Κατά μέτωπο επίθεση Σπιλάνη σε Περιφερειακή Αρχή

«Επιχειρηματικότητα και μεγάλα έργα σε κίνδυνο με ευθύνη της Περιφερειακής Αρχής και της Κυβέρνησης»

23/11/2021 - 12:19

«Δεν υπάρχουν πόροι για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων στις προκηρύξεις που είχαν βγει στον αέρα, ενώ τα μεγάλα έργα που ήδη καθυστερούν θα πάνε «γέφυρα» στο νέο ΕΣΠΑ που όμως έχει περιορισμένους πόρους» σημειώνει σε δήλωσή του ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ, Γιάννης Σπιλάνης αναφερόμενος στο νέο ΕΣΠΑ, μετά από πρόσφατη ενημέρωση.

Εξηγεί ότι μετά την απόσυρση της προκήρυξης για τις καινοτόμες επιχειρήσεις λόγω έλλειψης πόρων (με βάση την επίσημη ανακοίνωση), άγνωστο παραμένει το μέλλον των άλλων δύο προκηρύξεων για τους ίδιους λόγους. Τα περιορισμένα χρήματα για ενίσχυση της επιχειρηματικότητας που προέβλεπε το ΠΕΠ κατευθύνθηκαν στη στήριξη των επιχειρήσεων από τη πανδημία, αφού οι εθνικές πολιτικές δεν κάλυψαν παρά ελάχιστες επιχειρήσεις. «Η Κυβέρνηση, ενώ μας βομβαρδίζει για τον πακτωλό χρημάτων από το νέο ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, αρνείται να χρηματοδοτήσει τις συγκεκριμένες ανάγκες τώρα, πριν να είναι αργά για πολλές από αυτές, ειδικά όσες ξεκίνησαν να κάνουν επενδύσεις πιστεύοντας ότι είναι επιλέξιμες. Είναι γεγονός ότι οι μικρο-μικρές επιχειρήσεις των νησιών μας δεν περιλαμβάνονται στο αναπτυξιακό σχέδιο της για την επόμενη μέρα» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Νότια Παράκαμψη & άξονας Καλλονής - Πέτρας

Υποστηρίζει ότι κάτι ανάλογο ισχύει για τα μεγάλα οδικά έργα όπως η νότια παράκαμψη Μυτιλήνης, ο δρόμος Καλλονής-Πέτρας, η παράκαμψη Πυθαγορείου κλπ. Τονίζει ότι το πρόβλημα είναι διπλό και εξηγεί ότι τα έργα έχουν καθυστερήσει με ευθύνη της Περιφερειακής Αρχής και δεν θα ολοκληρωθούν στο τρέχον ΕΣΠΑ «που έτσι κι’ αλλιώς ξεμένει από πόρους». Προσθέτει ότι η λύση των «έργων-γέφυρα» στο νέο ΕΣΠΑ, θα σκοντάψει στους περιορισμένους πόρους του ΠΕΠ για τα έργα αυτού του τύπου θέτοντας το ερώτημα: «Ποιο έργο θα πρώτο-υλοποιηθεί από τα 28 εκ. που έχουν ήδη κατανεμηθεί και αφορούν και τα λιμενικά έργα;» . Αναφορικά με το συγκεκριμένο θέμα ο κ. Σπιλάνης αποδίδει ευθύνες στην Περιφερειακή Αρχή καθώς όπως σημειώνει «δεν προχώρησε τα έργα αυτά στη τρέχουσα περίοδο και δεν διεκδίκησε τα 660 εκ που είχε υποσχεθεί η προηγούμενη κυβέρνηση για να αντιμετωπιστούν τα διαρθρωτικά προβλήματα της οικονομίας του Βορείου Αιγαίου». Συμπληρώνει ακολούθως: «Άλλωστε τα μόνα έργα για τα νησιά μας που ενδιαφέρουν τη σημερινή Κυβέρνηση, είναι τα κέντρα κράτησης των προσφύγων. Γι αυτά βρίσκει πόρους ευρωπαϊκούς και εθνικούς ώστε με απ’ευθείας εκμαυλισμό των συνειδήσεων των δοκιμαζόμενων από τη κρίση συμπολιτών μας και των επιχειρήσεων, προσπαθεί μήνες τώρα να κάμψει την δηλωμένη αντίθεση μας σ’ αυτά τα ιδεολογικά τερατουργήματα».

«Και τα λάθη συνεχίζονται»

Ο κ. Σπιλάνης υποστηρίζει ότι τα λάθη συνεχίζονται αφού «η Περιφερειακή Αρχή συνεχίζει να προχωρά με τα μάτια στραμμένα στο χτες χωρίς στρατηγική και προτεραιότητες στα έργα, σπαταλώντας τους περιορισμένους εθνικούς πόρους στη συλλογή ψήφων, όπως προκύπτει από τις εντάξεις νέων έργων στο ευέλικτο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων με εθνικούς πόρους. Και προφανώς αυτά τα έργα δεν έρχονται σε καμία περίπτωση να προετοιμάσουν τα Σχέδια Τοπικής Δράσης για κάθε νησί ξεχωριστά που, σύμφωνα με τη νέα αρχιτεκτονική του ΠΕΠ της περιόδου 21-27, οφείλουν να είναι ολοκληρωμένα και να βάλουν τις βάσεις για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών προβλημάτων του κάθε νησιού ξεχωριστά».

Η συζήτηση

Παράλληλα υποστηρίζει ότι η πρωτοβουλία της Διαχειριστικής Αρχής ώστε όλοι οι εμπλεκόμενοι να καθίσουν στο τραπέζι και να σχεδιάσουν από κοινού το μέλλον του κάθε νησιού ξεχωριστά, αξιοποιώντας τους πόρους όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων (ΠΕΠ, Ταμείο Ανάκαμψης, Leader, Αντώνης Τρίτσης, Πράσινο Ταμείο, Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης, Interreg κλπ), χωρίς το κίνδυνο οι πόροι αυτοί να μπορούν να γίνουν βορά στα νύχια κεντρικών φορέων, δεν έχει υποστηριχθεί από τη περιφερειακή αρχή. «Δεν έχει ξεκινήσει ο απαιτούμενος διάλογος σχετικά με την αναπτυξιακή πορεία του κάθε νησιού χωριστά, αφού δεν έχει αναπτυξιακό σχέδιο όπως πολλές φορές έχουμε επισημάνει» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Η μόνη παράταξη στην παρουσίαση του ΠΕΠ

Μάλιστα η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ, -η μόνη παράταξη που συμμετείχε στη διαβούλευση του αναπτυξιακού σχεδιασμού στήριξε, όπως σημειώνεται, αυτή τη πρωτοβουλία-πρόκληση, με στρατηγικό σχέδιο και συγκεκριμένες προτάσεις ανά νησί που στοχεύουν στην ανάδειξη των περιβαλλοντικών, πολιτιστικών και παραγωγικών πόρων των νησιών βασισμένη στη παραγωγή ποιοτικών προϊόντων και υπηρεσιών.

Ολοκληρώνοντας ο κ. Σπιλάνης αναφέρει ότι η παράταξή του θα εξακολουθήσει να δίνει τη μάχη για το Βόρειο Αιγαίο έχοντας το βλέμμα στραμμένο διαρκώς στις ανάγκες των νέων ανθρώπων, των άνεργων των υποαπασχολούμενων, την αναγκαιότητα για νέες θέσεις εργασίας και εισοδήματα σε νέα αλλά και σε παραδοσιακά επαγγέλματα, για όσους  προσπαθούν να μείνουν στα νησιά «χωρίς να υποκύψουν στα δίχτυα της διαπλοκής».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey