Kάλεσμα Σπιλάνη για την υπεράσπιση του Πανεπιστημίου Αιγαίου

«Η απαξίωση Πανεπιστημίου Αιγαίου και η σιωπή αυτοδιοίκησης και φορέων»

31/08/2021 - 12:46

Σε διαδικτυακή συνάντηση, καλεί η περιφερειακή παράταξη «ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ», τη Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου, όλους τους αρμόδιους φορείς για την υπεράσπιση και ενίσχυση του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Αφορμή για το κάλεσμα ήταν η μείωση του αριθμού των εισακτέων που ελλοχεύει κινδύνους για την ύπαρξη του Πανεπιστημίου. Παράλληλα ο επικεφαλής και οι περιφερειακοί σύμβουλοι της παράταξης καλούν τις Δημοτικές αρχές των νησιών, τους φορείς τους, τις αυτοδιοικητικές παρατάξεις Α’ και Β’ βαθμού σε πανστρατιά για την υπεράσπιση αλλά και για την ενίσχυση του  Πανεπιστημίου Αιγαίου και του ρόλου του στην αναπτυξιακή πορεία των νησιών, αλλά επίσης για το δικαίωμα πρόσβασης στη τριτοβάθμια εκπαίδευση των παιδιών των ασθενέστερων οικονομικά οικογενειών.

Η ανακοίνωση

«Η απώλεια του 50% περίπου των εισακτέων φοιτητών του Πανεπιστημίου Αιγαίου ήταν αναμενόμενη εξέλιξη με βάση τον σχετικό νόμο της Κυβέρνησης. Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ, πριν ακόμη ψηφιστεί ο νόμος, είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου και είχε ζητήσει από τη Περιφερειακή Αρχή να φέρει το θέμα στο ΠΣ ώστε να υπάρξει κινητοποίηση των φορέων της Περιφέρειας, προκειμένου να αποφευχθεί η συρρίκνωση της μεγαλύτερη επένδυσης που έχει γίνει στα νησιά μας τα τελευταία 40 χρόνια. Είχαμε τονίσει τότε ότι:

 Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου αποτελεί το μεγαλύτερο αναπτυξιακό και εθνικό έργο που έγινε στα νησιά μας μεταπολεμικά γιατί:

  • Ενισχύει τα νησιά μας με εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, που μπορεί να συμβάλει στην ουσιαστική υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας,
  • Συμβάλλει τα μέγιστα με το ερευνητικό του έργο και στέκεται αρωγός, στην Αυτοδιοίκηση και την ανάπτυξη των νησιών, όπου και όταν του ζητηθεί.
  • Ενισχύει κοινωνικά, πολιτιστικά και πολιτισμικά τις τοπικές κοινωνίες με νέους ανθρώπους που δίνουν ζωή στα νησιά όλο το χρόνο, ενώ κάποιοι από αυτούς αποφασίζουν και να μείνουν στα νησιά μας.
  • Συμβάλει πολλαπλά στην οικονομική τόνωση των τοπικών κοινωνιών.
  • Δίνει την ευκαιρία σε πολλούς νέους και νέες των νησιών μας, από αδύναμες οικονομικά οικογένειες, για σπουδές στη 3οβάθμια εκπαίδευση στον τόπο τους, χωρίς να επιβαρυνθούν με υπέρογκα έξοδα που θα τους έκοβε τα όνειρα.
  • Συμβάλλει ως ζωντανή διαφήμιση των νησιών μας σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό μέσω των φοιτητών, των γονιών τους και των φίλων τους και με τις διεθνείς συνεργασίες που έχει αναπτύξει.

 Η αδιαφορία όμως αυτοδιοίκησης και φορέων ήταν γενική, με εξαίρεση τον Δήμαρχο Δ. Σάμου κ. Α. Λυμπέρη. Μπροστά στο να γίνουν δυσάρεστοι στη Κυβέρνηση προτίμησαν να θυσιάσουν το συμφέρον και το μέλλον του τόπου τους. Η δε «ανεξάρτητη» Περιφερειακή Αρχή προτίμησε να «θάψει» την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, όπως έκανε και σε άλλες περιπτώσεις (πχ. Σεισμός Σάμου, θέματα υγείας). Τέλος δεν πρέπει να υποτιμηθεί το γεγονός ότι το κλίμα ανασφάλειας σε σχέση με το προσφυγικό που δημιουργήθηκε από συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους και αυτοδιοικητικούς επέτεινε τη χαμηλή ελκυστικότητα των νησιών. 

 Και τώρα τι γίνεται με δεδομένο ότι ένα μέρος των φοιτητών που πέτυχαν είτε θα πάρουν μεταγραφή με βάση το ισχύον σύστημα, είτε δεν θα εγγραφούν προτιμώντας να δοκιμάσουν ξανά τις δυνάμεις τους του χρόνου;

 Είναι δυνατή η ανατροπή του νόμου έστω και μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων; Προφανώς. Αρκεί να υπάρχει η πολιτική βούληση και να παρθούν οι σωστές αποφάσεις. Βούληση αντίστοιχη με αυτήν που έδειξε η Κυβέρνηση για την ακύρωση της απλής αναλογικής στην αυτοδιοίκηση- πριν καν εφαρμοστεί-με σωρεία νομοθετημάτων που ψηφίστηκαν μετά τις εκλογές. 

 Για αυτό ζητάμε να αποφασιστούν άμεσα:

  • νομοθετικά μέτρα ώστε οι εισακτέοι στα τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου να είναι τόσοι όσοι ζητά η ακαδημαϊκή κοινότητα με βάση τις υπάρχουσες υποδομές και το ανθρώπινο δυναμικό, ώστε να παράγεται σωστό ακαδημαϊκό έργο.

 

-     αποφάσεις σε ό,τι αφορά τη στέγαση και τη σίτιση των φοιτητών, που θα επιτρέψουν στο Πανεπιστήμιο να είναι ελκυστικό για προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές (πχ. επέκταση της σίτισης, χρηματοδότηση για αγορά ξενοδοχείων, επιτάχυνση των χρηματοδοτήσεων για κατασκευή νέων φοιτητικών κατοικιών)

-     υποστήριξη της δράσης του Πανεπιστημίου προς ανάπτυξη και εφαρμογή καινοτομιών τόσο προς τις τοπικές επιχειρήσεις και κοινωνίες των νησιών του Αιγαίου που θα βελτιώνουν την ευημερία των κατοίκων τους και την ελκυστικότητα τους, όσο και προς τη διεθνή κοινότητα, ενισχύοντας την εξωστρέφεια του και τη διεθνή του παρουσία στα καινοτόμα γνωστικά αντικείμενα που θεραπεύει και βρίσκονται στην αιχμή των επιστημονικών ενδιαφερόντων της παγκόσμιας κοινότητας.

 Η συμπαράταξη όλων όσων πιστεύουν ότι η αναπτυξιακή προοπτική των νησιών μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον πολλαπλό ρόλο του Πανεπιστημίου Αιγαίου είναι αναγκαία.

Καλούμε την Περιφερειακή αρχή του κ Μουτζούρη και των συνεργατών του, να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων που έρχονται να κλονίσουν ακόμα περισσότερο τη Λήμνο, τη Λέσβο, τη Χίο και τη Σάμο».

 

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey