Σταθερά και προγραμματισμένα βήματα προς την αξιοποίηση των λουτρών και του μνημείου

Εργασίες περίφραξης στο Σάρλιτζα [Vid]

01/06/2021 - 12:22 Ενημερώθηκε 01/06/2021 - 12:57

Ξεκίνησαν πρόσφατα στο οικόπεδο του Σάρλιτζα εργασίες περίφραξης με σκοπό να πληρούνται οι προϋποθέσεις ασφαλείας για το οικόπεδο και για τα διατηρητέα μνημεία. Είναι ένα έργο που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και υλοποιεί η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου με τον προϊστάμενο Παύλο Τριανταφυλλίδη. Στη συνέχεια όπως αναφέρει σε δήλωσή του ο Αντιπεριφερειάρχης Προγραμματισμού Βιομηχανίας και Ενέργειας, Παναγιώτης Χριστόφας θα καθαριστεί και ο αύλειος χώρος και θα γίνουν κάποιες περαιτέρω ερευνητικές αρχαιολογικές εργασίες.

Παράλληλα η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου προχωράει την εκπόνηση των μελετών των απαραίτητων για την έκδοση της οικοδομικής άδειας για το έργο της συντήρησης και της επισκευής των ιαματικών λουτρών Θερμής που βρίσκονται δίπλα στο Σάρλιτζα, τα οποία έχουν να λειτουργήσουν πάρα πολλά χρόνια.

«Είμαστε σε μια φάση που έχει κατατεθεί μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων στην αρμόδια διεύθυνση Διοίκησης Αιγαίου καθώς και Αρχιτεκτονικές Μελέτες που θα χρησιμοποιηθούν για την επισκευή των λουτρών τόσο στο Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής όσο και στις αρμόδιες αρχαιολογικές υπηρεσίες» είπε στη δήλωσή του, στο www.emprosnet.gr   ο κ. Χριστόφας. 

Σε ότι έχει να κάνει με τα ιαματικά λουτρά αμέσως μετά την έκδοση της οικοδομικής άδειας και της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων θα προκηρυχτεί από την αρμόδια διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου  Διαγωνισμός για να προκύψει ανάδοχος για την επισκευή τους και να είναι άμεσα έτοιμα για λειτουργία. Σε ότι έχει να κάνει με το κτίριο του Σάρλιτζα έχει ενημερώσει και ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κωνσταντίνος Μουτζούρης, ότι βρισκόμαστε σε διαδικασία του Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού για την αξιοποίηση των κτηρίων αυτών ως κέντρων θερμαλισμού και ως πολιτιστικού συγκροτήματος. Σε αυτό το στάδιο υποβάλλονται μελέτες στα αρμόδια κεντρικά συμβούλια του Υπουργείου Πολιτισμού, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων. Εν συνεχεία και μετά από αυτή την έγκριση ο Πανελλήνιος Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός  θα βγει στον αέρα.

Θυμίζουμε ότι πριν μήνες με απόφαση του υπουργείου Τουρισμού αναγνωρίστηκε ως ιαματικός, ο φυσικός πόρος της πηγής «Θερμία 'Αρτεμις, Θερμής Λέσβου», που βρίσκεται στη Δημοτική Ενότητα Λουτρόπολης Θερμής και αφορά τα λουτρά δίπλα στο Σάρλιτζα.

Η απόφαση αυτή εντάσσεται στη στρατηγική του υπουργείου Τουρισμού για την αναγνώριση των Λουτρών της Ελλάδας που φέρουν τις προδιαγραφές ως Ιαματικών, να επενδύσει στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού αλλά και να αλλάξει -με το νομοσχέδιο που θα φέρει στο προσεχές διάστημα προς ψήφιση- το θεσμικό πλαίσιο, με στόχο τη βέλτιστη αξιοποίηση των ιαματικών πηγών.

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey