Οι όροι και οι προϋποθέσεις και των δύο πλευρών για την ομαλή μετάβαση και λειτουργία του Μιχαλέλειου

Το Τ.Σ. Πλωμαρίου ανέλαβε τη διοίκηση και ο Δήμος με προγραμματική σύμβαση την στήριξη

21/11/2022 - 09:00 Ενημερώθηκε 21/11/2022 - 14:56

Συναίνεση δείχνουν τόσο ο Δήμος Μυτιλήνης όσο και η Κοινότητα Πλωμαρίου στο ζήτημα των τελευταίων ημερών που έχει προκύψει και που ακούει στον τίτλο Μιχαλέλειος Οίκος Ευγηρίας Πλωμαρίου. Η Δημοτική Αρχή αποφάσισε να προχωρήσει σε προγραμματική σύμβαση με το Τοπικό Συμβούλιο να δείχνει διάθεση συνεργασίας. Ωστόσο και οι δύο πλευρές προκειμένου να επιτευχθεί αυτή η προγραμματική σύμβαση θέτουν τους όρους τους.  

Η πρόσφατη απόφαση του Δήμου Μυτιλήνης θέλει να δρομολογείται προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Δήμου Μυτιλήνης και του Μιχαλέλειου σε συνέχεια και ειλημμένης πρόσφατης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου για οικονομική στήριξη του Ιδρύματος, αναφέρεται σε δελτίο Τύπου που κοινοποιήθηκε την Δευτέρα 14 Νοεμβρίου.  

Αναλυτικότερα την Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Παλαιό Δημαρχείο ύστερα από πρόσκληση του Δημάρχου Μυτιλήνης, Στρατή Κύτελη, με την συμμετοχή στελεχών της Δημοτικής Αρχής, εκπροσώπων των δημοτικών παρατάξεων, του Γενικού Γραμματέα του Δήμου και υπηρεσιακών στελεχών, με θέμα τις περαιτέρω ενέργειες του Δήμου Μυτιλήνης για τον «Μιχαλέλειο Οίκο Ευγηρίας Πλωμαρίου». 

Η απόφαση του Δήμου Μυτιλήνης 

Όπως σημειώνεται και προηγουμένως αποφασίστηκε να γίνει προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Δήμου Μυτιλήνης και του Μιχαλέλειου για οικονομική στήριξη του Ιδρύματος. Απαραίτητη προϋπόθεση για να υλοποιηθεί η παραπάνω απόφαση, όπως αναφέρεται στο δελτίο Τύπου του Δήμου Μυτιλήνης, είναι να υπάρξει διοίκηση στο Ίδρυμα που να αναλάβει τα καθήκοντά του, σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα που ορίζει ότι ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΝΠΙΔ του Μιχαλέλειου Οίκου Ευγηρίας είναι ο εκάστοτε πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Πλωμαρίου και μέλη της Διοίκησης τα μέλη του Τ.Σ. 

«Καλούμε, λοιπόν, τον πρόεδρο του ΤΣ Πλωμαρίου και τα μέλη του να αναλάβουν τη διοίκηση του Ιδρύματος, προκείμενου να προχωρήσει η προγραμματική σύμβαση με τις υπογραφές και των δύο μερών. Κατόπιν τούτων είναι καταδικαστέα η όποια εργαλειοποίηση του εν λόγω θέματος απ’ όπου και αν προέρχεται, όταν το ζητούμενο είναι η συμβολή όλων των εμπλεκόμενων φορέων και προσώπων, προκειμένου να επιτευχθεί η εύρυθμη λειτουργία του Ιδρύματος που τόσο ανάγκη έχει ο τόπος μας» αναφέρεται στο δελτίο Τύπου. 

Ακόμη σε αυτό σημειώνεται ότι η απόφαση της 14ης Νοεμβρίου 2022 έρχεται ως απόρροια της ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης, για στήριξη του Ιδρύματος από το Δήμο. Επιπλέον τονίζεται ότι λήφθηκε υπόψη όσα τελευταία είδαν το φως της δημοσιότητας με τις δηλώσεις του προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου Πλωμαρίου, Γιάννη Ξανθούλη και άλλων τοπικών παραγόντων. «Στη σύσκεψη αποφασίστηκε για άλλη μια φορά ομοφώνως απ’ όλους τους παρευρισκόμενους ότι η πολιτική βούληση, τόσο του δημάρχου και της δημοτικής αρχής, όσο και των παρατάξεων, είναι να ξεπεραστούν τα όποια γραφειοκρατικά τύπου προβλήματα που αφορούν τη σύννομη δυνατή χρηματοδότηση από μέρους του Δήμου Μυτιλήνης του Μιχαλέλειου Οίκου Ευγηρίας, ούτως ώστε άμεσα να καλυφθούν τα υπάρχοντα χρέη, προκειμένου να συνεχιστεί η εύρυθμη λειτουργία του ιδρύματος με την αντιμετώπιση των εκκρεμοτήτων έναντι εργαζόμενων και προμηθευτών και προς όφελος και των τροφίμων» αναφέρεται. 

Η απόφαση & όροι του Τοπικού Συμβουλίου Πλωμαρίου  

Ακολούθως το Τοπικό Συμβούλιο Πλωμαρίου με κοινοποίηση του Προέδρου Γιάννη Ξανθούλη κάνει γνωστό ότι προτίθεται να αναλάβει την διοίκηση αφού εκπληρωθούν προηγουμένως κάποιες προϋποθέσεις σε ότι έχει να κάνει με την προγραμματική σύμβαση που ανακοίνωσε ο Δήμος Μυτιλήνης.  

Συγκεκριμένα ζητά από το Δήμο Μυτιλήνης 30.000€ για το οικονομικό έτος 2022 και 40.000 € για το οικονομικό έτος 2023. Η δεύτερη προϋπόθεση περιλαμβάνει την εξασφάλιση χρηματοδότησης για την ολοκλήρωση εγκαταστάσεων πυρασφάλειας. Η πυρασφάλεια όπως εξήγησε ο κ. Ξανθούλης σε δήλωσή του στο «Ε» συναινεί στην έκδοση άδειας λειτουργίας του Οίκου Ευγηρία που δεν υπάρχει από το 2010. Παράλληλα πρόσθεσε ότι το κόστος αυτής ανέρχεται στις 30.000 ευρώ περίπου.  

Στην απόφαση αυτή σημειώνεται ότι το ίδρυμα βρίσκεται σε πολύ δύσκολες συνθήκες σε ότι έχει να κάνει με την βιωσιμότητά του με τους συντάκτες να επικαλούνται τα χρέη προς τους προμηθευτές και τα χρέη προς του εργαζόμενους.  

Ως χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των προϋποθέσεων η απόφαση του Τ.Σ. Πλωμαρίου , που συνεδρίασε με αποκλειστικό θέμα το Μιχαλέλειο, οριοθετεί τον Φεβρουάριο του 2023, ωστόσο ο κ. Ξανθούλης εξηγεί ότι μέχρι τότε πρέπει να έχουν κοπεί τα εντάλματα που εξασφαλίζουν την χρηματική υποστήριξη. «Σε διαφορετική περίπτωση θα επανεξετάσουμε την στάση μας» και σημειώνεται ότι στο πρωτόκολλο παραλαβής θα πρέπει να υπάρχει αίρεση - όρος σε ότι έχει να κάνει με την εξόφληση των οφειλών από τον Δήμο Μυτιλήνης.  

Την απόφαση αυτή υπογράφουν ο Πρόεδρος Πλωμαρίου Ιωάννης Ξανθούλης, αντιπρόεδρος Δημήτρης Μουτζούρης, ο Ταμίας Γιάννης Κουτζαμάνης, ο Γραμματέας Γιάννης Μιχαλέλλης και τα μέλη Γαρουφαλιά Βαμβούρα, Περσεφώνη Μαμάκου και Γιώργος Μιχαλέλλης.  

«Στόχος είναι να σώσουμε το ίδρυμα. Σε περίπτωση που πέσει έξω το ίδρυμα όλοι θα στραφούν εναντίον μας», είπε ο κ. Ξανθούλης στις δηλώσεις του στο «Ε» και τόνισε ότι η Κοινότητα δεν είχε την διαχείριση του Ιδρύματος σε ότι έχει να κάνει για το χρονικό διάστημα 2011 και έως την δημοσίευση του πρόσφατου ΠΔ του 2022 επικαλούμενος έγγραφα. Παράλληλα τόνισε «η Κοινότητα κακώς υποκαθιστούσε τον Δήμο. Το έκανε για χάρη των γερόντων». Επίσης επισήμανε ότι το ίδρυμα έχει στους τραπεζικούς του λογαριασμούς 23.151,61 ευρώ με βάσει την κίνηση λογαριασμού από τις 17/11/2022 έως 18/11/2022. Συγκεκριμένα στο υπ’ αρ. πρωτοκόλλου 817/10/09/2019 του Δήμου Μυτιλήνης αναφέρεται ότι «το Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης που προέκυψε από τις δημοτικές εκλογές της 26ης Μαΐου 2019 είναι το νέο όργανο που θα ασκεί τη διοίκηση και διαχείριση του κληροδοτήματος Παναγιώτη Μ. Μιχαλέλλη με έδρα το Πλωμάρι της Λέσβου, μέχρι την τροποποίηση του Π.Δ. 599/1976. Μετά την τροποποίηση του εν λόγω Π.Δ. τη Διοίκηση και Διαχείριση του κληροδοτήματος θα ασκεί η Δημοτική Κοινότητα Πλωμαρίου». 

Ακολούθως επισυνάπτει έγγραφο του Δήμου με αριθμ. Πρωτοκόλλου 1780 /18-09-2019 με θέμα «Διοίκηση και Διαχείριση Κληροδοτήματος Παναγιώτη Μ. Μιχαλέλλη» όπου αναφέρεται ότι «Σε συνέχεια του ανωτέρου σχετικού εγγράφου και προκειμένου να εξασφαλίσουμε την απρόσκοπτη Διοίκηση και Διαχείριση του Κληροδοτήματος εγκρίνουμε μέχρι την τροποποίηση του ΠΔ.Δ. 599/1976 (φεκ 219/7) και σε εφαρμογή της 547/2012 γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Α Τμήματος, η οποία έγινε αποδεκτή από τον αρμόδιο Υπουργό Οικονομικών, ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο να υποκαθίστανται από τον Πρόεδρο και τα μέλη της Κοινότητας Πλωμαρίου αντίστοιχα».  

Στις 23-09-2019 η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου κοινοποίησε στο Δήμο Μυτιλήνης έγγραφο με Αρ. Πρωτ: 52144 με το οποίο ενημερώνει ότι «δεν μπορεί να υποκατασταθεί στην διοίκηση του κληροδοτήματος, ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης από τον Πρόεδρο και τα μέλη της Κοινότητας Πλωμαρίου». Σε ότι έχει να κάνει με αυτό το έγγραφο που απευθυνόταν στον Δήμο Μυτιλήνης και Κοινοποιούταν στο ΤΣ Πλωμαρίου ο κ. Ξανθούλης υποστήριξε ότι έλαβε γνώση το ΤΣ τον Μάρτιο του 2022 και έκτοτε δεν υπέγραψαν εντάλματα ούτε συνεδρίασαν. Προφανώς αυτός ήταν ένας πρόσθετος λόγος που οδήγησε τα πράγματα στην κατάσταση που πρόσφατα «έσκασε» και πήρε τέτοια δημοσιότητα. Ωστόσο αυτό που είναι ζητούμενο σε αυτή τη φάση είναι να υπάρξει η καλύτερη δυνατή συνεννόηση μεταξύ Δήμου και Τοπικής Κοινότητας , ώστε να αντιμετωπιστούν οι εκκρεμότητες και να μπει τάξη στη λειτουργία του ιδρύματος. Αυτό προέχει τώρα και αυτό επιβάλλεται να συμβεί με τη συνεργασία όλων των μερών. 

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey