Στόχος η χρηματοδότηση του Συνεταιρισμού

Εξετάζεται το ενδεχόμενο προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας και Συνεταιρισμού Μεσοτόπου [Vid]

26/07/2021 - 15:29 Ενημερώθηκε 28/07/2021 - 10:42

Το ενδεχόμενο σύναψης προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και Αγροτικού και Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Μεσοτόπου εξετάζεται από τους Υπηρεσιακούς Παράγοντες της Περιφέρειας.

Στόχος είναι μέσα από αυτή τη σύμβαση να μπορέσει να χρηματοδοτηθεί ο Συνεταιρισμός Μεσοτόπου, οι εγκαταστάσεις του οποίου καταστράφηκαν από την πρόσφατη πυρκαγιά.

Θυμίζουμε ότι το πρωί της Δευτέρας 26 Ιουλίου, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου συγκάλεσε σύσκεψη με στόχο την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα που έχει προκύψει.

Κωνσταντιδέλλης: «Κανείς δεν έχει βοηθήσει μέχρι σήμερα»

Για ραγδαία ανάπτυξη του Συνεταιρισμού Μεσοτόπου έκανε λόγο ο Γενικός Γραμματέας και Διευθυντής του Αγροτικού και Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Μεσοτόπου, Μανώλης Κωνσταντιδέλλης, επικαλούμενος οικονομικά στοιχεία του συνεταιρισμού.

 

Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι ο τζίρος του Συνεταιρισμού του Οικονομικού Έτους 2019 ήταν 6εκ. ευρώ και το 2021 έκλεισε με 7.100.000 ευρώ και δανειακές υποχρεώσεις 350.000 ευρώ.

«Σύμφωνα με τον Κύκλο Εργασιών πρόκειται για τον μεγαλύτερο Συνεταιρισμό στο Βόρειο Αιγαίο και για μας στην Διοίκηση που είμαστε εδώ και 20 χρόνια, είναι το κόσμημα της περιοχής μας. Μπορεί να ακούγεται εγωιστικό αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα (…) Παρακαλούμε την Περιφέρεια στο πλαίσιο της νομιμότητας να μας βοηθήσει» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Κωνσταντιδέλλης. Παράλληλα έκανε αναφορά στην επίσκεψη του Αντιπροέδρου της Βουλής, Χαράλαμπου Αθανασίου και της Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Φωτεινής Αραμπατζή  που υποσχέθηκαν να βοηθήσουν στο μέτρο του δυνατού και όσα προβλέπονται από την νομοθεσία. «Θα ήθελα να μην μείνει κανένας στα λόγια αλλά να γίνουν πράξεις ειδικά από την κυβέρνηση προς τον Συνεταιρισμό» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κωνσταντιδέλλης.

Στον Συνεταιρισμό αυτή τη στιγμή εργάζονται 20 άτομα και από πίσω βρίσκονται άλλες 300 οικογένειες.

Η παραγωγική διαδικασία του Συνεταιρισμού παραμένει όρθια και περιλαμβάνει την παραγωγή των τυροκομικών προϊόντων, του παγωτού, την διάθεση καυσίμων από το βενζινάδικο και την διάθεση προϊόντων από το super market.

Ο Συνεταιρισμός είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα Leader με δημόσια δαπάνη 450.000 για τη δημιουργία του δικού του Τυροκομείου. Αυτή τη στιγμή ο Συνεταιρισμός βρίσκεται στη διαδικασία των εκσκαφών. Με δικούς του  πόρους ο Συνεταιρισμός είχε προμηθευτεί μηχανήματα για το Τυροκομείο.

Στις δηλώσεις του ο κ. Κωνσταντιδέλλης έκλεισε λέγοντας ότι ο Συνεταιρισμός Μεσοτόπου περιμένει πολλά από πολλούς αλλά ακόμη δεν έχει δει τίποτα.

Εμφανώς φορτισμένος και συγκινημένος ήταν ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού Βασίλειος Ζαγκούλης που ζήτησε να γίνει το καλύτερο δυνατό από την Περιφέρεια προκειμένου ο Συνεταιρισμός να βοηθηθεί ουσιαστικά.

Η σύσκεψη

Την σύσκεψη συγκάλεσε ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κωνσταντίνος Μουτζούρης. Στην σύσκεψη παρευρέθησαν η Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Αναστασία Αντωνέλλη, ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Απόστολος Αλατζάς, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Θεόδωρος Βαλσαμίδης, ο οποίος εκλήθη από τον Περιφερειάρχη για να αναπτύξει τις προτάσεις που είχε καταθέσει γραπτώς τις προηγούμενες ημέρες, ο Πρόεδρος και μέλη του ΔΣ του Συνεταιρισμού, καθώς επίσης και όλοι οι υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας. 

Στην συζήτηση που διεξήχθη, κατατέθηκαν προτάσεις και λύσεις, άμεσες και έμμεσες, οι οποίες θα εξεταστούν και τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει νέα συνάντηση προκειμένου να αποφασιστούν και οι τρόποι στήριξης του Συνεταιρισμού. 

Η δήλωση Μουτζούρη

Αμέσως μετά ο Περιφερειάρχης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Συγκάλεσα την σημερινή σύσκεψη για να μπορέσουμε να βρούμε μέσα από τις υπηρεσίες μας τρόπους στήριξης του Συνεταιρισμού Μεσοτόπου. Κατατέθηκαν διάφορες προτάσεις, άλλες μακροπρόθεσμες και άλλες πιο άμεσες και τις εξετάζουμε ήδη για να δούμε πως θα στηριχθεί στην πράξη ο Συνεταιρισμός. Οφείλουμε να στηρίξουμε τους ανθρώπους και τις οικογένειες που ζουν και εργάζονται στον Συνεταιρισμό, οφείλουμε να στηρίξουμε την κοινωνία του Μεσοτόπου, οφείλουμε να στηρίξουμε το συνεταιριστικό κίνημα. Και αυτό θα πράξουμε».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey