Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης

Συγκροτήθηκε επιτροπή για το Κτηματολόγιο Μυτιλήνης - Γέρας [Vid]

27/01/2022 - 12:55 Ενημερώθηκε 30/01/2022 - 12:25

Στο ...παρά πέντε για διορθώσεις! 

Ύστατη προσπάθεια θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η συγκρότηση Επιτροπής του Δήμου Μυτιλήνης που, στο «παρά πέντε» κυριολεκτικά θα ζητήσει παράταση χρόνου -και όχι μόνο- για το πρόβλημα που ακούει στη λέξη ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Μυτιλήνης - Γέρας. 

Σε ότι έχει να κάνει με την υπόθεση αυτή γεγονός είναι ότι μία εταιρεία πληρώθηκε από την ελληνική πολιτεία να κάνει μία «δουλειά», τα αποτελέσματα της οποίας δείχνουν ότι αυτή η δουλειά έγινε με πολλά λάθη, χωρίς όμως αυτό να έχει επιπτώσεις στην εταιρεία που την διενήργησε! Ακόμη γεγονός είναι ότι κάποιοι πολίτες - δημότες καλούνται να πληρώσουν το μάρμαρο, αυτών των λαθών που έγιναν από την ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε. και θα πρέπει να πληρώνουν μηχανικούς και δικηγόρους υπερασπιζόμενοι το δικαίωμα κτήσης των ιδιοκτησιών τους. Στην παρούσα περίπτωση παρατηρείται παντελής απουσία του κράτους δικαίου, αλλά και των κυβερνώντων που άφησαν έναν εργολάβο να δρα κατά το δοκούν δείχνοντας έτσι την αδιαφορία τους για τις επιπτώσεις αυτής της συμπεριφοράς στη ζωή των πολιτών και στα δικαιώματά τους επί των ακινήτων τους. Προφανώς σοβαρό έλλειμμα υπήρξε και σε ότι έχει να κάνει με τον παράγοντα ενημέρωση, καθώς αν γνώριζαν οι ενδιαφερόμενοι ότι πρόκειται να χάσουν την περιουσία τους εξαιτίας μη δήλωσης σίγουρα θα είχαν φροντίσει να την υποβάλλουν. Πώς αλλιώς θα μπορούσε να εξηγηθεί το γεγονός ότι οι μισοί δημότες είναι εκτός «παιχνιδιού»; Μάλιστα αυτή η «δουλειά», που ξεκίνησε από 1997, θα δοθεί επισήμως, παρά τα λάθη της στους Ευρωπαίους Εταίρους, αφού οι εταιρεία δεν προλαβαίνει να κάνει τις όποιες διορθώσεις, αφήνοντας μόνο ένα μικρό «παραθυράκι» μόνο για εκείνους που έκαναν ενστάσεις. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ούτε και η περιουσία του Δήμου Μυτιλήνης είναι καθ ολοκληρία τακτοποιημένη, με ότι αυτό συνεπάγεται για την περαιτέρω αξιοποίησή της(!). Παράλληλα θα πρέπει να αναφέρουμε ότι όλες οι όμορες με την περιουσία του Δήμου Μυτιλήνης ιδιοκτησίες δεν μπορούν να τακτοποιηθούν αν δεν τακτοποιηθεί προηγουμένως η περιουσία του Δήμου Μυτιλήνης. 

Αξίζει να επισημάνουμε μέρος της τοποθέτησης του δημοτικού συμβούλου της μείζονος αντιπολίτευσης Γιάννη Βατού, ο οποίος ορίστηκε και μέλος της Επιτροπής που συγκροτήθηκε, και είχε ασχοληθεί ως αυτοδιοικητικός κατά τη θητεία του ως αντιδήμαρχος με το συγκεκριμένο ζήτημα. Μάλιστα σε προηγούμενη συνεδρίαση είχε ζητήσει να προσκληθεί και ο πρόεδρος του ΤΕΕ, ενώ δεν άφησε ασχολίαστο το γεγονός ότι το συγκεκριμένο θέμα συζητιέται εκτός ημερησίας, παρά την σοβαρότητά του. «Είμαστε πολιτικό όργανο και οφείλουμε να βάλουμε ένα θέμα για το οποίο απασχοληθήκαμε αρκετές φορές και απασχολεί πλήθος δημοτών (…) , υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι «νιώθω άσχημα απέναντι στους συνδημότες μας γιατί αυτά είναι καθαρά ζητήματα αυτοδιοίκησης και πρέπει να «βγαίνουμε μπροστά» σε τέτοιες μεταρρυθμίσεις(…) Πρέπει να καταλήξουμε επί της ουσίας τι θα κάνουμε από χτες, όχι από αύριο!» ,θέλοντας να τονίσει το επείγοντος του πράγματος, αλλά και την ουσία των όποιων άμεσων παρεμβάσεων προς τις αρμόδιες υπηρεσίες και την πολιτική ηγεσία. 

Το χρονικό της Κτηματογράφησης  

Στην συνεδρίαση της 26ης Ιανουαρίου 2022 του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης συζητήθηκε στα προ ημερήσιας διατάξεως θέματα το Κτηματολόγιο Μυτιλήνης - Γέρας, στο οποίο παρέστη ο πρόεδρος του πρόεδρος του παραρτήματος Βορειοανατολικού Αιγαίου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Στρατής Μανωλακέλλης καθώς και ο Συντονιστής του Δικτύου Κοινοτήτων Δήμου Μυτιλήνης, Βασίλης Μαμώλης.  

Ο κ. Μανωλακέλλης έκανε αναφορά στο «χρονικό» του Κτηματολογίου. «Το 1997 ξεκίνησε το κτηματολόγιο, ήταν το πρώτο που ξεκίνησε στη Λέσβο, στη Λευκάδα και σε ένα μέρος της Χίου. Ο κόσμος δυστυχώς ίσως και επειδή ήταν η πρώτη φορά που ξεκινούσε μία τέτοια προσπάθεια δεν συμμετείχε. Από την πλευρά της αναδόχου εταιρείας γίνανε αρκετά λάθη. Το κτηματολόγιο έγινε για τη δημοτική ενότητα Μυτιλήνης, Γέρας - εκτός από το Σκόπελο- και για τη Δημοτική Ενότητα Κάτω Τρίτος. Το 2002 ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του Κτηματολογίου. Το 2005 ξεκίνησαν οι ενστάσεις πολιτών, γιατί υπήρχαν πάρα πολλά λάθη και δεν μπορούσε να ολοκληρωθεί. Το 2015 βγαίνει ένα ΦΕΚ με το οποίο ξεκινάει να γίνει επαναχωροθέτηση κάποιων περιοχών σε Μυτιλήνη, Γέρα και Κάτω Τρίτος. Ενώ η εταιρεία κτηματολόγιο προχώρησε στον επαναπροσδιορισμό 5076 γεωτεμαχίων σε 137 κτηματολογικές ενότητες της Γέρας και σε 5401 γεωτεμάχια σε 165 κτηματολογικές ενότητες της Δημοτικής Ενότητας Μυτιλήνης, η εν λόγω εταιρεία αναφέρει ότι από τις 10.486 γεωτεμάχια πραγματοποιήθηκαν αυτοψίες σε ποσοστό 51%, δηλαδή στα μισά.  

Οι λόγοι που καταγράφονται για τους οποίους δεν προχώρησαν αυτοψίες είναι 1) κυρίως σε τηλεφωνική επικοινωνία με αρκετούς ιδιοκτήτες η οποία δεν κατέστη δυνατή λόγω καταργημένων τηλεφωνικών αριθμών 2) λόγω θανάτων των δικαιούχων 3) οι κληρονόμοι δεν είχαν προχωρήσει σε αποδοχή κληρονομιάς 4)σε πολλές περιπτώσεις ούτε οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες είχαν τη δυνατότητα να υποδείξουν με ακρίβεια τα όρια των ακινήτων τους 5)δεν είχαν υπογράφει τα περισσότερα που τα έντυπα των αυτοψιών από όμορους ιδιοκτήτες. Σε πολλές περιπτώσεις όμορος ιδιοκτήτης είναι ο δήμος, ο οποίος αν και ενημερώθηκε με αίτηση του αναδόχου για την υπόδειξη των ορίων του εντούτοις δεν προσήλθε. Αυτό συνεπάγεται ότι δεν υφίστανται υπογραφές στα έντυπα αυτοψίας εκ μέρους του δήμου ως όμορου ιδιοκτήτη. Ο δήμος κλήθηκε πριν τρία χρόνια για τις υπογραφές και η διαδικασία ολοκληρώθηκε το Μάιο του 2021.  

Οι επαφές και οι δεσμεύσεις 

Με πρωτοβουλία του ΤΕΕ, του αντιδημάρχου της Γέρας και του προέδρου των κοινοτήτων αφουγκραζόμενοι το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με όλους αυτούς τους πολίτες ξεκινήσαμε μία άτυπη προσπάθεια να ενημερώσουμε τους πολίτες για να δούμε πόσες ενστάσεις μπορούμε να μαζέψουμε. Οι ενστάσεις που μαζεύτηκαν ήταν πάνω από 2.000 και εκτιμούμε ότι επειδή δεν υπήρχε η κατάλληλη ενημέρωση θα ξεπερνούσαμε τις 10.000.  

Με πρωτοβουλία του Αντιπροέδρου της Βουλής και βουλευτή Λέσβου του κυβερνώντος κόμματος Χαράλαμπου Αθανασίου, πραγματοποιήθηκε, στις 12 Δεκεμβρίου 2021 συνάντηση στο γραφείο του Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιο για θέματα του Κτηματολογίου Θεόδωρου Λιβάνιου με τον πρόεδρο του Περιφερειακού Τμήματος του ΤΕΕ. Στη συνάντηση συμμετείχαν οι Στέφανος Κοτσώλης, Γεν. Δ/ντης, η Μαρία Κασάπη Δ/ντρια Μελετών, και η Ρένα Κουκούτση, Νομική Σύμβουλος, της εταιρείας Κτηματολόγιο Α.Ε. 

Ζητήσαμε την από αρχής επανακτηματογράφηση όλης της περιοχής. Μας ενημέρωσαν ότι δεν προλαβαίνουν να συνταχθεί η νέα μελέτη και να δημοπρατηθεί, διότι ως το τέλος του 2022 θα πρέπει να έχει παραδοθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Συμφωνήθηκε η ανάρτηση των διορθώσεων στις 21 Μαρτίου 2022, μετά από συζήτηση που έγινε για το θέμα της Α' Φάσης της Κτηματογράφησης στη Μυτιλήνη και επετεύχθη συμφωνία, να δοθεί ξανά παράταση για τυχόν ενστάσεις για χρονικό διάστημα έως και 2 μήνες από την ανάρτηση. Τόσο η Α, όσο και η Β φάση, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2022».  

Η επιτροπή & το διεκδικητικό πλαίσιο  

Η επιτροπή που συγκροτήθηκε, μετά το τέλος της ενημέρωσης και των παρεμβάσεων που έγιναν, αποτελείται από τον Δήμαρχο Μυτιλήνης, Στρατή Κύτελη, ο οποίος και προϊσταται, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Στρατής Μανωλακέλλης, ο Συντονιστής του Δικτύου Κοινοτήτων Δήμου Μυτιλήνης, Βασίλης Μαμώλης, ο αντιδήμαρχος Γέρας, Παράσχος Μανούσος, και ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Βατός.  

Η Επιτροπή μαζί με τους τρεις βουλευτές του Νομού Λέσβου, Χαράλαμπο Αθανασίου, Γιάννη Μπουρνού και Μαρία Κομνηνάκα τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κώστα Μουτζούρη αναμένεται να απευθυνθεί στην Διοίκηση της ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΕ ,στο αρμόδιο Υπουργείο και σε όλους τους εμπλεκόμενους με την υπόθεση αυτή. 

Το διεκδικητικό πλαίσιο περιλαμβάνει ουσιαστικά πίστωση χρόνου, τόσο για εκείνους που περιλαμβάνονται στην κατηγορία των ενστάσεων, όσο και για εκείνους που δεν έκαναν δήλωση. Επιπλέον θα ζητηθεί να γίνει νέα κτηματογράφηση, λόγω λαθών της προηγούμενης. Ωστόσο τα χρονικά περιθώρια είναι πολύ στενά, οπότε αυτό το αίτημα χαρακτηρίζεται, από πολλούς, ως ανέφικτο. Σε τελική ανάλυση όμως η διεκδίκηση είναι αναγκαία για να διορθωθεί ότι μπορεί να σωθεί.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey