποίον ο Περιφερειάρχης μετέφερε την αναγκαιότητα να υπερκερασθούν άμεσα οι όποιες γραφειοκρατικές διαδικασίες προκειμένου να προχωρήσει το έργο.  

Ωστόσο μέχρι τούδε, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Περιφερειάρχη στο «Ε» δεν υπήρξε καμία εξέλιξη.  

Έργο προτεραιοτήτων το Αμπελικό - Σταυρός; 

«Περιμένουμε την δικάσιμο για να ορίσει τις τιμές σε ότι έχει να κάνει με τις απαλλοτριώσεις. Δεν μπορούμε πριν την δικάσιμο να κάνουμε κάτι. Είμαστε καθόλα έτοιμοι και περιμένουμε να οριστούν οι τιμές απαλλοτριώσεων» είπε ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης, στο «Ε» σε ότι έχει να κάνει με το έργο κατασκευής του οδικού άξονα Αμπελικό - Σταυρός με αφορμή την επιστολή του Περιφερειακού Συμβούλου και πρώην αντιπεριφερειάρχη Έργων Θεόδωρος Βαλσαμίδης, με την οποία ζητά την επιτάχυνση της δημοπράτησης του έργου κατασκευής του οδικού άξονα Αμπελικό - Σταυρός επικαλούμενος το γεγονός ότι το έργο έχει υπαχθεί στις διατάξεις του Άρθρου 7Α του Νόμου 2882/2001. 

Μάλιστα στην επιστολή του ο κ. Βαλσαμίδης σημειώνει ότι με βάση την σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, το εν λόγω έργο έχει υπαχθεί στις διατάξεις του Άρθρου 7Α του Νόμου 2882/2001 από τον περασμένο Δεκέμβριο, προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία υλοποίησης του επισημαίνοντας ότι θα μπορούσε συνεπώς παράλληλα με την διαδικασία του προσδιορισμού της τιμής μονάδας από το δικαστήριο που βρίσκεται σε εξέλιξη, να έχει προχωρήσει ήδη η δημοπράτηση του προκειμένου να κερδηθεί ο χρόνος. 

Τι ισχύει 

Αυτό που θα πρέπει να σημειωθεί σε ότι έχει να κάνει με το έργο αυτό είναι ότι τον Δεκέμβριο του 2021 με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου μετά από πρόταση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή εντάχθηκαν 9 έργα στη διαδικασία του άρθρου 7Α του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων. Ανάμεσα σε αυτά τα έργα περιλαμβάνεται και το Αμπελικό - Σταυρός.  

Το άρθρο 7Α του Ν2882/2001 [Κώδικας αναγκαστικών απαλλοτριώσεων ακινήτων], φέρει τίτλο Πραγματοποίηση εργασιών πριν τον προσδιορισμό αποζημίωσης. Συγκεκριμένα στο 7Α σημειώνονται τα ακόλουθα: «Προκειμένου να εκτελεστούν έργα γενικότερης σημασίας για την οικονομία της χώρας είναι δυνατόν με ειδική απόφαση του Εφετείου, που δικάζει «σε μονομελή σύνθεση» με τη διαδικασία του άρθρου 21 του παρόντος, να επιτρέπεται η πραγματοποίηση εργασιών και πριν από τον προσδιορισμό και την καταβολή της αποζημίωσης. Με την απόφαση διατάσσεται η αποβολή του ιδιοκτήτη «νομέα ή κατόχου» από το ακίνητο και η άμεση παράδοση αυτού. Οι απαλλοτριώσεις του προηγούμενου εδαφίου κηρύσσονται με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, με την οποία προβλέπεται ρητά η δυνατότητα αυτή. Αν η απαλλοτρίωση έχει κηρυχθεί κατά τις πάγιες διατάξεις και η σχετική ανάγκη ανακύψει μεταγενέστερα, τότε, προκειμένου να ακολουθηθεί η διαδικασία της παραγράφου αυτής, εκδίδεται ειδική πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου «για την υπαγωγή τους στη διαδικασία του παρόντος άρθρου». 

Οι απαιτούμενες συμπληρωματικές απαλλοτριώσεις κηρύσσονται κατά τις πάγιες διατάξεις, χωρίς να απαιτείται νέα κάθε φορά πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου. Με απόφασή του το Υπουργικό Συμβούλιο μπορεί να εξουσιοδοτεί το αρμόδιο για την κήρυξη της απαλλοτριώσεως όργανο, να προβαίνει στην κήρυξη απαλλοτριώσεων για την εκτέλεση του έργου, στις οποίες εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου αυτού». 

Με δεδομένα τα παραπάνω γιατί η Περιφέρεια δεν σπεύδει να δημοπρατήσει το έργο κερδίζοντας χρόνο παράλληλα με την διαδικασία των απαλλοτριώσεων. Ετσι και αλλιώς η διαδικασία για την ανάδειξη του αναδόχου θέλει το χρόνο του.Το ζητούμενο είναι αν βρίσκεται στις προτεραιότητες της περιφερειακής αρχής για να το επισπεύσει, γιατί αρκετά είναι στο περίμενε! 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey